Close
Hogyan tudsz szabad lenni a pornótól?

Hogyan tudsz szabad lenni a pornótól?

Az ember könnyen becsapja magát azzal, hogy az önkielégítéssel, a pornónézéssel nem árt senkinek. Nem szegi meg annyira a keresztény értékrendet, mintha lefeküdne valakivel, nem alakul ki lelki kötődés senkivel és nemi úton terjedő betegségeket sem kaphat el. De vajon miért érzed magad a rövid ideig tartó kielégülés után rosszabbul, mint előtte? A szégyen, az üresség és a reménytelenség tölt el? Valahol mélyen tudod, hogy ez nem te vagy? Szeretnél szabad lenni? Ez az oldal azért jött létre, hogy segítsek neked.

A szembenézés

A mai világban teljesen normalizálva van a pornónézés, az önkielégítés. Rendszeresen hallani, hogy „mindenki csinálja” és csak nagyon kevés forrás van, ami a káros hatásokkal foglalkozik. De attól még, hogy nem beszélünk arról, hogy mit okoz a pornó/önkielégítés, az nem azt jelenti, hogy nincsenek is ilyen következményei. Régen senki nem beszélt a cigarettázás negatív hatásairól, amíg egyértelművé nem vált, mit tesz az ember tüdejével, légútjával. Azóta végtelen mennyiségű cikk, tanulmány, kutatás elérhető a témában, és ha az ember rágyújt, már tudja, mit tesz magával és másokkal.

Ezen a blogon találsz több olyan írást, amiben részletesebben is kifejtjük a pornó káros hatásait. Ezek világnézettől független, tudományos cikkek fordításai. Ha ezeket elolvasod, már sokat tettél annak érdekében, hogy tudatosítsd magadban, nem igaz, hogy a pornófogyasztás egy ártalmatlan tevékenység. Tudsz böngészni, a „Tények a pornóról” fül alatt.

Szeretném, ha tudnád, ez már nagy dolog.

Ha eljutsz odáig, hogy elismered, a pornófüggőség/önkielégítés egy komoly probléma, meg is tetted az első lépést.

Döntsd el, hogy szeretnéd-e abbahagyni. Ennek a döntésnek a meghozatalához itt találsz segítséget. Nekem ez az eddigi kedvenc posztom, mert praktikus segítséget találsz benne a mérlegeléshez.

Kérj segítséget!

Az egyik legnagyobb nehézség az önkielégítéssel, pornófüggőséggel kapcsolatban, hogy nagyon komoly szégyen társul mellé. Az ember mindent megtenne annak érdekében, hogy senki ne tudja meg, mivel küzd. A szégyen megrontja a családi, baráti kapcsolatokat is, a házastársiról már nem is beszélve. Egy titkos életet hoz létre, ami különböző lelki problémákhoz vezet. Hívő emberként komoly lelkiismeretfurdalást is okoz, és az Istennel való kapcsolat romlását.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne tartsd magadban. Kérj segítséget! Keress egy olyan embert, aki nem bagatelizálja el a problémát, legyen lelkész, pszichológus vagy egy érett, jó barát (Segítő), akivel meg tudod osztani a küzdelmedet.

Hidd el, hogy segíteni fog, hogy nem vagy magadra hagyva a harcban.

Nehogy azt hidd, hogy ez a függőség egyedi. A lelki tanácsadás során számtalan emberrel találkoztunk, akik önkielégítéssel, pornófüggőséggel küzdenek. És a pornó nem csak a fiúk problémája, bármennyire is ezt sugallja a társadalom vagy a környezeted. Ne szégyellj segítséget kérni azért, mert azt hiszed, csak te vagy ennyire „gáz”. Értékes ember vagy, aki megérdemli, hogy szabadon éljen. Istennek is ez a terve az életedre vonatkozóan.

A folyamat

Van néhány ember, aki egyik pillanatról a másikra ki tud lépni egy függőségből. Akár saját akaraterejéből, akár Isten érintése által. De jó ha tudod, a többségnek ez egy folyamat. Nagyon fontos, hogy az esetleges visszacsúszások ne bizonytalanítsanak el az elhatározásodban. Legyél türelmes magaddal szemben!

Fontos, hogy kitarts, mert a pornótól/önkielégítéstől való szabaduláshoz bizony szükséged lesz elkötelezettségre. A későbbiekben majd lesz szó arról, hogy milyen életmódbeli változtatásokkal tudsz segíteni abban, hogy ne a pornó legyen a kielégülésed forrása. Ez egy napi harc lesz. Szükség lesz majd arra is, hogy alaposan átgondold, milyen élethelyzetek, érzelmek vezetnek a pornófogyasztáshoz. De ezekről majd később.

A legfontosabb az, hogy ne add fel! Hidd el, hogy a szabadság lehetséges. Ahogy Edith Eva Eger holokauszt-túlélő írja „A döntés” című könyvében:

„Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most. Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel.”

Arrivera. Sikerülni fog.


Ha érdekel, olvasd el itt, mit mond a Biblia a pornóról/önkielégítésről és itt pedig azt, hogyan tudsz hívőként elindulni a szabadság felé vezető úton.