Close
Ezt csináld, ha megint önkielégítettél

Ezt csináld, ha megint önkielégítettél

Ezt a posztot azoknak ajánlom, akik újra visszacsúsztak, és pornót néztek és/vagy önkielégítettek. Kitettem a menübe👆, hogy mindig megtaláld, ha esetleg szükséged lenne rá, de ha most nem ebben a cipőben jársz, akkor ez nem neked szól.

Már megint…😣

Annyit fogadkoztál, hogy soha többé nem teszed. Megígérted magadnak, Istennek is, hogy soha többé. Világosságra hoztad és bűnvallás során elmondtad másoknak is. Őszintén hitted, hogy az volt az utolsó alkalom. És most ezt a bejegyzést olvasod.

Önkielégítettél. Már megint.

Egy pillanatig jó érzés volt, fizikailag megkönnyebbültél, de ez már elmúlt és arcul csapott a szégyen. Úgy érzed, hogy ez igazából nem te vagy…

Pontosan tudom, mit érzel. Számtalan alkalommal én magam is átéltem.

Itt van pár praktikus lépés, ami remélem, hogy segíteni fog neked ebben a helyzetben.

1. Takaríts fel magad után

Akár fiúként, akár lányként olvasod, ez ugyanúgy érvényes. Menj és zuhanyozz le, vegyél tiszta ruhát. Szellőztess. Ha kell, húzz friss ágyneműt. Ez a lépés nem csak a higiéniáról szól, hanem lehetőséget ad az újrakezdéshez. Tegyél el mindent, ami a visszaesésedre emlékeztet (laptop, mobil, zsepi, testápoló, bármi más), hogy ne is lásd.

2. Ne engedd, hogy a szégyen lebénítson

Ha engeded, hogy a szégyen teljesen eluralkodjon, akkor nagyon nehéz lesz kilábalni a szituból. A befordulás csak ront a helyzeten. Ne mondd azt, hogy „mivel visszacsúsztam, megszakadt az X napos időszak, amit eddig kibírtam önkielégítés nélkül, akkor most már úgyis mindegy. Most már nézhetek annyi pornót, amennyit akarok. Úgyis el kell mondanom a Segítőmnek, akkor már mit számít, hogy mennyit csinálom.”

Fontos látni ezeknek a kényszeres cselekvéseknek a hatását az agyra. Hidd el, számít az, hogy mennyire erősíted az agyadban az idegpályákat, amik az önkielégítésben keresnek vigasztalást. A cél az, hogy „elváltozz az elmédnek a megújulása által” (Róma 12:2). Azaz megtanítsd az agyadnak, hogy ne ebben keressen enyhülést.

Mondd ki: „Nem engedem magamnak, hogy ez az örvény beszippantson. Nem fogom magamat büntetni. Nem zárkózom be a sötét szobámba. Nem fogom sajnáltatni magamat és nem engedem, hogy a szégyen lerántson a mélybe.”

Ne csak mondd ezeket, hanem tényleg ne is csináld. Ne büntesd magad éheztetéssel, túlkompenzálással például az edzésben, önvagdosással vagy azzal, hogy sértéseket vágsz a saját fejedhez. Döntsd el, hogy nem engedsz a további kényszeres cselekvéseknek, azaz nem menekülsz bele az evésbe, alkoholba, drogokba, a további pornóba.

Figyelj, hogy a szégyen ne öngyűlöletbe forduljon. De nyugodtan gyűlöld meg ezt a cselekedetet. A pornót, az önkielégítést. Akarjál tőle elszakadni. És ezt az erős érzelmet csatornázd át a jó cselekvésébe, amiket a következő pontokban részletezek.

3. Mondd el valakinek

A titkos élet csak rombolja az embert. Kettészakítja a személyiségét. Hidd el, évekig próbáltam egyedül megbirkózni a helyzettel, és nekem sem sikerült, csak az után, hogy nem titkolóztam tovább és kiléptem a világosságra.

Így ír erről a Biblia:

Ha azt állítjuk, hogy bensőséges kapcsolatunk van Vele, de sötétségben élünk, akkor hazudunk, és nem igazságosan cselekszünk. De ha a világosságban élünk, ahogy Ő a világosságban van, akkor bensőséges kapcsolatban vagyunk egymással, és Jézusnak, a Messiásnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.

1Ján 1:6-7, SZPA

Emlékszem, amikor legelőször őszintén elmondtam annak a személynek, aki végül az én Segítőmmé vált, hogy mivel küzdök, az ő a reakciója volt az, ami szerintem valóságosan elindított a szabadság útján. Az empatikus reakciójában ugyanis megláttam azt, ahogy Isten is viszonyult felém, bűnös ember felé. Hogy Ő tényleg azt akarja, hogy szabad legyek. És ha esetleg újra és újra vissza is csúszok, Ő irgalommal és kegyelemmel támogat, amíg megharcolom ezt a harcot.

Még ha ez nagyon félelmetesnek is tűnik számodra, hidd el, hogy erre szükséged van ahhoz, hogy szabad lehess. Mond el a Segítődnek. Erről itt írtam.

Lépj ki a fényre!

4. Bánd meg és kérj bocsánatot

Biztos, hogy eljön az a pont, amikor beszélned kell a „Fentiekkel”. És nem a felső szomszédodra gondolok itt, hanem a mennyei Atyádra. Nem tudom, neked mikor jön el ez a pont. De ez talán a leglényegesebb mind közül. Muszáj rendezned a kapcsolatodat Istennel.

Lehet, hogy most egy kisördög azt súgja, hogy nem vagy rá méltó, és Isten soha nem fog megbocsátani. Már ezerszer megígérted, és nem tartottad be. Ezért Isten már soha nem fog komolyan venni…

Tudod, ez nem más, mint az ellenséged (igen, tényleg az ördög), aki mindent elkövet, hogy még messzebbre taszítson téged Istentől, mint amilyen messzire kerültél. Ne hidd el ezt a hazugságát!

Ahogy ebben a bejegyzésben már írtam (és ezt amúgy mindenképp olvasd el!), Füzér Norbert, a HitGyüli egyik pásztora erről így beszélt: „Nehogy azt hidd, hogy csak akkor imádkozhatsz az Úrhoz, ha közel vagy hozzá. Nem a közelség hozza létre a jogodat, hogy Istenhez szóljál. A távolságban is megvan a jogod, mert Jézus ezt megszerezte kétezer éve az Atyánál. Bevitte a vérét a Mennybe, és örökkévaló lett az áldozata. Mivel ez a vér kikerült az időből, ezért Isten nem is éli át, ha te ezerszer kérsz bocsánatot a bűnödért.

Jézus Krisztus meghalt érted és feltámadt azért, hogyha hiszel benne, akkor élhess és átvehesd a bűneid bocsánatát. Ha kell, egy nap 70x7szer (Máté 18:22).

Ne csak bocsánatot kérj tőle. Hanem segítséget is, hogy segítsen meggyógyulni, megszentelődni és végigmenni a teljes szabadság felé vezető úton.

5. Változtass dolgokon

Most, hogy eltökélted magadat a változásra, használd ki ez a megcsúszást arra, hogy konkrét lépéseket tegyél. Vizsgáld meg, hogy mi okozta a visszacsúszást. Ehhez segítséget nyújt a Csúszásgátló sorozatom, amiben különböző területekre tudsz felállítani csúszásgátlókat.

Gondold át, hogy mitől indult be nálad a tehervonat, amit végül nem tudtál megállítani? (Pedig talán akartad, de nem volt rá erőd.)

Ezeknek a posztoknak a segítségével határold be, honnan jött a támadás. Az Instagramon vagy Facebookon láttál meg valamit? Egy barát posztja, egy komment, egy hashtag vagy egy reklám? Töröld az ismerőseid közül, blokkold, ha lehet, vagy pedig tarts social média böjtöt, és töröld magát az applikációt.

Erotikus tartalmú filmet, sorozatot néztél? Töröld a Netflix accountodat. Direktben egy pornóoldalt nyitottál meg? Tölts le egy Internet szűrőt. (Magyar, angol cikk.) Kérd meg a Segítődet, hogy ő állítsa be rá a jelszót. Itt találsz média tervező segédanyagot:

A külső triggerek, hatások beazonosítása után vizsgáld meg azt is, hogy milyen érzelmi állapotban voltál az elesést megelőző órákban/napokban. Mi az, ami aggaszt, ami stresszel, ami miatt fáradt vagy mérges vagy? Ezekre készíts megoldási programtervet, amivel rendezni tudod és legközelebb jobban tudsz figyelni ezekre az érzelmi állapotokra is. Ehhez is csináltam tervezőt:

Írtam egy posztot arról is, hogy mit csinálj, ha jönnek az elvonási tünetek:

6. Ne feledd, a szabadság sokszor egy folyamat.

Egy kicsit a maraton futáshoz hasonlít. Ha gondolkodtál már azon, hogy vajon Isten miért nem szabadít meg egy csapásra az önkielégítéstől, nem vagy egyedül. Ezen én is rengeteget rágódtam, míg rá nem jöttem, hogy nem tenne jót nekünk, ha a szexualitásunkat Isten egy csapásra teljesen „kikapcsolná”. Nem funkcionálnák jól akkor a házasságban. Ezért meg akar tanítani bennünket, hogyan kell a szexualitásunkkal helyesen és jól élni, hogy áldás forrásává váljon.

Figyelj, ez nem olyan, mint a videójáték, hogy egyet hibázol, és újra kell az egészet kezdeni.

Nem igaz, hogyha visszacsúsztál, akkor minden eddigi munkád, erőfeszítésed elveszett és lenullázódtál.

Igen, hibát követtél el, de Isten megbocsát és segíteni fog, hogy még egyszer már ne kövesd el. Haladj tovább a szabadság útján. Ne add fel!

Arrivera. Sikerülni fog. Eljön a szabadulás. – Ezt jelenti a blog neve is.


A poszthoz felhasználtam a The Grace Spot-nak ezt a bejegyzését.

Ha valaki úgy olvasta ezt, hogy nem teljesen biztos abban, hogy abba akarja-e hagyni a pornófogyasztást, önkielégítést: neked ezt a posztot ajánlom.