Close
Átvészeljük az éjszakát

Átvészeljük az éjszakát

A hit hősei sokáig papírmasé figurák voltak, a történetük gyerekként kicsit meseszerűen leegyszerűsítettnek tűntek nekem. Ahogy egyre többet tapasztaltam az életből, szembesültem vele, hogy a dolgok sosem feketék vagy fehérek, a sorsdöntések sosem olyan egyszerűek, nem mindig egyértelmű, hogy mit kell tenni adott helyzetben, a küzdelmekhez kőkeményen mindig érzelmek is kapcsolódnak és a hit lépése pedig tényleg mindig irracionális.

Papíron könnyű volt azt mondani, hogy ha majd nehéz helyzetben leszek, biztos Istenhez fogok fordulni.

Mert amikor megrendül a világ körülötted, akkor az ellenség mindent elkövet, hogy megingassa a bizalmadat abban a személyben is, akire ilyenkor támaszkodni tudsz.

Istenre gondolok, nem emberre. Nem véletlenül mondja a zsoltáros:

Jobb az Úrban bízni, mint emberekben reménykedni.

Zsolt. 118:8

Tavaly kábítószer-túladagolásban meghalt TobyMac énekesnek a 21 éves fia. Emberileg teljesen érthető lenne, ha ilyen helyzetben megkérdőjelezte volna Isten jóságát. Számomra óriási példa az, ahogy ebben a tragédiában is Toby Istenhez fordult. Azok a dalok, amiket azóta írt, elképesztő módon bátorítóak és pici belátást engednek abba, ahogy a vigasztalást Istentől várja. Nekem ő igazi „hit hőse”.

Hála Istennek velem nem történt ilyen tragédia. De történt más. És az a döntő, hogy ezekre a helyzetekre hogyan reagálunk. Megkeseredünk Istenre, a közösségünkre vagy az egész világra? Vagy ott keressük a vigasztalást, ahonnan még ilyen helyzetekben is kapunk választ.

A megrepedt nádszálat nem töri össze, a pislákoló gyertyakanócot nem oltja ki.

Ézs. 42:3

Lehet, hogy ez a válasz nem pont az lesz, amire mi számítunk, amit mi hallani akarunk. De én egy dolgot eldöntöttem. Isten jó. Isten hűséges. Ez az alaptézisem. És én Vele akarom leélni ezt az életet.

🎵 De ha túléljük, ha átvészeljük az éjszakát / Ígérem, hogy meglátod a nap sugarát / Egy kicsit erősebben ébredsz, kapaszkodsz kicsit tovább 🎵

Az Istennel való személyes kapcsolatban nem azért lehet részünk, mert olyan jó emberek lennénk, vagy mert megérdemelnénk.

Ahogy Toby is mondja a denveri koncertjén, nem azért fogja újralátni a fiát, mert akár ő, akár a fia több jót tett volna az életében, mint rosszat. Ez Isten szeretete miatt van.

Mert Isten annyira szereti a világot, hogy egyetlen Fiát adta oda, hogy senki, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Ján 3:16

Minden egyes embernek megvan a saját traumája, amivel meg kell küzdenie. Még akkor is, ha kívülről minden felhőtlenül boldognak tűnik. Talán neked is van ilyen traumád. Talán ez az egyik oka, hogy olyan kényszeres cselekedetekbe menekülsz, amit igazából nem akarsz csinálni.

Hadd üzenjek neked Toby Mac szövegével:

🎵 Nem számít, honnan jöttél, tudom, hogy túl fogjuk élni / Lehet, úgy érzed, már túl sok ideje tart, de tovább kell mennünk / Lehet, úgy érzed, az egész túl meredek, nem megy a folyamatos harc / De van még valaki melletted / És közösen meglátjuk majd együtt a fényt 🎵

Isten téged is szeretett. Már előbb, mint hogy ez az igényed egyátalán felmerült volna.

Ne felejtsd el. A nehézségek közepette se.


Hogyha szeretnéd meghallgatni az eddigi TGIF dalokat, akkor itt találod a Spotify, itt pedig a YouTube listámat. A címkére kattintva pedig előjön az összes TGIF poszt, ha egy kis bátorításra szorulsz. TGIF: Thank God It’s Friday – Hála Istennek, péntek van. Ez a rovat neve.