Close
Mit mond a Biblia? Bűn az önkielégítés?

Mit mond a Biblia? Bűn az önkielégítés?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy bűn-e az önkielégítés akkor, ha nem kötődik pornófogyasztáshoz vagy szexuális fantáziáláshoz. Beszél-e a Biblia a maszturbációról? Ki volt Ónán és mit csinált? Mi a helyzet a házasságon belüli önkielégítéssel, az éjszakai magömléssel vagy a nedves álmokkal? Ezekre a kérdésekre igyekszem válaszolni ebben a posztban.

Biztos vagy benne, hogy nincs ott a pornó is?

Először is ezt tisztázzuk.

Fontos tudnod, hogy nem csak az általános értelemben vett pornóoldalak látogatása számít a Biblia szempontjából nézve pornófogyasztásnak. Picit leegyszerűsítem, de ahhoz hogy a két különböző kategóriát meg tudjuk különböztetni, így választanám külön: ami felébreszti benned a nemi vágyat, és utána arra fantáziálva önkielégítesz, azt nevezem most pornónak, legyen az pornóvideó, instabejegyzés, videojáték, romkom csókjelenet, hentai képregény, saját magad által alkotott fantáziavilág, stb…

Erről a kategóriáról nagyon egyértelmű a Biblia álláspontja, hogy az bűn. Itt írtam róla:

Most a pornó-mentes önkielégítésről szeretnék írni, mert több ezzel kapcsolatos kérdést kaptam már. Kezdjük a legmeredekebbel, de ígérd meg, hogy nem hagyod abba ennél az egy mondatnál.

Ilyen formában sem az ószövetségi törvény nem tiltja az önkielégítést, sem az újszövetségi „bűnlisták” nem tartalmazzák a maszturbációt.

De a metamfetamin és a kokain fogyasztást sem, mégis tudjuk, hogy az sem oké, igaz?

Na akkor hámozzuk tovább a dolgot.

Mi a bűn a Biblia szerint?

Az eredeti szó azt jelenti, hogy céltévesztés. Minden olyan dolog bűn, ami távolabb visz az Istentől rendelt céltól, a szellem, lélek, test üdvösségétől. A Bibliában több definició is szerepel a bűnről, én ebből most csak kettőt említenék meg.

  • A bűn törvénytelenség – a törvénytelenség egy tiltott határ átlépése Isten beszéde, a Biblia alapján (1Ján 3:4). Vannak különböző „bűnlisták”, hogy mik tartoznak ide (pl. 2Móz 20:3–17; Mk 7:20–23; Róm 1:18–32; 1Kor 5:11, 6:9–10; Gal 5:19–21; 2Tim 3:1–5.)
  • És a témánk szempontjából a legfontosabb: „minden, ami nem hitből van, bűn az” (Róm 14:23) Erre majd még visszatérek a végén.

Ónán bűne a Bibliában

Júdának volt három fia, az első, Hér meghalt anélkül, hogy gyereke született volna, ezért a második fiúnak, Ónánnak az lett volna a feladata, hogy nemzzen egy örököst a bátyjának (elvéve az özvegyét Támárt feleségül). Ez volt akkoriban a szokás, amit később Isten is megerősített a Törvényben (5Móz 25).

De Ónán ezt nem akarta, ezért „megszakításos módszert” alkalmazott („földre vesztegette el a magot”, azaz a spermáját, írja az 1Mózes 38:9), ami Istennek nem tetszett, és ezért végül meghalt.

Sokan tévesen azonosítják ezt a tettét az önkielégítéssel, még egy szinonima is származik ebből, amit használunk, az „onanizál” szó. De Ónán bűne nem a maszturbáció volt, hanem hogy a bátyja örökségét illegitim módon magának akarta megszerezni.

Az önkielégítés rabjai

Ha már régebb óta olvasod a blogomat, tudhatod, hogy az én történetem is először „sima” önkielégítéssel kezdődött, ami először fantáziálásba csúszott, majd ez után függtem rá a pornóra.

Az Arrivera blogot azért kezdtem el, hogy elmondhassam, hosszú küzdelem után Istennek hála megtapasztalhattam a pornótól való szabadságot és ez neked is lehetséges.

Jonathan Pokluda, texasi ifjúsági pásztor, a Becoming Something egyetemista fiataloknak szóló podcastjában elmondta, hogy ő ötödikes korától fiatal felnőtt koráig küzdött az önkielégítéssel.

Ahogy ő fogalmaz, „rabja voltam és azt hittem, hogy ez a teljesen normális”, de neki is sikerült kijönnie belőle! Pokluda pontosan tisztában van azzal, hogy mennyi fiatal küzd ezzel, az ifjúsági istentiszteleteken az őt megkereső lányok fele (!) ezzel kapcsolatban kér segítséget. Azt pedig tudjuk, hogy a fiúkat milyen nagy arányban érinti ez a téma. Ennek a podcast beszélgetésnek a lényegét írom most le, kiegészítve a saját gondolataimmal.

Említi a Biblia valahol az önkielégítést, mint bűnt?

Ahogy korábban már írtam, ha figyelmesen olvasod és kutatod a Bibliát, látni fogod, hogy konkrétan sehol sem szerepel az, hogy az önkielégítés bűn. De ugyanígy nem fogsz találni semmit a kokainnal vagy metamfetamin használattal kapcsolatban sem, vagy a technológia használatról, vagy a randizásról sem túl sok konkrétum van.

De vannak általános útmutatások. Azt írja Pál apostol: „Ne nézze senki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is.” Vagy ahogy másik fordításban szerepel: „Egyikőtök se tartsa csak a maga érdekét szem előtt.” (Fil 2:4) Aztán ott van az az Ige is, hogy „mindegyikőtök meg tudja őrizni a saját testét szentségben és tisztességben, és nem a vágy szenvedélyében” (1Thess 4:4-5). Illetve van még egy ige, amit érdemes ütköztetni az önkielégítéssel: „Akár esztek tehát, akár isztok, akár bármi egyebet tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Kor 10:31)

Érdekes megfigyelni a Hegyi Beszédben, amikor Jézus arról beszél, hogy „aki gonosz kívánsággal néz asszonyra, az immár paráználkodott a szívében.” Közvetlenül ez után említi, hogy jobb, ha az ember kivájja az egyik szemét, vagy levágja az egyik kezét, mint hogy a pokolra kerüljön. (Mát 5:28-30) Ezek azért elég brutálisan hangoznak, nem?

Azt jelenti, hogy tegyél meg mindent, hogy ellenállj. Bár nincs konkrétan kimondva, de Pokluda szerint a szem és a kéz említése egy kiszólás Jézus részéről a maszturbációra és én is egyetértek.

Sokan vitatják ezt, mert azt mondják, hogy itt gonosz kívánságról, vágyakozásról, fantáziálásról beszél Jézus. „Mi van akkor, ha én a nélkül önkielégítek? – kérdezik. Az első kérdés, amit őszintén tegyél fel magadnak. Tudsz anélkül maszturbálni? Tényleg? Hamburgerre gondolsz közben? Ha nem, akkor olvasd el a már korábban linkelt posztot.

Ha nálad tényleg nincs más „segédeszköz”, akkor folytatom tovább.

Az orgazmus következménye az agyban

Amikor az ember orgazmust él át, akkor az egy lenyomatot hagy az agyban, egy beidegződés jön létre, ami összeköti az emberben az átélt élményeket a környezetével, azzal, hogy mit látsz, milyen illatot érzel, mit hallasz és hogy kivel vagy együtt éppen. (Ezért van az, hogyha például egy bizonyos fajta krémet használtál önkielégítésre, annak az illatától is azonnal beindulsz.)

Pokluda említ olyan példát is, hogyha valaki rendszeresen zuhanyzás, fürdés közben maszturbál, akkor ha víz éri a testét, már rögtön felébredhet benne a nemi vágy. Egy ennél is meredekebb sztori, hogy egy srácnak az apja meghallotta, hogy a fia éjszaka önkielégít, ezért másnap a reggelinél kigúnyolta, amiért a srác ez után mindig csizmát vett, kiment a mezőre, hogy ott intézze el a dolgot. Ez a dolog odáig fajult, hogy házasságkötés után képtelenné vált az orgazmusra, hacsak nincs rajta csizma.

Isten a szexet egy nagyon erőteljes dolognak alkotta meg, kitalálta a női és férfi nemi szerveket, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz, kigondolta a folyamatot, hogy ne csak a szaporodásra legyen alkalmas, hanem arra is, hogy a házastársak egymásnak örömöt okozzanak. (Tudtad? A nőknek van egy olyan testrészük, a csikló, aminek semmi más funkciója nincsen a szexuális élvezeten kívül.)

Még hogyha kikísérletezed is azt a pontot, ahol minden nemű fantázia vagy pornó nélkül tudsz önkielégíteni, akkor is az agyad kötődni fog képekhez, olyan emlékek jönnek létre, amelyek nem Isten tökéletes akarata a számodra és a későbbiekben, a házasságodban gondot okozhatnak.

Akkor azt akarja Isten, hogy szenvedjek?

Mi van akkor, ha az éjszaka közepén felébredek és nem tudok elaludni, amíg nem könnyítek magamon? Tényleg azt akarja Isten, hogy szenvedjek?” – kérdezik sokan. Erre az a válasz, hogy Jézusnak sem volt könnyű a pusztában ellenállni a kísértésnek. Isten néha megengedi, hogy próbába kerüljünk és kényelmetlenül érezzük magunkat.

Fontos tudni, hogy amilyen döntéseket hozol akkor, amikor egyedül vagy és senki nem lát, mert azok a pillanatok mutatják meg, hogy pontosan ki vagy és miben hiszel.

Amikor az ember azt csinálja, amit akar, és nem gondol a következményekkel, akkor meglopja saját magát attól az örömtől, amit akkor élhetne át, ha az Isteni terv szerint használná a testét.

Minden pillanatban a jövődre edzel. Ha te a jövődre a fürdőkádban vagy az ágyadban maszturbálva „gyakorolsz”, akkor te így edzel a jövőbeli intimitásra, amit a házastársaddal szeretnél átélni.

Az a helyzet, hogy reálisan nézve a legtöbb házasságban a felek nem élik át az intimitásnak azt a mély szintjét, amit Isten eltervezett számukra. Még a hívők sem. És sajnos ezt már sokszor szingliként rontják el. Azzal, hogy kompromisszumot kötöttek. (Ez nem azt jelenti, hogy ennek így is kell maradnia! Ott a kegyelem, tudod, ugye?) De ha teheted, ne rontsd el magadnak már előre.

A maszturbálás senkit sem tesz jobb szeretővé. Az önkielégítés rólad szól. A szeretkezés (jó esetben) arról, hogy örömöt szerezz a másiknak. A házasságon belüli szex önzetlen. A házasságon kívüli szex mindig önző, éppen úgy, mint az önkielégítés.

Az önkielégítés lehet jobb, mint a szex?

Nagyon sok világi ember állítja (több híres celeb is pl. John Mayer, Russel Brand), hogy jobban szeretnek maszturbálni, mint mással lefeküdni. Ennek az az oka, hogyha az ember gyakran csinálja, akkor kiismeri a saját testét és tudja, hogy mit, mennyi ideig kell csinálni ahhoz, hogy orgazmushoz jusson.

Ez több szempontból is problematikus.

A korábban már említett ok mellett (nem fogsz tudni jól adni), irreális elvárások elé is állítja a házastársadat. Soha nem fogja tudni PONTOSAN úgy csinálni, ahogy te, még akkor sem, hogyha amúgy nyílt a kommunikáció köztetek, és el tudjátok mondani egymásnak, hogy mit szerettek.

Ha valaki rendszeresen önkielégít, akkor ezzel egy extra terhet visz bele a házasságába, a házaséletbe.

Mi a helyzet az éjszakai magömléssel/nedves álmokkal?

A férfiakban serdülőkortól elkezdve bekövetkezik az éjszakai magömlés. Fontos tudni, hogy Isten alkotta meg úgy a testet, hogy ez természetes módon előforduljon. A Biblia is beszél erről, és pontosan olyan kategóriának minősíti, mint a menstruációt. Nem bűnnek. Erről itt írtam többet:

Véleményem szerint ebbe a kategóriába tartozik az is, amikor lányoknál anatómiai okok miatt valaki akarata ellenére orgazmust él át. (Tök ritka ez, de hallottam már ilyenről.)

Mi a helyzet a házasságon belüli önkielégítéssel?

Ez már kizárólag a két félen múlik. Előállhat például olyan helyzet, amikor a házastársak egyikének hosszabb időre el kell, hogy utazzon a munkája miatt és magával viszi a másik fényképét vagy a telefont használják „telefonos szexre” egymással. Vagy amikor betegség miatt nincs lehetőség a közös együttlétre. Pokluda szerint „érettség kérdése”, tudja-e a pár hitből csinálni. Mindenféle nyomásgyakorlás nélkül beleegyezik-e mindkettő teljes szabadságban? Ha igen a válasz, akkor elképzelhető, hogy ez az a kivétel, ami erősíti a szabályt.

De az emberek többségének az önkielégítés nem más, mint önző cselekedet.

Az emberi test a Szent Szellem jelenlétére adatott (Isten jelenlétének a temploma, lásd: 1Kor 3:16-17) és a mi feladatunk, hogy rendeltetésszerűen használjuk. A szexet pedig Isten úgy alkotta meg, hogy az egy férfi és egy nő szövetségi viszonyában jelent igazából áldást. Nem otthon egyedül a géped előtt.

Mi van azokkal, akik olyan traumát szenvedtek, hogy képtelenek a szexre és ezért fordulnak az önkielégítéshez?

Kérjetek segítséget. Ne egyedül küzdjetek ezen a területen. Fontos, hogy a szexuális területen is meggyógyuljatok.

Tisztában vagyok azzal, hogy a helyreállás folyamata nem könnyű, és rengeteg kegyelemre van szükség az úton. De hidd el, hogy érdemes végighaladni rajta. Isten NAGYON jót készített a számodra.

Összefoglalva

Ennek a posztnak nem az a célja, hogy megszégyenítselek. Hanem segíteni szeretnék abban, hogy jobban értsd, mit mond pontosan a Biblia, és hogy eldönthesd te magad, hogy miben hiszel. Elvégre a kereszténység elsősorban a hitről szól. Csak utána jönnek a cselekedetek, hogy az életmódunk összhangban legyen Isten beszédével.

Hiszel abban, hogy Jézus Krisztus meghalt a kereszten érted? Hiszel abban, hogy ennyire szeretett téged?

Mit reagálsz erre? Ha az a válaszod, hogy szeretnéd az életed minden területét úgy élni, hogy az összhangban legyen azzal, ahogy azt Ő megtervezte számodra, akkor fogod ezeket a bibliai részeket úgy olvasni, hogy látod bennük a Terveződnek és Alkotódnak a jóságát.

Tehát zárjuk ezzel a kérdéssel: Tudsz önkielégíteni hitből? Isten dicsőségére? Hogy az az Ő jelenlétét erősítse az életedben? Ha igen, akkor te abba a 0,01 százalékba tartozol, akinek el sem kellett volna olvasnia ezt a posztot. ☺ De ha nem, akkor „minden, ami nem hitből van, bűn az”.

KÉRJ SEGÍTSÉGET! Menj el bűnvallásra, kérj tanácsot. Ne küzdj tovább egyedül. A szabadság elérhető számodra is!

Arrivera – azt jelenti, sikerülni fog. El fog jönni a szabadság.

Szentek legyetek, mert én szent vagyok” (1 Pét 1:16), hogy „mindegyikőtök meg tudja őrizni a saját testét szentségben és tisztességben” (1 Thessz 4:4), mert „az Isten nem tisztátalanságra hívott el minket.”(4:7)