Close
Örvénylő mélység – Hogyan hat a pornó a szexuális ízlésre?

Örvénylő mélység – Hogyan hat a pornó a szexuális ízlésre?

Nagyon sok pornófogyasztó eljut arra a pontra, hogy olyan dolgok izgatják fel szexuálisan, amitől korábban undorodott, vagy amiket korábban helytelennek, vagy tisztességtelennek tartott. Ahogy az ember egyre extrémebb és deviánsabb szextartalmakat fogyaszt, azok úgy válnak egyre elfogadhatóbbakká számára.

Kísérlet a patkányokkal

Biztos, csodálkozol, hogy jönnek ide a patkányok, de mindjárt kifejtem. Valószínűleg alap a feltételezés, hogy a patkányok nem szeretik a halál szagát. De egy Jim Faust nevű kutató kipróbálta, hogy ezt az ösztönt vajon el lehet-e nyomni. Bespriccelt nőstény patkányokat egy olyan folyadékkal, ami rothadó patkánydögszagot árasztott. Ez után megfigyelte, mi történik, ha szűz hímpatkányokkal egy ketrecbe teszi őket. A párzási ösztön olyan erős volt, hogy elnyomta a szagtól való undort és a patkányok párosodtak. Ez tulajdonképpen még nem is meglepő. A furcsa dolog ez után történt.

Miután a hímpatkányok a szexet a dögszaggal összekötötték, Faust egy olyan ketrecbe tette őket, ahol különböző tárgyakkal játszhattak. A hímpatkányok inkább választották azokat a tárgyakat, amiknek dögszaga volt, mint bármi mát, aminek olyan illata volt, amit egyébként szerettek.

Ez azért elég undorító, nem? Elgondolkodtató, hogyan lehet ezeket a patkányokat arra szoktatni, hogy szembe menjenek egy ilyen erős ösztönnel. Erre a következő a magyarázat:

A patkányoknak, emlősöknek és az embereknek is van az agyában egy olyan rész, amit jutalmazó központnak nevezünk. Ennek a központnak az egyik feladata, hogy segítse az egészséges életfenntartást azzal, hogy megjutalmaz, ha valami olyat teszünk, amitől életben maradunk (pl. eszünk) vagy életet hozunk létre (értsd szexelünk) vagy gazdagabbá tesszük az életünket (pl. jó minőségű kapcsolatokra teszünk szert). Ezt úgy éri el, hogy egyfajta boldogság-koktélként hormonokat pumpál az agyunkba. (Lásd ezt a bejegyzést a pornó hatásáról az agyra.)

Ezek a hormonok nem csak jó érzéssel töltenek el. Miközben jól érezzük magunkat, az agyunk egy új idegpályát hoz létre, ami összeköti az örömérzést azzal a cselekedettel, amit épp végzel.

Az agy így biztosítja be magát, hogy bármit is csinálsz, újra megtedd.

Ez a kapcsolat a cselekedet és a „jutalom” között automatikusan jön létre, még akkor is, ha egyébként nekünk ez nem áll szándékodban.

Általában nagyon jó hogy van ez a jutalmazó központ, még ha szegény patkányoknak annyira nem is jött ki jól. Az agyunk ugyanis főleg az egészséges magatartásokhoz vonz minket és bátorít minket arra, hogy életminőséget javító/fenntartó szokásokat alakítsunk ki. De ha ezek a jutalmazó vegyületek káros dolgokhoz kapcsolódnak, akkor ellenkező hatást érnek el.

Ami átprogramozta ezeknek a patkányoknak a preferenciáit és összekötötte a szex közben érzett kéjt a halál szagával, ugyanez a folyamat zajlik le az emberben is pornófogyasztás közben. Pornónézés közben lehet, hogy a fogyasztó csak szórakozásnak véli a cselekedetét, de közben az agy bőszen dolgozik azon, hogy összekösse a szexuális vágy felébredését azzal, ami a képernyőn történik. És mint tudjuk, ha egy pornófogyasztó hozzászokik ahhoz a tartalomhoz, amit már megnézett, egyre extrémebb pornóra van szüksége ahhoz, hogy felkeltse a vágyát, sőt idővel a preferenciái is megváltoznak.

Növekszik a deviancia, még ha nem is akarjuk.

Egy kutatás során 1500 fiatal férfit kérdeztek meg, és 56%-uk elmondta, hogy az ízlésük a pornóban „növekvő extremitást és devianciát” mutatott.

A patkányokhoz hasonlóan sok pornófogyasztó ráébred, hogy olyan dolgok keltenek bennük vágyat, amitől korábban undorodtak, vagy amiket korábban helytelennek, vagy tisztességtelennek tartott.

Sok esetben az ízlésük akkora mértékben megváltozik, hogy már nem tudnak nemi vágyat érezni a való életbeli partnerük iránt, kizárólag a pornóra reagálnak.

Miután egy fogyasztó egyre extrémebb és veszélyesebb szexuális tartalmakat néz, azok a dolgok, amik korábban undorítónak vagy megalázónak tűntek, normálissá, elfogadhatóvá válnak számára és sokkal elterjedtebbnek fogja tartani, mint amilyenek valójában. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a személyek, akik jelentős mennyiségű pornót fogyasztottak, úgy gondolták, hogy a szex állatokkal vagy az erőszakos szex kétszer annyira gyakori, mint azok az emberek, akik nem néztek pornót.

És ha egy cselekedetet normálisnak vagy általánosnak tart valaki, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel ki is próbálja.

Tanulmányok születtek arról is, hogy a pornó nézése kihatással van a szexről, nőkről és párkapcsolatokról alkotott nézetre. Egy pornófogyasztó sokkal hajlamosabb a nőkkel szembeni erőszakot támogatni, és kutatások erős kapcsolatot véltek felfedezni a férfiak pornófogyasztása és aközött, hogy mekkora valószínűséggel bántalmaznak nőt. 2015-ben egy összevont tanulmány 22 különböző kutatást vizsgált meg hét különböző országból és arra jutottak, „kétségtelenül megállapítható, hogy általánosságban egy pornót fogyasztó személy sokkal gyakrabban rendelkezik olyan beállítottsággal, amely támogatja a szexuális erőszakot és ténylegesen részt is vesz szexuális agresszióban.”

Természetesen nem mindenki lesz nemi erőszaktevő, aki pornót néz, de az az igazság, hogy már az esetenkénti pornófogyasztás is olyan erővel bír, ami megváltoztatja az egyén gondolkodását és attitűdjét. Amikor ez megtörténik, attól már nincs messze a magatartásbeli változás sem. De ha egyre szélesebb körben zajlik párbeszéd a pornó káros hatásairól, azzal csökkenthetjük a hatását is.

A pornó korrumpálja a legbelsőbb, legalapvetőbb vágyainkat, de azért mélyen, legbelül intuitívan tudjuk, mi egészséges számunkra és azt akarjuk. Vágyunk a boldogságra és a szeretetre. És minden egyes döntésünk, amivel az igazi szerelemre és az igazi kapcsolatokra fókuszálunk, visszavezet bennünket ahhoz az életerős, természetes élethez, amelynek elérésére az agyunk is ösztönöz bennünket.

A bejegyzés a Fight The New Drug honlapján megjelent cikk fordítása, amelyet az FTND engedélyével közöltünk. A blog nem az FTND hivatalos képviselője.

Eredeti cikk a tudományos forrásmegjelölésekkel: https://fightthenewdrug.org/how-porn-affects-sexual-tastes/