Close
Segítőkedd #07– Találkozzunk!

Segítőkedd #07– Találkozzunk!

A múlt héten egy nagyon fontos dologgal zártam a Segítőkedd posztomat, mégpedig azzal, hogy „Nem a te felelősséged, hogy a segítséget kérő eljut-e a teljes és tartós szabadságra. Ez az ő döntésén és eltökéltségén múlik. Te támogatni, segíteni tudod ezen az útján.” A héten ebben szeretnélek megerősíteni.

A Segítő viszony nem hasonlít a távolkeleti vallások guruira. Nem neked kell feltalálnod a „spanyolviaszt”, vagy megmentened a másikat. Bízom benne, hogy van egy szilárd, erős hited a Názáreti Jézus Krisztusban, aki elküldte a Segítők Segítőjét, a Szent Szellemet, hogy „elvezessen téged minden igazságra”.

Nagyon fontos, hogy a Segítő kapcsolatnak Jézus Krisztus legyen a középpontjában.

Segítőként az a szerepünk, hogy megerősítsük a testvéreinket az Úrral való járásban. Azzal, hogy tudjuk, mivel küzdenek, már világosságban járhatnak, így meggyengül ez a bűn az életükben annyira, hogy legyőzhetővé válik. Tudunk velük együtt imádkozni, és megtalálni azokat a pontokat, ahol még gyenge a védelmük, és az ellenség áttör a támadása során.

Ezeket a gyakorlati dolgokat érdemes megbeszélni egy találkozón:

  1. Mi pontosan a segítséget kérő célja? Ehhez segít neki ez a poszt. Kérd meg, hogy a találkozó előtt töltse ki, gondolja át, hogy világos célkitűzései legyenek. Ez jóval tágabb a pornó témájánál. Miben tudsz ezekhez kapcsolódóan segíteni?
  2. Mi legyen a terv arra vonatkozóan, hogy mostantól ne essen vissza az önkielégítés/pornó csapdájába? Próbáljátok megállapítani, hogy mik voltak azok a területeket, ahol „beszivárgott az ellenség” és ezekre megoldásokkal előállni illetve ezekért közösen imádkozni. (Ezzel tervezek részletesebben is foglalkozni a blogon.)

Nagyon fontos a rendszeres találkozók megbeszélése. Ez lehet heti, havi… a függőség korábbi erősségének mértékétől. Aki napi szinten fogyasztott pornót, annál lehet, hogy eleinte a napi/kétnapi telefonos becsekkolás is szóba jöhet. Legyen a rutin része a találkozás (akár egy közös kávé, vagy egy online Zoom-os hívás).

Ha nem tudtok fixen előre betervezni egy rendszeres időpontot, akkor aktuálisan beszéljétek meg mindig a következő találkozót. Meglehet, hogy át kell majd tenni, de mégis ad egy fegyelmezettséget, hogy már meg van beszélve és benne van a naptárotokban. Különösen nagy segítséget jelenthetnek ezek a találkozások ebben az időszakban, amikor a közösségi élet ennyire vissza van szorulva a COVID-19 miatt.

„Testvéreim, ha egy embert rajtakapnak valamilyen vétken, ti szellemiek állítsátok helyre az ilyet szelídség szellemével, de magadra is ügyelj, nehogy te is kísértésbe essél! Egymás terhét hordozzátok, és így be fogjátok tölteni a Krisztus törvényét!” Gal 6:1-2

Legyen a találkozóitok középpontjában a Názáreti Jézus Krisztus. Hiszen Őbenne „élünk, mozgunk és vagyunk.”

Köszi minden Segítőnek, hogy vagytok.