Close
Szálka meg a gerenda és az igazságos irgalom

Szálka meg a gerenda és az igazságos irgalom

Meglátod és segíteni akarsz. Őszintén. Jó szándékból. Mert tudod, hogyan tudna javítani a helyzetén, ha kivenné azt a bizonyos szálkát a szeméből. A kritikádat teljesen konstruktívnak szánod, és hiszel benne, hogy a tanácsod az jó. Meg is győzöd magadat, hogy te csak az igazságra hívod fel a figyelmet. Nem veszed észre, lehet, hogy a szeretet nevében, de rombolsz. Nem véletlenül mondta Jézus, „ne ítélj, hogy ne ítéltess”.

Én is ilyen voltam. Az igazság harcosaként léptem fel, és a szavaimat megideologizáltam azzal, hogy “dehát a Biblia is ezt mondja!” meg “én csak segítek a másiknak, hogy megváltozhasson”. A lehető legkönnyedebben vetettem oda olyan mondatokat, hogy „változz meg”, „hagyd abba”, „ezt nem így kell”, „gáz vagy”, „ez súlyos”.

Sokszor nem is szemtől szembe, hanem úgy fogalmaztam meg az értékítéletet, hogy az illető nem is volt ott. Kibeszéltem a háta mögött. Ez is bűn.

Aztán rájöttem, hogy a legnagyobb változásra nekem van szükségem. Nem élhetek úgy, hogy folyton kritizálom, más hol hibázik, mit csinálhatna jobban, hogyan van eltévedve.

Egy nagy operációra, igazi szívcserére volt szükségem.

Salamon király volt a világ legbölcsebb, legokosabb embere. Tudod, mit mondott, hogy mire kell legjobban vágyni ebben az életben?

Amit leginkább kell embernek kívánni, az irgalmasság az.

Pld. 19:22

Gimnazista voltam, amikor ez a bibliai vers nagysebességű nyílként átszakította a kőkemény szívemet, és megértettem, hogy komoly változásra szorulok abban, ahogy viszonyulok a testvéreimhez. Hálás vagyok Istennek, amiért ezt megadta nekem. De ez nem azért van, mert bármennyivel is különlegesebb lennék nálad.

Nem kellett kiérdemelnem.

Nem kellett elég jónak lennem.

Nem kellett elég jól csinálnom.

Nem kellett eljutnom egy bizonyos szintre.

Jézus úgy is szeretett.

Tökéletlenül.

Bűnösen.

Folyamatos megcsúszások között.

Csak annyit kért, hogy döntsek mellette. Adjam oda neki a szívemet.

És megígérte, hogy ha ragaszkodom hozzá és belékapaszkodom, Ő nem hagy el. Ez így is történt. Azóta is mellettem van. Segít, hogy egyre jobb ember lehessek. És hálás vagyok minden egyes személyért, aki ezen az úton támogat engem irgalommal és türelemmel.

Ezért döntöttem el, hogy én is ilyen irgalmas ember akarok lenni. Mert Isten is az. Én rá akarok hasonlítani.

Az Úr késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú, megbocsát hamisságot és vétket.

4 Móz. 14:18

Ebben a korszakban, amikor Isten irgalommal és kegyelemmel néz ránk, nekem is így kell tekintenem másokra és ezt kell közvetítsem nekik. Hogy Isten jó. Isten szeret. Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk.

Ez azt jelenti, hogy azt fogom neked írni, élj bátran bűnben?

Dehogyis.

Azt jelenti, hogy szó nélkül hagyom, hogy valaki elszakad Istentől és talán a pokol felé megy?

Nem.

Azt jelenti, mindent el fogok követni, hogy segítsek.

Amilyen lehetőséget csak ad nekem Isten, a személyes környezetemben és itt az Arriverán is, mindenhol azt fogom mondani, hogy szerintem egyesegyedül Jézus Krisztussal való személyes közösségen keresztül lehet az ember valóságosan boldog. Mert nélküle az ember hiánylény. A földi élet célja, hogy ez a hiány bennünk be legyen bennünk pótolva.

De ha valaki már elindult ezen az úton, csak közben nem megy neki minden tökéletesen, ahhoz nekem TÁMOGATÓAN és TÜRELEMMEL kell viszonyulnom. Mert a testvérem. A következő bibliai vers nem csak a házastársakra vonatkozik: „Sokkal jobban van dolga a kettőnek, hogynem az egynek… Mert ha elesnek is, az egyik felemeli a társát. Jaj pedig az egyedülvalónak, ha elesik, és nincsen, aki őt felemelje.” Préd 4:9-10

Ne legyen testvérháború

Nagyon sok ítélkező mondatot hallottam az elmúlt években keresztényektől a többi keresztényről. Kőkemény szavakat arra vonatkozóan, hogy a többiek mennyi hibát követnek el és mit csinálnak rosszul.

Tudom, hogy voltak ezeknek a mondatoknak igazságtartalmuk. De fájtak. Mert pontosan tudom, hogy nekem nem az ilyen ítélkező szavak hoztak sorsfordító változást. Nem ezek segítettek és segítenek azóta is előremenni az úton. Hanem a kegyelem és irgalom üzenete.

Nem egy bizonyos egyházhoz való tartozás üdvözít. Nem attól lesz valaki jó keresztény, hogy X éve hisz. Hogy hányadik sorban ül az istentiszteleten. Hogy hány ember ismeri a nevét. A keresztény eredetileg azt jelenti, hogy krisztusi.

Te mennyire hasonlítasz Rá?

Mennyire hasonlítasz arra a személyre, aki amikor eléhoztak egy szexuális területen bűnt elkövető nőt (János 8), aki halált érdemelt volna, felhívta a figyelmet mindazoknak a bűneire, akik meg akarták kövezni? Aki előrébbvalónak tartotta a bűnök megbocsátását, mint a fizikai gyógyulást (Lk 5). Aki megintette a heveskedő tanítványait, amikor azok tüzet hívtak volna le egy egész városra az igazság nevében (Lk 9).

Felfoghatatlan számodra, hogy a másik keresztényként miért néz pornót és küzd önkielégítéssel? Nem érted, hogy hánytathatja valaki magát? Miért nem tudja már letenni a cigit? Miért szed nyugtatót? Miért nem tisztességes a munkahelyén? Miért káromkodik? Miért haragszik még mindig az apjára? Miért nem mutatja ki a szeretetét a házastársának?

Jogos kérdések. Elhiszem, hogy szeretnéd, hogy megváltozzon és mindezektől szabad legyen.

Így ne legyél ítélkező ember

Mielőtt megfogalmazod az értékítéletedet, a következő dolgokat érdemes átgondolni. Az első és legfontosabb kérdésem: Elfordulhat, hogy esetleg még neked is vannak tökéletlenségeid, amiben változásra szorulsz? Talán nem véletlenül említette Jézus azt a bizonyos szálkát és gerendát.

Mit nézegeted a szálkát testvéred szemében, mikor a saját szemedben nem veszed észre a gerendát?! Vagy hogyan mondhatod a testvérednek: „Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből!” – s közben a te szemedben, íme, ott van a gerenda?! Képmutató, először a gerendát vedd ki a saját szemedből, és aztán fogsz elég élesen látni ahhoz, hogy a testvéred szeméből kivedd a szálkát!

Máté 7:3-5, SZPA

(Ha erről hallgatnál többet, akkor nagyon ajánlom a hétvégi istentiszteletünkön Ruff Tibor tanítását.)

A következő kérdés: Akar az illető változtatni? Dolgozik azon, hogy jobb emberré legyen? Elindult már ebben a folyamatban? Ha megvan benne az elhatározás, akkor valószínűleg bátorításra és támogatásra van szüksége, és nem arra, hogy agyon üsd, amiért nem elég jól csinálja.

Van még egy kérdésem. Elképzelhető, hogy nem rendelkezel minden szükséges információval ahhoz, hogy tisztán megítéld, mi van a szívében? Ugyanis szerintem a helyzet SOHA nem olyan egyértelmű, amilyennek kívülről látszik.

Úúú. És a legnehezebb. Amikor nem egyértelműen, a Bibliában világosan megfogalmazott bűnről van szó. Elképzelhető, hogy az ő döntése, választása a saját életkörülményeit tekintve teljesen rendben vannak, annak ellenére, hogy neked viszont az nem üzenet? Lehet, hogy a te mércéd szerint túl sokat sorozatozik, gamerkedik, iszik alkoholt vagy túl keveset olvas Bibliát és keveset jár istentiszteletre.

De a kérdésem az, mi a sok? Mi a kevés? Nem lehet, hogy ez minden embernél egyéni? A gyümölcseit kell megnézni. Én ezeket igyekszem végig gondolni, mielőtt bárkinek a cselekedeteivel kapcsolatban véleményt alkotok.

„Tehát, szeretett testvéreim, minden ember legyen gyors a hallásra, lassú a megszólalásra, lassú a haragra; mert emberi harag Isten igazságosságát nem valósítja meg.”

Jak 1:19-20, SZPA

Legyél te is irgalmas

Ne bántsuk egymást. Ne tépjük ki egymás torkát azért, mert bizonyos dolgokról másképp gondolkodunk. Vagy azért, mert szerintünk a másik valamit még nem jól csinál. Vagy még nem tart ott, ahol „kellene”.

Tudod, a bűnösök számára mi, az Egyház képviseljük Jézust. Ahogy mi viszonyulunk hozzájuk, abból fogják megérteni a kegyelem lényegét. És ez nem csak azokra az emberekre vonatkozik, akik még sosem hallottak Jézusról. Az istentiszteleten melletted ülőre is, aki lehet évek óta küzd egy bizonyos területen, hogy szabad legyen, hogy krisztusi legyen, de még nem tart ott. Még nem ért a küzdelme végére. És segítségre van szüksége. Nem csak arra, hogy azt mondod neki: „változz meg, különben a pokolra kerülsz”.

Kérhetek tőled valamit? Megpróbálsz ebben az évben kegyelemmel és irgalommal lenni a testvéreid felé? Még akkor is, ha szexuális területen küzdenek?

Csak annyira, ahogy Jézus tette.

Ki tudja, lehet, hogy pont te leszel az, aki a következő Arriverának változást hozol az életében, ahogy az én Segítőm tette évekkel ezelőtt, és Isten idén rajtad keresztül ragad ki valakit a mocsárból.


Ezt a posztot ez a dal ihlette:

A kedvenc soraim benne:

🎵 Volt, hogy igazi voltam, voltam nagy kamu / Voltam bűnös, voltam szent / Volt, hogy igazam volt, meg tévedtem is sokszor / Igen elkövettem a hibáimat / Én nem tudom, milyen neked / Te nem tudod, milyen nekem / De mi van, ha mind ugyanolyanok vagyunk, csak másképpen? / Mindketten tudjuk, milyen, ha bántanak / Mindketten tudjuk, milyen, ha fáj / de Isten kegyelméből majd belelátunk egymás szívébe / Ugye együtt tudsz érezni? 🎵


Ha szívesen hallgatnál több szabadságra inspiráló dalt, akkor itt találod a Spotify, itt pedig a YouTube listámat. A címkére kattintva pedig előjön az összes hasonló jellegű poszt, ha egy kis bátorításra szorulsz.