Close
Csúszásgátló 3. rész – Jó, de mit nézzek akkor?

Csúszásgátló 3. rész – Jó, de mit nézzek akkor?

Az előző részben már szó volt arról, hogyan tudsz odafigyelni a mértékre, és hogyan figyelj arra, hogy mi hat rád. Ebben a posztban arról lesz szó, hogy mi az a mi számodra jó, vagy rossz film, sorozat vagy videojáték.

Mielőtt tovább olvasnál, kérlek, hogy fusd át ezt a használati útmutatót a Csúszásgátló sorozathoz, ha még nem tetted.

Jogos a címben szereplő kérdés az előző bejegyzés után. 🤗 Fontos eldöntened, hogy neked, személyesen mi az ami simán mehet, és mi az ami necces. Ez minden embernek más és más. Szükséged van arra, hogy ezt átbeszéld valakivel, aki ismer téged.

Írd össze, hogy milyen sorozatokat/filmeket néztél az elmúlt hónap(ok)ban, mik vannak a várólistáidon. Nézd meg, milyen filmek vannak a dvd polcodon, számítógépeden. Ha ez megvan, ülj le a Segítőddel és beszéljétek át, hogy neked (!) mi a jó, és mi a káros.

Írok néhány szempontot a döntéshez, amihez felhasználtam a CovenantEyes segédanyagát is.

  1. a film/sorozat fő üzenete pozitív, valamiféleképpen a megváltást / a jóra való törekvést közvetíti
  2. a nők személyként vannak kezelve, nem tárgyként, vagy „nyereményként”, akiket meg kell szerezni
  3. a szex maximum sejtetve van, nem mutatják totálba, explicit módon
  4. az erőszak, különösen a nőkkel szembeni erőszak, gonoszként van ábrázolva, nincs dicsőítve
  5. a használt filmzenék nem a szexet, drogot, erőszakot dicsőítik
  6. nincs benne olyan, ami számodra trigger, fétis. Ezeket össze is kéne írnod, hogy tudd, mi az ami neked no-go zóna. (trigger: vágykeltő inger)

Csináltam megint egy „munkafüzet” lapot, amire tudsz jegyzetelni, ha szeretnél. Vagy csinálhatsz magadnak egy hasonlót.

Itt tudod letölteni.

Kategorizáld

Miután megvan, hogy neked mi a no-go zónád (azok a dolgok, amik triggerelnek, és amiket kerülnöd kell), hozz létre kategóriákat:

  1. Jó: lehet, hogy egy két jelenetet át kell tekerni, de amúgy szabadon nézheted
  2. Jó amúgy, csak most nem: a legtöbb 12-es (Amerikában PG-13) kategóriás tartalom, vagy videójátékoknál a T (tinédzsereknek) besorolás tartozhat ide. Ha már hosszú ideje szabad vagy az önkielégítéstől, a pornótól, akkor nem lesz gond, ha megnézed/játszol vele. Ha dvd-n vagy lemezen van meg, akkor tedd el őket egy dobozba és tárold őket máshol, vagy add át a Segítődnek, hogy visszakérd majd tőle, ha már készen állsz rá.
  3. Ez nem nekem való, de másnak oké lehet: rengeteg videójátékban a karakterek kinézetét/avatárját te alakíthatod ki, és van lehetőség ezt olyan módon tenni, hogy az szexuálisan túlfűtött kinézetet adjon neki. Emiatt lehet, hogy számodra sosem lesz egészséges ezekkel játszani, de másoknak nincs vele ilyen problémája. Add el az Interneten.
  4. Nem jó se nekem, se másnak: át van itatva szexszel, megkerülhetetlenül. Ilyen például az ecchi és a hentai manga vagy anime is. Mehet egyenesen a szemétbe. A helyedben még össze is törném a lemezeket.

Vegyünk egy-egy konkrét példát

Fiúknak:

A 2017-es Wonder Woman filmben a főszereplő Diana Prince karakterének a ruhája elég sok mindent felfedett. Mivel egyértelműen az ősi görög/római fegyverzet alapján készült, és nem fehérnemű, ezért elképzelhető, hogy a Segítőddel úgy döntötök, nem gond, ha megnézed. De lehet, hogy arra juttok, hogy jelen állapotodban túl sok minden lóg ki a Wonder Woman ruhájából és inkább mást kéne nézned. Verdikt: attól függ, lehet 1-es, 2-es vagy 3-as kategóriájú is. (Az okkultizmusba most ne menjünk bele. Az egy másik téma.)

Lányoknak:

Ez egy saját példa lesz. Nemrég kijött egy új romantikus vígjáték a Netflixen (Holidate). Látszólag úgy tűnt, nem idegesítő a főszereplő lány és a srác magas, szőke, ausztrál akcentussal. Egy B kategóriás, feltörekvő Chris Hemsworth. Jó csajos programnak tűnt. De a film 16+ kategóriába esik, és ennek óvatosságra kellett volna intenie minket. 🤨

Miközben néztük, egyértelműen kiderült, hogy a filmben el van bagatelizálva az elkötelezettség nélküli szex. A főszereplők olyan részegek, hogy nem is emlékszenek rá, mi történt, miután az ágyban kötöttek ki és valahogy ez nem is fontos a számukra. A főszereplő lány a barátnőivel azon viccelődik, hogy mindenki önkielégít és ez teljesen normális. A fő romantikus jelenet pedig egy majd egyperces szexjelenetbe torkollik. Hogy mennyire volt explicit, azt nem tudom, mert becsuktam a szememet.

Ez a film egész biztos nem jó olyan embernek, aki küzd ezen a területen, de a többieknek is alapos zuhanyra van utána szüksége, képletesen szólva. Verdikt: 3-as, 4-es, azaz inkább nem.

Hogyan használd a streaminget?

Főleg, hogy ne kerülj hasonló szituba, mint én? 😅 Ma már nehéz kidobni a kukába a dolgokat, amiket soha többé nem akarsz látni, mert a legtöbb tartalmat online, streamingen keresztül fogyasztjuk (Netflix, HBO GO, Apple TV, Hulu, Amazon, RTL Most, stb).

Itt van néhány ötlet, amit beszéljetek meg a Segítőddel, hogy működőképes stratégia-e számodra.

Használj filtert, mint például a VidAngel-t

A VidAngel kompatibilis a Netflixszel, Amazon Prime-al és az HBO-val. Saját magad által felállított kritériumok szerint megszűri, hogy milyen sorozatokhoz, filmekhez férsz hozzá. Adott tartalman belül is átugorja, vagy megszűri a káromkodást, erőszakot és a szexuális tartalmakat.

Tervezz előre

Olvass utána egy adott filmnek, sorozatnak, játéknak mielőtt elkezded nézni/játszani. Ajánlom ezt az oldalt, ahol angolul részletesen utána olvashatsz, hogy egy adott filmen belül milyen jelenetek lesznek. Igyekeznek kerülni a spoilereket, azaz a film csavarjait. Ha nem vagy elég jó angolból, használd a Google Fordítót, másold be a szöveget és lefordítja magyarra.

Megkérheted a Segítődet, hogy nézzen meg előtted egy filmet, hogy meg tudja állapítani, gondot okozna-e neked. Egy videojátékkal kapcsolatban is kikérheted a véleményét. Ha szeret játszani, akkor játszhat is előtted pár órát, ha nincs rá ideje, akkor pedig a YouTube-on bele lehet nézni a játékba. Az ESRB besorolás szerinti M (mature) vagy A (adult) játékoknál alapból feltételezni kell, hogy olajat öntesz az amúgy is csúszós pályádra.

Még egy fontos gondolat a végére

Ne felejtsd el, hogy a médiahasználatod átgondolása az nem csak egy új szabályrendszer felállítását jelenti, hogy mindent ki kell dobnod, amit szeretsz. Nem csak egy listát írsz, hogy mit „nem szabad”. Nézd csak ezt az igét:

A szeretet őszinte. Undorral forduljatok el a gonoszságtól, ragaszkodjatok a jóhoz.

Róm 12:9, SZPA

Pál apostol itt nem csak a gonosztól való elfordulásra szólít fel, hanem arra is, hogy a jóhoz ragaszkodj.

Keresd meg, hogy mi az, ami jó. Jó film, jó sorozat, jó játék.

Ami jó hatással van rád, jó gyümölcsöt terem az életedben, és segít távol maradni a pornótól, az önkielégítéstől.

Ha erőre van szükséged ehhez, akkor ajánlom, hogy fusd át ennek a bejegyzésnek a végén található igegyüjteményt. Isten beszéde éles kard. Segíteni fog megharcolni ezt a harcodat és győzni is fogsz.

Arrivera – Sikerülni fog!