Close
Elveszettnek érzed magadat?

Elveszettnek érzed magadat?

Sokat gondolkodtam, miről is írjak elsőként a nyári szünetről visszatérve. Vajon milyen állapotban lehettek? Sokan voltatok nyáron keresztény táborokban, istentiszteleteken ahol biztos, megtapasztaltátok Isten érintését. Bízom benne, hogy sokan megszabadultatok és azóta is sikerült megőrizni a tisztaságotokat. Nekem sok éven át a nyár végére mindig elfogyott a kakaó. Visszacsúsztam. És úgy éreztem, minden elveszett.

Most azoknak szeretnék írni, akik hasonló cipőben járnak. Meg azoknak, akik bármilyen más okból néznek szorongással a jövő elé. A témához kapcsolódóan kivételesen nem egy keresztény előadótól hoztam a dalt (bocsiii). A Maroon 5 énekese egy lánynak írta, de én egész nyáron Istennek énekeltem.

🎵 Nincsenek kapcsolataim, sem hitem, sem életcélom / Keresek, kutatok valakit, aki megmenthetné a lelkemet / És aztán hullámként elborított / amikor hallottam, hogy kimondod a nevemet / Elvesztem, igen én elveszett voltam, míg te nem szerettél / De végre megtaláltál / Elvittél egy olyan helyre, ahol biztonságban érzem magam, a szilárd talajon állva. 🎵

Tudod, van az a híres neves rész a János evangéliumban:

Úgy szerette Isten a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem öröké éljen.

János 3:16

A hit filozófiája podcastben számomra nagyon újszerűen, és bátorítóan beszélt erről Ruff Tibor, teológus.

„A legtöbb keresztény az “elveszés” hallatán a kárhozatra gondol, pedig a héber és a görög szó is annyit jelent, hogy elveszik. A szabadulás héber és a görög szavai pedig jelentenek evilági, földi szabadulást, gyógyulásokat, anyagi válságból való kijövetelt, bűnbocsánatot is. Tehát nem csak a halál utáni dimenzióra vonatkozik.”

A földi életben is el lehet veszni. Lehet, hogy most éppen a kezedbe temetted az arcod, hogy “teljesen el vagyok veszve”, vagy “nem tudom, mit csináljak”. Ez az életérzés az, amit a Biblia is elveszésnek nevez. Amiből meg lehet menekülni.

Jézus azt mondta, hogy „Aki hisz és megkeresztelkedik, az megmenekül. Aki nem hisz, az elveszik.” (Márk 16:16) Nem csak a halál után. Hanem már itt, most a földi életünkben is.

De az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, aki elveszett.

Lukács 19:10

Így folytatja Ruff Tibor: „Mert Jézus a vére által olyan szeretetet ad át nekünk, hogy amikor kapcsolatban vagyunk vele, akkor meggyógyítja az ősbizalomnak a töréseit és ad egy új fundamentumot, ami alapján újra el lehet kezdeni élni. És akkor nem a szorongás, a rettegés, a megfelelési kényszer fogja vezérelni az embert.”

Hallgassátok meg, 1:08:50-től kezdődik ez a téma, és összesen 10 perc.

🎵 Annyira összetörtem, hogy a szívem kongott az ürességtől / Az életem csupán csak egy vicc volt / Addig a pillanatig, míg meg nem láttam arcod. / Ez hullámként elborított / El voltam akadva, míg te nem jöttél. / Elvesztem, igen én elveszett voltam, míg te nem szerettél / De végre megtaláltál / Elvittél egy olyan helyre, ahol biztonságban érzem magam, a szilárd talajon állva. 🎵

Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett.

Máté 7:24-25, SZPA

Hagyd, hogy ezek a fenti bibliai versek behatoljanak a szívedbe, és elkezdjenek gyógyítani. Ha el is vesztél, Jézus Krisztus azért jött, hogy megkeressen és megmentsen. Tudod, a szabadulás sokszor folyamat.


Hogyha szeretnéd meghallgatni az eddigi TGIF dalokat, akkor itt találod a Spotify, itt pedig a YouTube listámat. A címkére kattintva pedig előjön az összes TGIF poszt, ha egy kis bátorításra szorulsz. TGIF: Thank God It’s Friday – Hála Istennek, péntek van. Ez a rovat neve. Ja és frissítettem a méreg- és feszkókieresztő Spotify listámat is. Ahhoz katt ide.