Close
A Jákob-sztori

A Jákob-sztori

Ha az ember sokszor elesik, elbukik egy területen, irtó könnyen azonosul azzal a dologgal. Függő vagyok. Bukdácsoló ember vagyok. Rossz keresztény vagyok. Egy csaló vagyok. Hagyjuk, hogy a kudarcunk határozzon meg minket. És azt hisszük, Isten elveti az ilyen embereket. Szeretném, ha tudnád, Isten nem így lát téged. Sokkal több vagy a bűnödnél. A hibádnál. A kudarcodnál. És Ő azok felett is Úr.

Számomra egy óriási kijelentés volt, amikor először találkoztam ezzel a prédikáció részlettel:

Nem ismertem akkor még Steven Furticket, nem hallottam még az Elevation Churchről, egyszerűen a Spotify dobta fel nekem újdonságként. Ez a pár perc akkor a szívemhez szólt. Arról a bibliai sztoriról szól, amikor Isten megjelent Mózesnek az égő csipkebokorban. És végül a sztori mégis Jákobról szól. Fordításban valahogy így hangzik a lényege:

„Amikor Mózes azt kérdezi, hogy mégis mit mondjak Izrael fiainak, ki küldött engem, akkor Isten azt feleli neki: A Vagyok. Ha tudni akarjátok, hogy ki vagyok, milyen Isten, akkor mond meg nekik, hogy atyáik istene, Ábrahám istene, Izsák istene… és itt az lenne a logikus, hogy harmadikként Izrael isteneként mutatkozik be. Hiszen az Jákob „jó oldala”, az új embere.

Ha te Isten lennél, és be akarnád azonosítani magadat, akkor nem Izrael isteneként neveznéd magadat?  Nem az újember jó oldalának az isteneként azonosítanád magadat? Nem annak az embernek az isteneként neveznéd meg magadat, aki megváltozott, mikor birkózott az angyallal?

Mégis azt mondja Mózesnek. És neked is ezt üzeni ma.

Ha tudni akarod, ki vagyok én, akkor meg kell értened. Én Jákob istene is vagyok.

A „csalónak” az istene is vagyok.

Annak a részednek is az istene vagyok, amit nem akarsz, hogy bárki is lásson.

Nem csak a sikereid istene vagyok.

Hanem a küzdelmeidnek is.

Nem csak a győzelmeid istene, hanem a vereségeidnek is.

Jákob istenének a neve Jézus. Ő tele van irgalommal. Tele van kegyelemmel. Tele van igazsággal.

Nekem rengeteget jelentett, amikor először hallottam ezt. Ha Isten képes volt megnevezni magát Jákob, régi, csaló énjével, akkor az én hibáim, kudarcaim, bukdácsolásaim sem fogják Őt tőlem távolt tartani. Remélem, hogy számodra is bátorító lesz erre a hétvégére. Tarts ki a szabadság felé vezető úton. Isten ott van, melletted. Ő a te Istened is. Akármilyen állapotban is vagy jelenleg.


Hogyha szeretnéd meghallgatni az eddigi TGIF dalokat, akkor itt találod a Spotify, itt pedig a YouTube listámat. A címkére kattintva pedig előjön az összes TGIF poszt, ha egy kis bátorításra szorulsz. TGIF: Thank God It’s Friday – Hála Istennek, péntek van. Ez a rovat neve