Close
Segítőkedd #04 – Hogyan reagáljak?

Segítőkedd #04 – Hogyan reagáljak?

Tudod, nagyon nagy utat jár be valaki, ha őszintén megnyílik feléd és elmondja, hogy szexuális bűnt követett el. Egész biztos, hogy már nagyon szeretne szabad lenni, ha úrrá lett a hatalmas szégyenén, és beszél neked a küzdelméről. Valószínűleg ráébredt arra, hogy egyedül nem megy. Ez igazából egy segélykiáltás a részéről. Mint amikor a fuldokoló kiabál, hogy valaki mentse meg.

Nem lehet túlhangsúlyozni, mennyire fontos ilyenkor az első reakciónk, az első szavak, amik elhagyják a szánkat és a testbeszédünk, ami rengeteg üzenetet hordoz önmagában. A mentőövet dobod oda neki, vagy még jól a víz alá is nyomod?

Lelki tanácsadás során én is számos alkalommal megtapasztaltam, mekkora erő van az első reakcióban. Ilyenkor igyekezz szeretetet és elfogadást kifejezni a barátod/szeretted iránt, ahogy Jézus is tenné. Ha akadozik a mondanivalójában, kifejezheted, hogy bármit is fog mondani, te itt vagy, figyelsz rá. Ne fond össze a karodat, ne adj ki helytelenítő hangokat és ne a megvetés sugározzon a szemeidből. Ha lehet, ne döbbenj meg nagyon és ne mondj olyat, hogy „hát ezt rólad nem gondoltam volna”. Ne fojtsd belé a szót, hagyd, hogy elmondja, ami a szívén van. Próbálj meg közben együttérzést, szeretetet sugározni felé, hiszen bajban van.

Ha magadtól nem megy, egy gyors fohászban kérheted a Fentiek segítségét.

Még ha rosszul is esik, mert mondjuk a jegyesedről, házastársadról van szó, próbáld meg tudatosítani magadban, hogy nem szándékosan akart téged megbántani, nem ellened irányul. Ez egy olyan dolog, ami ellen közösen fel kell vennetek a harcot. (Majd még lesz erről is szó a blogon, mert azért ez egy komplikáltabb helyzet.)

Miután a fuldokoló elmondta őszintén, hogy küzd, kérdezd meg, hogy mit és hogyan segíthetsz neki.

Nem fog teljesen váratlanul érni, ha már előre átgondolod és megtervezed, hogy fogsz reagálni, ha valaha ilyen segítséget kérnek tőled. Én szoktam reggelente azért imádkozni, hogy Isten segítsen meg aznap, hogy közvetíteni tudjam az embertársaim felé azt, hogy Ő szereti őket és azt, hogy Ő a Megváltó, aki azért jött, hogy szabadságot hirdessen a foglyoknak.

Ezzel a témával kapcsolatban már írtam egy posztot szülő-gyerek viszonylatban.

Sok közöttünk a segítő. Keddenként jön poszt nektek is.