Close
Csúszásgátló 2. rész – Számít, hogy mit nézel

Csúszásgátló 2. rész – Számít, hogy mit nézel

Nem tudom, te hogy vagy vele, engem elég szigorúan neveltek a szüleim médiafogyasztás szempontjából. Nagyon meg volt határozva, hogy milyen és mennyi sorozatot nézhetek. Ebben rengeteg jószándék volt, nagyon igyekeztek engem megóvni. Viszont nálam úgy csapódott le, hogy amikor lehetőségem támadt rá (egyetem alatt), akkor mindent megnéztem. Volt, hogy naponta 3-4 filmet. Lehet, hogy nálad ennek pont az ellenkezője történt, és soha nem tanítottak meg arra, hogyan tudsz jól filmet, sorozatot nézni, vagy mire figyelj videojátékozás közben. Ebben a posztban megpróbálom összegyűjteni azokat a tanácsokat és tanulságokat, amiket én a saját káromon tanultam meg.

Mielőtt tovább olvasnál, kérlek, hogy fusd át ezt a használati útmutatót a Csúszásgátló sorozathoz, ha még nem tetted. Még egy infó: Sajnos én nem értek annyira a videójátékokhoz, de úgy gondolom, hogy a filmekre/sorozatokra vonatkozó tanácsok megállják a helyüket a játékokra vonatkozóan is. Csak fordítsd át magadban, ha valami szakszerűtlen. 😁

Mértékkel – Mennyi az annyi?

Nem vagyok a híve annak, hogy teljesen megtiltsuk magunknak a filmnézést. Szerintem ma már nem is annyira kivitelezhető, mint amikor családonként egy darab tévékészülék volt három darab csatornával. De az biztos, hogy nagyon fontos a mértékletesség. Ha felnőttél, már nem nagyon fognak rád szólni, hogy most már elég lesz, a Netflix is csak 3-4 automatikusan lejátszódó epizód után kérdez rá, hogy élsz-e még, és hogy akarod e tovább folytatni. Neked kell meghúzni a határt. Gondold át, hogy mennyi időt töltesz a filmekkel, sorozatokkal. Tudnád ezt az időt valami hasznosabbra, értékállóbbra fordítani?

Ne felejtsd el, hogy a filmnézés egy passzív tevékenység, szinte kizárólag csak egy passzív befogadó állapotban vagy közben (ellentétben pl. az olvasással, ami megmozgatja a fantáziádat és gondolkodásra késztet). Nem sokszor fordul elő, hogy a való életedben pozitív változásokat idéz elő a sorozatnézés. Bár én kifejezetten büszke vagyok arra, hogy nemrég egy netflixes rendrakós dokureality megnézése után nekiláttam és újrarendeztem a konyhát és a tárolót. 😊

De ha őszinte akarok veled lenni, azért többségében amit nézek, annak a célja a kikapcsolódás, hogy ne kelljen gondolkoznom, hogy kicsit elmeneküljek a valóságból. Ennek megvan a maga helye. Akkor viszont mindenképp fogj gyanút, ha ez rendszeresen egész napos sorozatdarálást jelent, azaz egy ültő helyedben megnézel egy egész évadot. Ha alig mész ki mosdóba és inkább nem eszel egész nap, annyira magával ragad a játék. Ha a barátaiddal való találkozás, családi programok helyett is inkább filmet néznél mindig. Illetve ha érzed, hogy a kötelességeid mellett (tanulás, munka) kizárólag csak ezzel töltöd a szabadidődet.

Mivel pontosan tudom, hogy nekem problémás a mértéktartás a filmek, sorozatok területén, a magam részéről rendszeresen tartok „médiaböjtöt”. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott ideig (3-4 hétig) nem nézek semmit, hanem a felszabaduló időt az Úrral vagy a barátaimmal való kapcsolatépítésre fordítom. Ez egyébként újabban össze van kötve a social média (Facebook, Instagram) böjttel is, miután rájöttem, hogy a filmböjt alatt ott kezdtem el túl sok időt tölteni. 😅

Csak ésszel – Ne légy zombi!

Van egy fontos dolog, amit megtanultam a filmekkel, sorozatokkal kapcsolatban. Nincsen köztük olyan, ami világnézetileg semleges lenne. Az alkotók gondolkodásmódja, életfilozófiája, erkölcse mindig megjelenik bennük. Hívő emberként nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy teljesen kikapcsolj, miközben filmet/sorozatot nézel vagy játszol. A teljesen kikapcsolt állapotban ugyanis az ember sokkal nehezebben veszi észre, ha hatni akarnak rá, vagy bele akarnak nyúlni a saját világnézetébe, erkölcsébe, hitébe.

Ha passzív vagy, akkor hatni fognak rád a hollywoodi értékrenddel, ami sok esetben mást vall, mint egy Bibliában hívő ember. Pár példa erre: az abortusz kérdése, a homoszexualitás megítélése, a szüzesség értéke, a házasságon kívüli szex, megcsalás/házasságtörés, pornó/önkielégítés, az okkultizmus és még sorolhatnám tovább. Ha nem tudatosítod magadban, hogy a sorozatokban látott cselekedetekkel, véleményekkel te nem értesz egyet, akkor azok formálni fogják a gondolkodásmódodat és ez például kijöhet abban, hogy elnyomod a lelkiismeretedet, amikor az jelez, hogy az önkielégítés nem volt oké.

Gondom van a tökéletes útra: mikor jössz el hozzám? Tökéletes szívvel akarok járni a házamban. Nem vetem rá a szemem hiábavaló dolgokra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: ne ragadjon rám! A csalárd szív távol van én tőlem, a gonoszt nem ismerem.

Zsolt. 101:2-4

Ismerd a határaidat

Vannak olyan filmek, sorozatok, amiknél teljesen egyértelmű, hogy nem lesz jó vége, ha megnézed. Lehetett bármennyire népszerű a Trónok Harca, a benne lévő pornóba illő szexjelenetek és durva okkultizmus miatt mindenki tudta, hogyha hívőként megnézi, akkor azzal kompromisszumot kötött és letért arról a bizonyos keskeny útról, amin Jézus Krisztussal járunk.

Minden őriznivalódnál jobban ügyelj a szívedre, mert abból jön az élet!

Pld. 4:23 (SZPA)

Ha valakinek gondja van az önkielégítéssel, a pornóval, akkor egész biztos, hogy nem bölcs döntés olyan filmeket, sorozatokat megnézni, amik 16-os, 18-as karikát kaptak a meztelenség, a káromkodás miatt. Vagy ilyen játékokkal játszani. A meztelenséget szerintem nem kell magyaráznom, de a szexbeszédre is figyelj. Ha folyamatosan a szexszel viccelődnek, vagy tele van a film káromkodással, az is visszacsúszáshoz vezethet. A káromkodások 95%-a szexbeszéd. Emiatt nézhetetlen sajnos a legtöbb vígjáték. Azoknak mindenképpen, akik küzdenek ezen a területen.

Aztán ott vannak azok a filmek, sorozatok, amik sok ember számára egyáltalán nem okoznak problémát, neked mégsem kéne nézni. Ha lány vagy, és ha romantikus vígjáték megnézése után fordulsz az önkielégítéshez, akkor neked ott kell szigorúbb határokat húzni. Ha rendszeresen keresel rá YouTube-on a legromantikusabb film/csókjelenetek válogatásaira, az is egy jel, hogy erre figyelni kéne jobban.  Ahogy a világ legbölcsebb embere, Salamon király is mondta: „miért költenétek és miért serkentenétek fel a szerelmet, mígnem ő akarja?”

Ne ébreszd fel magadban feleslegesen a vágyat, ami csak feszíteni fog belülről és keresi a kitörési pontokat, ami nagy eséllyel illegális formában fog megtörténni.

És ez persze a srácokra is vonatkozik. Ne nehezítsd meg a saját harcodat.

Köss szövetséget a szemeddel

Biztos hallottad már, hogy Jób hogyan kötött szövetséget a szemével (Ha nem, Jób 31-ben olvasd el. Alapige a témával kapcsolatban.) Szerintem a győztes, sikeres keresztény élethez ez szervesen hozzátartozik. Döntsd el, hogy te nem nézel olyan dolgokat a szemeddel, ami a tisztátalanságot viszi be a szívedbe.

A test lámpása a szem. Ha tehát a szemed tiszta, egész tested világos lesz; míg ha gonosz a szemed, egész tested sötét lesz.

Máté 6:22-23 (SZPA)

Számít, hogy mit nézel. Ezzel táplálod a lelkedet. Az agyadat.

Ha a film, sorozat amúgy nagyon jó, csak egy-egy rövid jelenet van benne, ami vágykeltő (neked egy trigger), akkor fordulj el, csukd be a szemed, ha a hang is gáz, akkor meg tekerd el. Ha semmi mást nem csinálsz, mint tekersz, akkor pedig őszintén gondold át, hogy ad-e annyi pluszt ez a film/sorozat, amennyi kárt okoz.

Egy nagyon jó szűrő egyébként, ha odaképzeled magad mellé Jézust, miközben filmezel. Ottmaradna melletted és jól meg tudnátok beszélni, amit láttatok? Vagy felállna és kimenne?

Hamarosan folytatom további gyakorlatias tippekkel, hogyan tudod eldönteni, hogy számodra mi az okés, és mi nem.