Close
Mit tehetsz szülőként, ha a gyereked magához nyúl vagy önkielégít?

Mit tehetsz szülőként, ha a gyereked magához nyúl vagy önkielégít?

A legtöbb szülő, ha lehet, soha nem akar a gyereke kapcsán az önkielégítésről, maszturbációról hallani. Mégis sokan találkoznak azzal, hogy a kicsi gyerekük fogdossa vagy izgatja magát. Nagyon fontos, hogy az ember ilyenkor ne zsigerből (ijedten), hanem átgondoltan reagáljon, hogy ne okozzon kárt a gyermeke szexualitásában. A poszt a Defend Young Minds-on megjelent cikk fordítása alapján készült.

Legyél óvatos az azonnali reakcióddal

Nagyon sok esetben az agresszív, fenyegető tiltások hatástalanok és sokkal komolyabb problémákhoz is vezethetnek. A gyerek szexualitását nem lehet és nem is szabad egy paranccsal megszüntetni, hiszen később szüksége lesz rá. Fontos, hogy ezen a téren is egy egészséges fejlődésen menjen keresztül, hogy felnőttként egészségesen tudjon élni vele.

Érthető, hogy az első kérdés az benned, „Hogyan tudom elérni, hogy abbahagyja?”. De egy még ennél is fontosabb kérdés, hogy „Mi készteti a gyerekemet az önkielégítésre?”

Az önkielégítés öt lehetséges oka a pszichológia alapján

  1. Felfedezés
  2. Fejlődés
  3. Megküzdési stratégia
  4. Kényszeres cselekvés
  5. Trauma feldolgozási módja

Fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy a pszichológusok megítélése különbözhet attól, amit te meg én világnézetileg vallunk, hogy melyik szakaszig nem problematikus az önkielégítés. Szerintük az első három szint tudományosan nem káros. Én a keresztény világnézetem alapján úgy gondolom, hogy az elsővel nincs semmi baj, de a másodiktól már segíteni kell egy gyereket, hogy ne váljon a dolog hívőként lelkiismereti és erkölcsi problémává. Ezt támasztja alá Kulifai Mónika, tanácsadó szakpszichológus is a Hit Rádió Tiszta Szex című műsorában (11. perctől).

De bárhogy is gondolkodsz erről, a következő okok mindenképpen hasznosak lesznek számodra, hogy bölcsebben tudj reagálni. Az öt ok körülírása után a poszt második részében olvashatsz konkrét tanácsokról, mit tudsz tenni szülőként.

1. Felfedezés

Az emberben már gyerekkorától kezdve benne van a késztetés, hogy felfedezze a világot maga körül. Gondolj bele, egy kisbaba is élvezi, amikor rájön, hogy a karja hozzá tartozik, vagy idősebb korában mennyi fagylaltot bír megenni anélkül, hogy rosszul lenne.

Minden gyerek előbb vagy utóbb felfedezi azt is, hogy milyen külső nemi jegyei vannak és sok közülük, (de nem mindegyik) rájön arra is, hogyha a nemi szerveit dörzsöli, akkor az izgalmat kelt benne. A test felfedezése teljesen normális, ahogy Kulifai Mónika is említi a fenti videóban, és nem is okoz a jövőben problémát, ha a felfedezés után megtörténik a továbblépés és egyéb okok nem párosulnak mellé (amiket a továbbiakban említek majd).

2. Fejlődés

Idővel az ön-stimulációt el kell helyezniük tágabb erkölcsi, világnézeti és kulturális összefüggésében, ahogy a gyerek kezdi megtanulni, hogy mi a jó, a rossz, a káros és a normális. A fejlődés szakaszában a gyermek megtanulja, hogy szégyent érez, amikor rossz dolgokat tesz, vagy megérti, mi az erkölcsileg helyes cselekedet. Ebben a szakaszban a maszturbáció már összekapcsolódik a szexualitással.

3. Megküzdési stratégia

Az erogén zónák felfedezése egy idő után összekapcsolódik érzelmekkel is. Felnőttként bizonyára tudod, hogy a szexuális aktivitás megváltoztatja a hangulatodat. Elűzi az unalmat, mérget, bánatot, bizonytalanságokat, legalább egy rövid időre. Az orgazmus utáni eufória következtében az ember egy ellazult állapotba kerül. Az önkielégítés nagyon sok esetben a stressz csökkentésére irányul. Egyfajta meneküléssé válik.

4. Kényszeres cselekvés

Azt nevezik a pszichológusok kényszeres cselekvésnek, amikor egy személy rendszeresen olyan dolgot csinál, amit egyáltalán nem akar, vagy nem ennyiszer. Rengeteg ilyen kényszeres cselekedet lehet – például valaki piszkálja a bőrét, a körmét rágja, folyton sorozatozik vagy önkielégít. Ha az önkielégítés már kényszeres cselekedet, akkor más értékes cselekvések (pl. tanulás, kapcsolatok) rovására megy, és klinikai függőséggé is válhat.

5. Trauma feldolgozási módja

Egy másik oka az önkielégítésnek lehet valamilyen trauma. Vannak olyan emberek, akiket molesztáltak, bántottak, vagy egyéb (akár nem szexuális jellegű) okok miatt komoly sérüléseket szereztek. Szinte hihetetlennek tűnik, de akit szexuálisan zaklattak, az rendszeresen önkielégítéssel éli újra a traumáját. A kényszeres cselekvés nem mindig traumából fakad, és egy trauma sem feltétlenül okoz kényszeres cselekedeteket, de gyakran összefüggnek.

Az én történetem gyerekkoromból

Ha megengeded, tanulságul röviden leírom, nálam hogyan alakult ki a függőség. Második generációs keresztény családban nőttem fel. Édesanyámmal kiskoromban (már nem emlékszem, hány évesen), átbeszéltük egy könyv segítségével, hogy milyen testrészei vannak a lányoknak és a fiúknak, és hogyan lesz a kisbaba. Akkor nem különösképpen érdekelt a dolog. Édesanyám (mint később megtudtam) úgy volt vele, hogy ez elegendő, és ha majd érdekel jobban, úgyis kérdezek. Sajnos nem így történt. (Ezért fontos, hogy te kezdeményezd rendszeresen a témáról való beszélgetést a gyerekeddel a korának megfelelő szinten.)

Kb. 10-12 éves koromban felfedeztem, milyen, ha egészen az orgazmusig izgatom magamat. Jó érzés volt, és vágytam újra rá. Azt gyerekfejjel nem vettem észre, hogy bizonyos történetek olvasása után esik még jobban az önkielégítés, és ehhez fantáziálás is kapcsolódik. Ha tudtam is volna, mi az, hogy pornó, akkor sem azonosítottam volna be, hogy ez is az a kategória.

Egy idő után már megküzdési stratégiává is vált, azaz, amikor menekülhetnékem volt az érzelmeim miatt, akkor az önkielégítéshez fordultam. A szégyen viszont már megjelent. Éreztem, hogy nincs rendben, amit csinálok és miközben nagyon titkoltam a szüleim elől (80%), imádkoztam azért is, hogy bukjak le (20%). Aztán egyre erősebb ingerre volt szükség, és így lépett pár év után a könyvek helyére az internetes pornó.

Hosszú éveken át tartó kemény függőség következett, amiből végül Isten kegyelméből szabadultam meg. (Itt tudsz erről többet olvasni.) Ma már azért harcolok, hogy a mai fiataloknak legyen kiút ebből a függőségből, és szeretnék a szülőknek is segíteni, hogy ha lehet, el tudjátok kerülni ezt a csapdát.

Mit tudsz szülőként tenni?

Most, hogy már jobban érted, milyen okok állhatnak a kiskori maszturbáció mögött, ez segíteni fog abban, hogy egy bölcs és hatékony terved legyen arra, hogyan kezeld ezt a viselkedést.

A felfedezés szakaszában

Az igazán kicsi gyerekeknél előfordul, hogy a lehető legkellemetlenebb helyzetekben kezdik magukat piszkálni. Ahelyett, hogy mérgesen rákiabálnál, irányítsd át a dolgot.

Mondhatsz neki valami ilyesmit: „ne felejtsd el, hogy ezekhez a testrészekhez nem nyúlkálunk mások előtt”. Ha tényleg csak a felfedezés és a fejlődés szakaszában van, a legtöbb gyerek abbahagyja a nyilvános piszkálást már néhány emlékeztető után. Kulifai Mónika tanácsa, hogy érdemes rákérdezni, hogy van-e valami probléma, pl. viszket vagy fáj-e. A figyelemelterelés nagyon hatékony módszer.

Ez egy nagyszerű lehetőség egyébként arra, hogy ellenőrizd magadat, hogyan állsz a szexuális edukációval. Mit tanítottál már meg neki? Érti-e már az alapvető anatómiát, ismeri-e a testrészeinek a nevét, tudja-e, hogy azt milyen közegben lehet/illik megmutatni és hogyan tud rá vigyázni?

Az “Isten teremtett engem – tetőtől talpig” című hiánypótló könyv segít megérteni az óvodás korosztálynak, hogy miért fontos vigyázniuk a testükre, illetve hogyan különböztethetik meg a helyénvaló és helytelen érintéseket. 

A fejlődés szakaszában

Amennyiben a hited és világnézeted szerint nem szeretnéd, hogy a gyermeked bármilyen okból is önkielégítést végezzen, akkor ebben a szakaszában tudod elmagyarázni neki, hogy miért kerülje a maszturbációt.

Itt tudod elolvasni, keresztényként mit gondolok én erről:

A gyerekeket meg lehet tanítani, hogy ne engedjenek olyan szexuális ingereknek, amik már károsak, vagy ellentmondanak a családi értékrendnek. Segíts a gyerekednek, hogy egy megfelelő hozzáállást alakítson ki az önkielégítéssel kapcsolatban.

Megküzdési stratégiára való megfelelő válasz

Minden embernek van valami megküzdési stratégiája, amivel feldolgozza az érzelmeit. Ez lehet egészséges (pl. sport vagy barátokkal való minőségi idő) és egészségtelen (pl. pletykálás vagy az alkohol). Érdemes elbeszélgetni a gyerekeddel arról, hogy ő mit szokott csinálni, ha mérges vagy szomorú. Az önkielégítést szinte biztos, hogy magától nem fogja említeni.

A leghatékonyabb az, hogyha nem arra koncentrálsz, hogyan számoljon fel egy rossz stratégiát, hanem biztosítod neki, hogy több jó stratégia közül is tudjon választani, amik könnyen elérhetőek számára. Hogyha a gyereked kizárólag videójátékkal és önkielégítéssel kezeli a stresszt, akkor valószínűleg gyakran fog ezekbe menekülni.

De ha a videójáték és önkielégítés mellett ott van számára, az olvasás, zene, kosárlabda, kirándulás, bokszzsák és egy mongol futóegér, akkor az önkielégítés sokkal kevesebbet és alacsonyabb intenzitással fog megjelenni. Felnőtteknek is ezért írtam, miért olyan fontos, hogy legyen egy jó hobbid.

Egy megküzdési stratégia segít átlendülni a nehéz időkön, de általában nem oldja meg a probléma gyökerét. Van, amikor szembe kell nézni azzal és változtatásokat kell eszközölni. Ez jelentheti azt, hogy szigorúbb határokat kell meghúzni pl. filmekkel, sorozatokkal, videojátékokkal, social médiával, a baráti társaságának megválasztásával, vagy a házifeladatok megírásával kapcsolatban.

Válasz a kényszeres cselekvésre és a traumára

Ha egy gyerek, vagy tini beleragad az önkielégítésbe és már komollyá, esetleg önveszélyessé válik a probléma, akkor gyakran kényszeres cselekvés és/vagy trauma áll a háttérben. Ilyenkor a pornográfia már szinte minden esetben bejön a képbe, ami további rombolást végez.

Ilyenkor mindennél fontosabb, hogy a probléma gyökere kerüljön feltárásra, mert az fog valóságos gyógyulást hozni a gyermekednek, és akkor az önkielégítés utáni vágya is meg fog szűnni. Ha például az elvetettségből, önértékelési gondokból fakad a probléma, akkor fog enyhülni a kényszeres cselekedet, ha a gyereked önértékelése javul.

Fontos, hogy tudd, ez gyakran egy hosszú és bonyolult folyamat. Sok esetben szükség van szakmai segítségre. Ne szégyelld, kérj segítséget!!! Hidd el, nem egyedül kell megharcolnod ezt a harcot.


Ha szeretnél további információkat és praktikus tanácsokat olvasni arról, szülőként mit tehetsz, hogy megvédd a gyerekedet a pornográfiától, akkor ezt a bejegyzést ajánlom.