Close
Így állj ellene a kísértésnek – akár éjszaka is

Így állj ellene a kísértésnek – akár éjszaka is

Az ember sokszor csak akkor „ébred fel”, amikor már megcsinálta, amit amúgy nagyon nem akart. Lehet ez pornónézés, önkielégítés vagy hogy már megint ráírtál arra a srácra/lányra, akire nem kellett volna, már megint elkezdtél tinderezni és szextingelni, stb… Ma írok egy pár gyakorlati tippet, hogyan tudsz ellenállni és nem megcsinálni olyan dolgokat, amikről tudod, hogy nem tesznek jót neked.

Laura nagyon nehezen bírja a vizsgaidőszakkal járó stresszt, szeretne a legjobban teljesíteni, mert ez az elvárás a családban. Rengeteget tanul, hogy jó legyen a félévi átlaga. Pihenésként sorozatozik. Megbeszélte magával, ha tanul egyben 2 órát, jutalmul megnézhet egy részt a kedvenc sitcomjából. Kell egy kikapcsolódás is. Ez a rész pont tele van sikamlós szexuális utalásokkal, de semmi durva jelenet, amit tekerni kellene. Ennyi belefér – gondolja. Utána újra beleveti magát a tanulásba.

A nagy belemerülés közben egyszer csak elkezd feszülést érezni a testében és eszébe jutnak jelenetek régen látott pornóból. Vágyni kezd rá, hogy újra ilyen jeleneteket megnézzen. Elhessegeti. De a vágy egyre nagyobb hullámokban tör rá. Végül már csak arra eszmél, hogy már megint visszacsúszott. Újra pornót nézett és önkielégített. Gyűlöli magát emiatt. Úgy érzi, mindent lenullázott, amit az elmúlt évben az önmegtartóztatással elért.

Ismerős a sztori? Meg sem tudnám számolni, velem hányszor megtörtént valami hasonló. Nem tudtam megállítani az elesés folyamatát.

Így állítsd le magad

Nawal Mustafa, neuropszichológus szerint van annak oka, hogy nem tudunk felhagyni olyan szokásokkal, amik nem tesznek nekünk jót. Ezt a pszichológusok sikertelen önszabályozásnak (self-regulation failure) nevezik, amikor nem vagyunk tisztában azzal, hogy mire gondolunk, mielőtt cselekszünk.

Tudod, az idő nagy részében automata üzemmódban élünk, olyan dolgokat teszünk, amiket csak kevés (vagy szinte semennyi) gondolkodás előz meg. Ennek több oka lehet, például az, hogy adott cselekedetet már annyiszor megtettük, hogy szokásunkká vált, vagy egy önjutalmazási formává vált, amitől azonnal jobban érezzük magunkat (például nem unatkozunk annyira).

Ha ezt szeretnéd elkerülni, Nawal a „vágy beazonosítását” ajánlja. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy amikor észreveszel egy kényszert, hogy megcsinálj valami olyat, ami nem tesz jót neked, akkor tudatosítod magadban a gondolataidat. Például lehet egy ilyen gondolat, hogy „jó lenne ránézni egy bizonyos pornóoldalra” vagy „regisztrálni kéne Tinderre” vagy „rá kéne keresni egy bizonyos hashtagre Instán”. Ez után mondd ki, hogy „észrevettem, hogy támadt egy vágyam/gondolatom”.

Ez az apró mondat távolságot hoz létre közted és a gondolataid között.

Segít felismerni, hogy ez csak egy gondolat, de neked nem feltétlenül kell ennek engedned. A gondolatod nem te vagy.

Ez egy nagyon nagy dolog. Ez az ici-pici távolság ugyanis lehetőséget teremt, hogy szünetet tarts, átgondold, hogy ez a gondolat mennyire összehangolható a világnézeteddel, hiteddel, céljaiddal. Ha pedig sikeresen nemet tudsz mondani egy ilyen nem-önazonos gondolatodnak, az nagyon megerősíti az énképedet, és egyre könnyebben fogsz tudni ellenállni a jövőben.

Még 3 trükk, hogyan állítsd le magad akár éjszaka

Az egyik legfontosabb, hogyha érzed, jön a vágy, akkor fizikailag válts testhelyzetet. Állj fel, tornázz egyet, mozogjál, menj és mosd meg az arcodat. Ezeket éjszaka is meg tudod tenni. Amikor bekuckózol az ágyadba, az gyakran olyan nyugodt állapotba visz, ami könnyen vágykeltő lehet. Kelj fel az ágyból. Igyál egy pohár vizet, csinálj valamit, ami eltereli a figyelmedet.

Isten 0-24-ben elérhető számodra. Tudod, ő nem alszik. Szólítsd meg bármikor, ha érzed, hogy kihívásba kerültél. Hívd segítségül. (Zsolt 50:15) Kapcsolj be dicséretet (dicsőítést), ha van szoba/lakótársad, akkor használj fülest. Imádkozz, olvass Bibliát, mondd a kívülről megtanult zsoltárokat, amíg vissza nem tudsz aludni. Használd Jézus nevét, amiben hatalmas erő van.

Viszont ha az okoseszközeid jelentik a kísértést, akkor ne mobilozz, hanem vegyél elő egy könyvet, akár a Bibliát. Szervezd úgy az életedet, hogy az éjszaka ne férj a telódhoz. Ne a hálószobádban töltsd, ha a mobil kelt, vegyél egy hagyományos ébresztő órát. Ne az ágyadban Netflixezz. Ne vidd be a szobádba a kísértést.

Ha olvasnál még a témáról, akkor itt írtam ezekről:

Az elesés anatómiája – a visszacsúszás nem egy pontszerű esemény, hanem mindig egy folyamat.

Így vedd át a robotpilótától a vezetést – lehet-e keresztényként mindfulnessben (tadtos gondolkodásban) élni?

Mitől esel el? – A Csúszásgátló sorozatot arról írtam, mit tudsz változtatni az életkörülményeiden, hogy ne ess el újra pornónézésben, önkielégítésben


A poszt megírásához felhasználtam a The Brain Coach és a Victory Collective posztjait.