Close
Honnan jössz és hová mész?– Bevezető az EREDET sorozathoz

Honnan jössz és hová mész?– Bevezető az EREDET sorozathoz

Miért olyan nehéz szexuális területen? Miért követünk el olyan szexuális bűnöket, amiket nem akarunk? Miért nem tudjuk újjászületett keresztényként tisztán megőrizni magunkat? A bűnös szexuális vágyak, kényszeres cselekedetek mögött húzódó okok sokszor gyerekkori sérülésekhez köthetőek.

Lehet, hogy ismerős a Bibliából a történet egy Hágár nevű fiatal szolgalányról. Ábrahámnak és Sárának hosszú ideig nem lehetett gyerekük, ezért a meddő Sára nagyon rosszul döntött, és Hágárt ágyasként odaadta a férjének, hogy így legyen gyerekük. (Itt tudod elolvasni az egész sztorit.)

Amikor Hágár megfogant, Sára kegyetlenkedni kezdett vele. Nem csak keménykezű volt vele, hanem olyan komolyan bántalmazta, hogy Hágár úgy érezte, nem maradt más lehetősége, mint hogy elmeneküljön a sivatagba, ahol a halál várt rá.

Ilyen trauma után, ebben a lehetetlen helyzetben Isten utánanyúlt Hágárnak. Nem vádolta. Nem azt mondta, hogy mennyire elégedetlen vele. Csak feltett neki két fontos kérdést. Ezt a kettőt kérdezi tőled is.

Honnan jössz és hová mész? 

Ebből is látszik, hogy fontos átgondolni, mik azok a dolgok az életünkben, amitől a pusztában (sivatagban) találtuk magunkat. Mi elől menekültünk el a víz nélküli helyre? Miért teszünk olyat, amiket igazából nem akarunk megtenni?

Nem kívánt szexuális cselekedetek

Jay Stringer „Unwanted” című könyvében arról ír, hogy a fantáziák, szexuális jellegű döntések és preferenciák, internetes keresőszavak nem csak leleplezik a bűnt, de egy térképet is mutatnak ahhoz, hogy milyen sérüléseket szenvedtünk el a múltban, és hogy milyen akadályok vannak még előttünk, amik egyelőre még akadályozzák a szabadságunk átvételét.

„Nem kívánt szexuális magatartás” alatt minden olyan szexuális cselekedet értek, ami jelen van az életedben, annak ellenére, hogy mindent megteszel, hogy ne így legyen. Ez lehet pornográfia fogyasztása, házasságtörés, házasságon kívüli szexuális kapcsolatok (Tinder-randik), szexting és a szexért való fizetés (prostitúció, OnlyFans, stb).

A keresztény gyülekezetek többnyire a „bűnös testi vágy” szemszögéből szokták megközelíteni ezt a területet, hogyha felszámolod a vágykeltő dolgokat az életedben, akkor leszel szabad. Szerintem is egy fontos része a harcnak, hogy az ember életmódjában jó döntéseket hozzon. Sokat foglalkozom is vele a blogon. Katt ide, ha ez érdekel.

Ahogy viszont a saját szabadság-harcomat folytatom, illetve beszélgetek lányokkal, akik küzdenek ezen a területen, egyre inkább meg vagyok róla győződve, hogy fontos megvizsgálni a bűnös szexuális vágyak mögött húzódó mélyebb okokat is a teljes szabadsághoz. A megfejtés kulcsa pedig gyakran a gyerekkorban található.

Honnan jössz?

Tudom, hogy nagyon nehéz szembenézni azzal, hogy az ember családjában esetleg nem minden működött jól. Nem állítom azt se, hogy feltétlenül a szüleid hibáztak. De ha régóta küzdesz szexuális területen, érdemes átgondolni ezt a pár dolgot is, hátha itt rejlik a megoldás. A gyógyulás pedig nem csak neked fontos, hanem a gyerekeidnek is, hogy te már a mások hibájából tanulva jobban tudd csinálni.

Stringer könyve alapján a következő témákat szeretném végigvenni a sorozatban:

  1. Túl szigorú vagy megszakadt családi kapcsolatok
  2. Elhagyott gyerekek
  3. Fojtogató szülők
  4. Traumák
  5. Szexuális zaklatás

Repedezett kutak és az élő forrás

Emlékszem évekkel ezelőtt, borzasztóan magam alatt voltam a saját pornófüggőségem miatt. Képtelen voltam abbahagyni, hiába éreztem, hogy rossz. Hiába éreztem, hogy ez igazából nem én vagyok. Akkor hallottam valakitől, hogy a függőségek szempontjából beszélt a nőről, akivel Jézus a kútnál találkozott. Erről már írtam is itt.

Visszautalva Hágár sztorijára, ő is a kútnál ült. Jeremiás prófétán (2:13) keresztül Isten elmondta, hogy mit jelképez az emberek által ásott kút: „Elhagytak engem, az élő vizek forrását, hogy kutakat ássanak magoknak; és repedezett kutakat ástak, amelyek nem tartják a vizet.”

Az önkielégítés, pornó és minden egyéb „nem kívánt szexuális cselekedet” is ilyen repedt kút. Nincs benne friss víz. Csak ideiglenes enyhülést hoz (ha egyáltalán), de tartósan nem tesz boldoggá. Újra és újra rá fog függni az ember.

Jézus azt mondta erre: „Mindenki, aki ebből a vízből iszik, újra szomjas lesz. De aki abból a vízből iszik, amelyből én adok majd neki, az soha, semmiképpen nem szomjazik meg többé, hanem az a víz, amelyet adok neki, szökellő víz forrásává lesz benne az örök életre.” (János 4:13-14)

Figyeled? Jézus észrevette azt a társadalomból kitaszított nőt, akit a saját közössége megvetett a szexuális bűnei miatt. Hágár is Jáhve Roi-nak nevezte el Istent, miután beszélt vele. Ez héberül annyit jelent, „az Úr, aki lát engem”.

Isten lát téged is. De nem kárhoztat. Nem szid le. Nem szégyenít meg. Csak azt kérdezi, honnan jössz és hová mész. És ő akar lenni a forrás az utadon. Az örök életre.

Spoiler alert: ez lesz a válasz a második kérdésre, vagyis arra, hogy hová megyünk. De addig is foglalkozzunk kicsit az Eredettel. Nem a filmmel, hanem hogy honnan is jövünk.

Olvass többet:

Lehetsz-e függő a túl szigorú neveltetésed miatt? – EREDET 1. rész

Az elhanyagolt szülő-gyerek kapcsolat miatt is kialakulhat a függőség – EREDET 2. rész

Ezért gáz, ha a szüleid túlságosan rád támaszkodtak – EREDET 3. rész


Köszönöm Csengének, az EgyTestté szerzőjének a könyvajánlást. (Itt tudjátok őt követni: Insta, podcast)