Close
Így vedd át a robotpilótától a vezetést, hogy ne csússz el

Így vedd át a robotpilótától a vezetést, hogy ne csússz el

Arról írok ma, miért fontos szembenézni azzal, hogyan gondolkodsz saját magadról, és pontosan mi is történik veled. Ha ezt nem teszed meg, akkor fordul elő az, hogy hirtelen már csak azt veszed észre, megint olyan dolgot csinálsz, amiről megfogadtad, hogy soha többet. Ha az agyad robotpilótára kapcsol, akkor nagyon könnyen jön az elcsúszás. A mai posztban gyakorlati tanácsokról írok, hogyan tudod visszavenni az irányítást a gondolkodásmódod felett. Ez nem csak „pszichoblabla”, a Biblia is ír erről.

Manapság nagyon sokat lehet hallani a tudatos jelenlétről, a mindfulnessről, ami nekem eléggé ezoterikusnak tűnt, különösen, hogy gyakran összekapcsolódik különböző meditációs gyakorlatokkal. Ezekkel egy keresztény mindig óvatosabb, hiszen igyekszünk kerülni az okkultizmust. (Okkult – amikor az emberek Istennel szemben álló vagy a bibliai kereteken kívül álló forráshoz fordulnak természetfölötti erőért, tudásért.)

Viszont a tudományos megközelítés segíthet megérteni jobban a bennünk lezajló folyamatokat. Különösen akkor, ha valaki olyan kényszeres cselekedetektől akar szabad lenni, mint az önkielégítés vagy pornófogyasztás, amiknél nem mindig olyan könnyű beazonosítani, hogy pontosan mi vezetett az eleséshez. Ezzel a cikkel az volt a szándékom, hogy kiszűrjem nektek, ami hasznos és a Biblia alapján is elfogadható.

Miért kapcsol be a robotpilóta?

Nemrég fedeztem fel Nawal Mustafának (thebraincoach) az oldalát, aki neuropszichológiával és kognitív idegtudománnyal foglalkozik. Az ő egyik posztja foglalkozott azzal a jelenséggel, amikor az agyunk robotpilóta üzemmódra kapcsol. Lehet, elsőre bonyolultnak hangzik, de hidd el nem az, olvass nyugodtan tovább. 😊

Amikor egy tevékenységet már elég sokszor végeztünk, azaz begyakoroltuk, akkor az agyunk egy automatikus, tudatalatti folyamattá alakítja át. Ez van a reggeli fogmosásnál, hogy mindig az egyik kezeddel írsz, vagy amikor kocsival mész a munkahelyedre és mire megérkezel, már nem is emlékszel, hogy vezettél el odáig.

Isten teremtette meg így az agyunkat, hogy ne terheljük túl, maradjon elegendő kapacitás az új ingerek feldolgozására, új dolgok megtanulására. Tehát ez eredendően egy jó dolog.

Viszont az már problematikus, ha abban is bekapcsol ez az automata működés, ahogy saját magunkról gondolkodunk.

Amikor saját magadról automatikusan rosszat gondolsz

Van az a jelenség, amikor tudod, hogy változtatni szeretnél, de az agyadban bekapcsol a robotpilóta, ami azt mondja, hogy nem fog sikerülni, nem vagy képes rá, neked ez nem megy. Alapból katasztrófát vársz. Feljönnek benned azok a dolgok, amik miatt biztos, hogy el fogsz bukni.

Ennek az oka az, hogy valaki a múltadban rászoktatott erre a gondolkodásmódra, vagy pedig olyan rossz dolgok történtek veled, hogy saját magadat tanítottad meg arra, hogy a legrosszabbat feltételezd a jövőddel kapcsolatban. Mindig azt várod, hogy veled rossz dolgok fognak történni. Nem jó így élni.

Tudod… várható, hogy történnek majd rossz dolgok. Ilyen az élet a Földön, az embernek kihívásokkal kell megküzdenie. De nem szabad, hogy ez legyen az agyad alapbeállítása, hogy veled csak rossz dolgok fognak történni, hogy „örök vesztes vagyok, egy „imposztor”, „nem vagyok elég jó/szép/okos/ügyes/méltó”, „engem nem szeret senki”, vagy „nekem SOHA SEMMI sem jön össze”. (Érezted már úgy, hogy soha nem fog sikerülni abbahagyni az önkielégítést, pornófogyasztást?)

Mel Robbins a lenti videóban azt a példát említi, hogy ahogy valaki jobbkezesként meg tud tanulni bal kézzel írni, ugyanúgy te is át tudod „huzalozni” az agyadat és a gondolkodásmódodat. De ez egy folyamat! Nem egy pontszerű esemény. Dolgoznod kell, az elméd megújításán, ahogy azt Pál apostol is megírta:

Kérlek tehát titeket, testvérek… hogy ajánljátok föl a testeteket, értelmes szolgálatotokat az Istennek, mint élő, szent, számára kedves áldozati ajándékot; és ne idomuljatok ehhez a világkorszakhoz, hanem változzatok meg a szívetek értelmének/gondolkodásmódotoknak megújítása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Isten jó, számára kedves és tökéletes akarata!

Róm 12:1-2, SZPA

Agyatlan kikapcsolódás, nem megfelelő stresszkezelés

Még röviden említenék két olyan esetet, amikor az automata robotpilótaüzemmód okozhat gondot. Az egyik, amit egyesek „agyatlan kikapcsolódásként” szoktak említeni, tehát amikor az aktív gondolkodás teljesen kikapcsolva fogyasztasz médiatartalmakat (pl. social media órákon át tartó pörgetése, vagy egész napos sorozatnézés). Erről itt írtam, ezek hogyan vezetnek az elcsúszáshoz.

Csúszásgátló – Számít, hogy mit nézel

A másik problematikus eset, amikor nem figyelsz oda, hogy a nap eseményei milyen érzéseket váltanak ki belőled, észre sem veszed és mérges vagy, vagy szomorú, magányos vagy félsz. Ha ezekre az érzelmekre nem figyelsz oda, akkor ezek is váratlanul ki tudnak törni belőled olyan cselekedetekben, amikről eldöntötted, többet nem akarod csinálni. Ezekről itt tudsz bővebben olvasni:

Így kezeld a negatív érzelmeidet

Ezek a jelei annak, hogy az agyad robotpilóta üzemmódban van:

 • Gyakran csinálsz dolgokat úgy, hogy nem gondolkodsz
 • Sokszor elbambulsz vagy a fantáziavilágban jársz
 • Nehézséget okoz visszaemlékezni részletekre
 • Passzív vagy a céljaiddal kapcsolatban (lehet nincsenek is)
 • A napjaid céltalanul telnek, nincs bennük tervezettség
 • Igent mondasz olyan dolgokra, amiket igazából nem akarsz megtenni, mert bizonytalan vagy abban, hogy mit is akarsz
 • Gyakran érzed magad lebénulva vagy leverten/lesújtva
 • Úgy érzed, nem tudsz kapcsolódni másokhoz
 • Értelmetlen tevékenységek töltik ki a napjaidat, hogy valamivel teljen az idő
 • Nem várod a reggelt, mert nincs mit várj az új nappal kapcsolatban

Így kapcsolj át a robotpilóta üzemmódból

Csak a vicc kedvéért a pontokhoz a hangzatos mondatokat fogom írni, amiket annyit hallani manapság, de arról kevés szó esik, hogy ezt keresztényként hogyan tudod meg is élni.

1. Lépés: Legyél öntudatos!

 • Ismerd meg jobban saját magadat. Képzeld el magadat öt év múlva. Hogyan látod a jövőbeli önmagadat? (Legyél konkrét!)
 • Írd le, hogy mit tartasz értékesnek az életben. Mi az, ami neked fontos?
 • Vezesd magadnak, hogyan telik az időd, és hasonlítsd össze az értékrendeddel, hogy mire mennyi időt szánsz. Nagyon kijózanító tud lenni, ha megnézed, egy nap hány órát töltesz bizonyos applikációkon.

HASZNOS TIPP: Próbáld ki a vizualizációt – Nyugi, semmi gázos dolgot nem ajánlok. Ez csak annyit jelent, hogy elképzeled, milyen ember szeretnél lenni, hogy mi a célod, hova tartasz. Képzeld el magad abban az állapotban, amiben fantasztikus az önértékelésed. Amiben szabad vagy azoktól a gondolatoktól, kényszeres cselekedetektől, amik most még fogva tartanak. Hogyan viselkedsz ebben az állapotodban? Mikkel töltöd az idődet?

Ha így elgondolkodsz a jövődről, az segíteni fog átkapcsolni a robotpilóta üzemmódból a tudatos gondolkodásba. Arról nem beszélve, hogy a Biblia is sokat beszél arról, hogy előre felé nézzünk (Pl: Zsid 12:1-2, Luk 9:62), eleve a reménység és a hit is sokszor előremutató dolgok.

2. Lépés: Találd meg önmagad!

 • Milyen változásokra, új szokásokra van szükséged ahhoz, hogy olyan dolgokat csinálj, amik összhangban vannak az értékrendeddel?
 • Mik azok az egészségtelen szokásaid, vagy gondolataid, amik megakadályozzák, hogy a cselekedeteid összhangban legyenek az értékrendeddel?
 • Szabadulj meg azoktól a tartós, negatív érzelmektől, amik fogságban tartanak (magányosság, depresszió, harag, stb…) Ezt lehet mozgás, naplóírás segítségével, vagy ha egyedül nem megy, akkor kérj segítséget.
 • Tudatosan csináld a dolgaidat, ne ész nélkül és értékeld azt, ami a jelenben történik veled. Adj hálát.

HASZNOS TIPP: Nap közben figyeld meg, hogy mikor kalandoznak el a gondolataid. Miközben történnek veled a dolgok, miket gondolsz magadról? Gonosz vagy magaddal? Ha észreveszel ilyen gondolatot, akkor azt írd le, és gondold át, hogy honnan jöhetnek. A szüleid mondták régen kiskorodban? Volt olyan kapcsolatod, ami így tönkretett? Volt olyan tanárod/főnököd, aki verbálisan bántalmazott vagy érzelmileg zsarolt? Fontos fülön csípni ezeket a gondolatokat, hogy utána meg tudj szabadulni tőlük.

Lehet, hogy nehéz lesz először szembenézni ezekkel. Ez normális. Ha valami a felszín alatt megkeményedett, azt mindig nehezebb munka felásni. De hidd el, nagyon megéri, hogyha utána nem mérgezi tovább az életedet és nem nő ki belőle olyan gyom, mint a pornófogyasztás vagy bármi más kényszeres cselekedet.

Fogadd el, hogy a rossz tulajdonságokat, vagy gondolkodásbeli mintákat időbe telik megváltoztatni. Fókuszálj arra, hogy már mennyit haladtál előre a folyamatban és ne legyél perfekcionista.

3. Lépés: Legyen értelme az életednek!

 • Fókuszálj arra, aki lenni akarsz a jövőben. Legyél konkrét és nyilván keresztényként ez legyen összhangban Isten beszédével.
 • Állíts fel magadnak reális célokat, hogyan tudsz apró lépésekkel egyre közelebb kerülni ehhez a jövőbeli énedhez. Hogyan tudsz egyre jobb (krisztusibb) emberré válni.
 • Hetente egyszer ülj le és gondolkodj el azon, hol tartasz, milyenek a napi/heti céljaid, mennyire teljesíthetőek, kell e rajtuk valamit módosítani.

A magam részéről úgy látom, hogy a teljes, hiánytalan boldogság ezen a földön nem érhető el az ember számára, az majd valószínűleg odafent vár minket. Jól megfogalmazták az amerikai alapítóatyák, amikor a boldogság kereséséhez való jogot beleírták az alkotmányukba, mert szerintem is az emberi élet célja itt a földön. Keresztényként ugye mi abban hiszünk, hogy ez a boldogság az Istennel való örök viszonyban van meg, és ennek az áldásaiból részesülünk már itt a földön is. Ezért én a magam részéről akkor érzem magamat a legboldogabbnak, hogyha sikerül a cselekedeteimet összehangolni a bibliai értékrendemmel.

Zárásul pedig következzen még egy utolsó HASZNOS TIPP: Amikor úgy érzed, hogy neked ez nem megy és legszívesebben feladnád. Legyél kedves magadhoz és emlékeztesd magad, hogy az egész egy folyamat.

Tudod. Arrivera. Azt jelenti, sikerülni fog.


Ha tudsz angolul, ajánlom ezt a rövid videót, aminek néhány gondolatát felhasználtam a posztban is: