Close
Ha úgy érzed, mindjárt el fogsz esni

Ha úgy érzed, mindjárt el fogsz esni

Aki már régóta küzd függőséggel vagy bármilyen kényszeres cselekvéssel, pontosan ismeri azt az érzést, amikor már annyira erős a vágy, hogy az ember úgy érzi, képtelen megállni. Nem csak a pornófogyasztással és önkielégítéssel kapcsolatban van ez. Lehet ugyanez a drog, alkohol, cigaretta, szerencsejáték, étkezéssel kapcsolatos dolgok, vásárlásmánia, önvagdosás vagy akár dühkitörés vagy kontrollálatlan social media fogyasztás esetén is.

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy még idejében felismered a rossz folyamatot, a triggereidet, és amennyire csak lehet, elkerülöd, vagy időben „kezeled őket”, amikor még nem olyan erősek. (A kiváltó okok, vagy más néven triggerek, mindenkinél különbözőek. Vannak külső környezeti ingerek, amik pl. az interneten vagy más embereken keresztül érnek, és vannak, amik belülről származnak.)

Erről már ebben a posztban írtam többet: Az elesés anatómiája

De most beszéljünk arról a helyzetről, amikor annyira erősen felnő benned a vágy, hogy úgy érzed, belepusztulsz, ha nem elégíted ki. A pszichológia használja erre a jelenségre a „kísértés hullámlovaglását” (urge surfing) kifejezést. A kényszeres vágy úgy jön, mint egy hatalmas tengeri hullám. Ellenállhatatlannak tűnik az ereje. Úgy érzed, hogy sosem fog véget érni. De ez nem igaz.

A triggered megjelenésétől ez a hullám maximum 30 percig tart (ha nem táplálod tovább).

Ne növeld a hullám erejét

Táplálásnak számít: ha forgatod magadban, hogy megcsináld-e, vagy sem, indokokat keresel, hogy miért nem gáz, ha megteszed. Illetve az is táplálja a hullámot, ha látszólag irreleváns, céltalan tevékenységekbe menekülsz, amik nem kötik le az energiáidat/figyelmedet). Ugyanis ha tudomást sem veszel róla, az sem jó stratégia. A gondolataidnak vagy az érzéseidnek a letagadása is növeli a hullám erejét, csak még váratlanabbul fog érni a „berobbanása”.

Tudatosítsd, mi van

Először is fel kell tudnod ismerni, hogy hullám jön, azaz tudatosítani kell magadban, hogy most „elöntött a vágy”, „megjelent a kísértés”, stb. Fontos, hogy ne akadj ki magadra, hogy mennyire gáz vagy már megint. Jakab apostol elég világosan leírja, hogy „mindenki (!)„saját vágyainak vonzása és csábítása miatt kerül kísértésbe.” (Jak 1:14, SZPA) Ha kibuksz magadon, akkor azzal erősíted a kísértéshez kapcsolódó gondolatokat, belép a szégyen a képletbe, és megnő a stressz is.

Hangsúlyozom, tök normális, ha van kísértésed. Keresztényként is. Ettől ebben az életben sajnos nem fogsz tudni megszabadulni. A kérdés az, hogyan fogsz reagálni. Beborít a hullám, vagy sikeresen meglovagolod? Fontos, hogy ahogy egy szörfös, megtaláld azt a pontot, ahol nem buksz bele a vízbe, hanem fel tudsz állni a deszkára. Ehhez gyakorlásra van szükséged.

Ne felejtsd el, hogy egy életen át tartó rossz szokástól nem lehet egy pillanat alatt megszabadulni (kivéve, ha csoda történik.)

Szörfstratégiák

Az első a Késleltetés, ami azt jelenti, hogy megpróbálod addig kibírni, amíg az az erős, sürgető vágy el nem múlik. Ez bizonyos esetekben, pl. dühkitöréskor tényleg tud segíteni, mert nem mondod ki azt rögtön, amit később biztosan megbánnál, de nálam pl. az önkielégítésnél nem annyira jött be a „megúszásra játszás”. Viszont van rá egy nyerő ötletem, amit teszteltem és tényleg működik. Amikor érzed a vágyat az elesésre, írd meg a Segítődnek, hogy most gáz van, nem akarsz visszacsúszni, ezért írsz, hogy öncenzúrázd magadat és kérd meg, hogy X idő múlva kérdezzen rá, hogy vagy. Ez fegyelmező erővel fog bírni, mert tudod, hogy el kell majd számolnod. Akiknek én vagyok a Segítője, azokkal is így csináljuk és ez sokszor segít.

Menekülés: Amikor kivonod magad a képletből, és elhúzol abból a helyzetből, ami triggerel. Nem csak passzívan ülsz, és próbálsz ellenállni, hanem csinálsz valamit. Becsukod a laptopot, elhajítod a mobilod, felállsz és kimész, megmosod az arcodat, elmész sétálni, lenyomsz egy edzést. Bármi, ami neked beválik.

Elkerülés: Amikor eleve nem mész bele olyan szitukba, amikről tudod, hogy eleséshez fognak vezetni, pl: nem nézel szexjelenetekkel teli sorozatot, nem játszol 18 pluszos videojátékkal, vagy nem pörgeted ész nélkül az Insta Explore feedjét. Erről írtam a Csúszásgátló sorozatban. Pótold, ha még nem volt meg.

Figyelemelterelés: azzal veszel uralmat a kényszerítő vágy felett, hogy lefoglalod magadat mással, másra irányítod a figyelmedet. Hallgatsz podcastet, olvasol valamit, filmet nézel. Csak fontos, hogy ez ne olyan legyen, ami tovább növeli a vágy hullámának erősségét.

Helyettesíts: Erről már sokat írtam a blogon, fontos, hogy megtöltsd az életedet értékes tevékenységekkel, minőségi hobbival, jó emberi kapcsolatokkal, amik következtében nem fogsz tétlenül lézengeni az üres térben, ami mindig melegágya az elesésnek. (Lásd Dávid esetét Betsabéval.) Ha cigire vágysz, ahányszor jön a kényszer, rágcsálj el egy zöldséget. Ha pornót néznél, olvass el inkább egy Arriverás posztot. Mondjuk ezt? 😀 Ha vennél valamit, helyette inkább adj el vagy tegyél félre. Ilyesmik.

Szeretném, ha tudnád, már az, hogy küzdesz és harcolsz, nagyon nagy szó. Büszke lehetsz magadra, hogy nem adtad fel, hogy újra és újra kezded. Az, hogy itt vagy a blogon, és ezt olvasod, ennek a bizonyítéka. Lehet, hogy a gyakorlás alatt még párszor beleborulsz a vízbe, de hidd el, megéri.

Minden egyes alkalommal, amikor tudsz nemet mondani, annál inkább fog gyengülni a kényszer.

Ne add fel. Sikerülni fog. Eljön a szabadság. Ezt jelenti az Arrivera szó.

Felhasznált források: Innen, innen, innen meg innen.