Close
Szexuális integritás – hogyan álljunk a szexhez keresztényként?

Szexuális integritás – hogyan álljunk a szexhez keresztényként?

Normális-e, ha egy hívőnek szexuális vágya támad? Miben különbözik a női és a férfi agy, ha a szexualitásról van szó? Volt-e Jézusnak szexuális jellegű kísértése? Miért kezd el egy nő pornót nézni? Hogyan lehet szakítani az egészségtelen szexuális szokásokkal? Ebben a posztban egy keresztény hívőknek szóló előadás üzenetét foglalom össze. Nagyon ajánlom azoknak, akik küzdenek és azoknak is, akik segítenének a küzdőknek.

A Covenent Eyesnak van egy pásztoroknak, keresztény vezetőknek szóló online előadássorozata a szexualitásról, pornográfiáról. Az egyik előadó Shannon Ethridge volt, aki több mint két évtizede foglalkozik szexuális tanácsadással, rengeteg könyvet írt és számos tévéműsorban is szerepelt. Ennek az előadásnak a főbb gondolatait foglalom össze. Nem biztos, hogy minden része üzenet neked, érdemes átgondolnod és aztán átbeszélned a Segítőddel ezeket a témákat, mert minden sors egyedi.

Frigid jókislányok

Shannon szerint két szélsőség van a nők szexhez való hozzáállásában. Az egyik az, amikor a szexuális gondolataikat és érzéseiket válogatás nélkül meg is élik. Gyakran váltogatják szexuális partnereiket, pornófüggők, szextingelnek (szexuális tartalmú üzeneteket küldözgetnek), flörtölnek olyannal, aki nem a férjük vagy kikezdenek munkatársukkal. Erre egyértelmű üzenete van egy keresztény hitű embernek.

Ugyanakkor, ha azt mondjuk egy nőnek, hogy egyáltalán ne is gondoljon a szexre, akkor a szexualitásának a csapját teljesen elzárjuk, ami komoly gondokat okozhat majd a házasságában. Ugyanis mikor ebbe a másik szélsőségbe kerül, akkor a férje hiába próbál hozzá közeledni, a feleségnek egyszerűen nincsen kedve a szexuális együttléthez. Ez vezet gyakran oda, hogy a férjek a szexuális energiájukat a pornóba és az önkielégítésbe csatornázzák.

Amikor a keresztény családban nevelt „jókislányok” folyamatosan azt hallják otthon, hogyan zárják el teljesen a vágyaikat, az könnyen oda vezethet, hogy teljesen elszakadnak szexualitásuktól és gondjuk lesz a hálószobában. Shannon szerint a középutat az jelenti, amikor egy nőt érdekel és motiválja is a szex, de csak a saját férjével, és senki mással.

A vizuális és a történetorientált lények

Mi kell ahhoz, hogy egy férfinek sikeres legyen a szexuális élete? Leegyszerűsítve: erekció, ami ugye a vér áramlása következtében jön létre. Ehhez az agyalapi mirigy küld egy üzenetet az érrendszernek, hogy áramoltassa át a vért más testrészekből. Az agyalapi mirigy stimulációjához egy férfinél elegendő, ha szexuális gondolata támad, amely általában valamilyen szexuális tartalmú kép nyomán jön létre. Ezért halljuk annyit, hogy a férfiak vizuális lények. Egy férfinek tehát egy szexuális gondolat, kép elegendő ahhoz, hogy sikeres szexuális élménye legyen.

A nőknél is szükség van az orgazmushoz arra, hogy az agyalapi mirigy üzenetet küldjön az érrendszernek, hogy a vér a megfelelő helyre (a csiklóba) központosuljon. De a különbség itt jelenik meg, mivel egy nő vizuálisan nem olyan könnyen stimulálható, mint a férfi. Egy nő számára az a fontos, amit hall, a történet, amit elképzel hozzá. A nők történet-vezérelt teremtmények. Egy feleségnek az örömteli szexhez szüksége van “rávezetésre”, hogy a férjük már nap közbeni figyelmességekkel és szavakkal „hangulatba hozza”. A női orgazmus 95%-a ugyanis az agyban dől el.

A legtöbb férfi arról számol be, hogy egy nap számtalan alkalommal gondolnak a szexre. A hívő férfiaknak nagyon keményen meg kell küzdeniük azért, hogy az agyuk ne vigye őket újra és újra ugyanoda. A nők nem így működnek. A feleségek nap közben a gyerekekre gondolnak, a ház körüli teendőkre, a bevásárlásra, azaz a család logisztikájára. A szexualitásuk egyfajta őrlángon ég.

Amikor egy férfinak azt mondják, hogy ne gondolj annyira sokat a szexre, és az segíteni fog távol maradni a pornótól, ez egy működőképes stratégia lehet neki. A férjezett nőknél viszont ugyanez a stratégia kontraproduktív. Az őrlángnak alacsony fokon égnie kell, hogy amikor a romantika fellángol, akkor legyen, ami meggyullad.

Nem jó megoldás egy nőnek azt mondani, hogy ne legyenek egyáltalán szexuális gondolatai. A cél, az hogy azt teljes mértékben a házasságában, kizárólag a férjével élje meg. Ehhez fontos megtanulni azt is, hogy ne engedje meg, hogy a pornó lecsapolja a szexuális energiáit és azt is, hogy miért nem jó a pornóból tanulni a szexről. (Erről többet a poszt végén tudsz olvasni.)

Jézus a példa

Shannon egyik tanára a Liberty keresztény egyetemen egyszer feltette a diákoknak azt a kérdést, hogy vajon Jézusnak volt-e része szexuális kísértésben? Voltak-e szexuális gondolatai és érzései? A Zsidókhoz írt levél alapján a válasz egyértelműnek tűnik: „Hiszen nem olyan főpapunk van, aki ne tudna részvétet érezni erőtlenségeink miatt, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan minden megpróbáltatást átélt, a bűnt kivéve.” (Zsid 4:15, SZPA)

A szexualitás az emberi mivoltunk része és Jézus teljesen emberré lett. Nem lehet megkísértetni szexuális területen, ha soha nincs ezzel kapcsolatos gondolat vagy érzés az emberben. Jézus viszont megmutatta, hogy lehet olyan módon szexuális gondolatunk vagy érzésünk, amely soha nem nyilvánul meg cselekedetben.

Ezzel Jézus példát mutatott a szexuális integritásra, hogy így néz ki a szentség a gyakorlatban.

A következő kérdés, ami felmerül az emberben, hogy „bűn-e minden szexuális tartalmú gondolat és érzés?” Az emberek többsége erre úgy reagál, hogy nem bűn, ha az a házastársunkkal kapcsolatos. Erre Shannon azt szokta visszakérdezni, hogy na de akkor „ki is volt Jézus felesége?”

Shannonnak az a véleménye, hogy az embernek támadnak olyan szexuális gondolatai, amik nem minden esetben a házastársára irányulnak, viszont hatalmunkban áll (és felelősségünk is) a gondolatok által felkeltett „energiát” becsatornázni a házasságunkba. Attól, hogy támad egy gondolat valamilyen irányban (pl. egy munkatárs felé), az ne legyen ürügy az embernek, hogy abba az irányba el is mozduljon (flörtöljön, lefeküdjön a munkatársával). Ahogy a Biblia is mondja, ejtsünk foglyul minden gondolatot, hogy engedelmeskedjen Istennek. (2 Kor. 10:5)

Egy másik érdekes kérdés, ami sok problémát szül, hogy „mi volt előbb, az ember bukása vagy a szexuális intimitás?”

Nagyon sokan (pl. a katolikus egyházban) azt gondolják, hogyha van szexuális energia az emberi testben, az már eleve bűn és a szex csak utódnemzés céljából adatot a házastársaknak. Shannon véleménye erről az, hogy előbb említi a Biblia azt, hogy „elhagyván a férfi anyját, apját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek ketten egy testté”, mint hogy a bűnbeesésre sor került volna. Így ez bizonyíték arra, hogy a szex házastársak között nem a bűn következménye, hanem Isten eredetei terve.

Miért néznek pornót a nők?

A mai világban a szexuális vágyak káros megélésének (acting out) leggyakoribb formája Shannon szerint a pornónézés. A nőknél is. Az elmúlt években a pornógyártók kifejezetten nőkre fókuszáló tartalmakat kezdtek gyártani, amik sokkal jobban „történetvezéreltek”, így a női agyra is addiktívan hatnak. Shannon pályafutása során számos olyan nővel találkozott, akik szégyellve vallották be, hogy míg férjük sikeresen legyűrte a pornófüggőségét, ők továbbra is küzdenek. A legtöbben óriási szégyenként élik ezt meg, általában úgy vélik, ez csak a férfiakra jellemző probléma. Ez nem igaz amúgy, itt írtam róla.

Amikor egy nő először pornót néz, az felizgatja, és olyan érzésekkel tölti el, amit lehet, még soha nem érzett azelőtt. De nem csak pozitív érzéseket él át, hanem negatívokat is. Mert az önkielégítés után szörnyen érzi magát. Azt érzi, hogy ezeknek az oldalaknak a rabszolgája, hogy a pornó egy olyan rablánc, amitől soha nem fog tudni megszabadulni.

Csapdák és következmények

Shannon négy csapdát említ, ami egy nőt be tud rántani a pornó világába és mindegyiknél megemlíti a következményt, ahova a pornófogyasztás vezethet.

 1. csapda: „De hiszen mindenki néz pornót.” Következmény: „Úgy szégyellem magam. Én vagyok az egyetlen nő, aki ezt csinálja?” Elgondolkodtató, hogy a Sátán, hogyan csökkenti egy dolog jelentőségét, mielőtt elkövetünk valamit és hogyan túloz, miután megtettük. Előtte az ember azt érzi, csak egy vagyok a tömegből, utána viszont azt, hogy csak velem van a baj.
 2. csapda: „Én csak kíváncsi vagyok, mit néz a barátom/férjem.” Következmény: „Miért kell a férjemnek ezeket a nőket néznie?” Először a kíváncsiság vezérli a nőt, de utána feltámad benne a bizonytalanság saját magával, a megjelenésével kapcsolatban. Amiatt stresszel, hogy nem elég jó, nem elég szép, nem elég szexi ahhoz, hogy a férjének a vágyát felkeltse. Tehát a férje pornófogyasztását személyes támadásnak veszi, amiről egyébként szó sincs.
 3. csapda: „Mit tanulhatok meg a pornóból, amire a szüleim és a pásztoraim nem tanítottak meg?” Következmény: „Inkább nézek pornót és önkielégítek, mint hogy a férjemmel kelljen együtt lennem.” Kevesebb energiát emészt fel. Megválaszthatja azt, hogy mikor és mennyit. Sokkal inkább azt érzi, hogy ő irányít. Pedig a házasság arról szól, hogyan elégíthetik ki egymás igényeit.
 4. csapda: „A pornó segíteni fog a vágyaim felkeltésében, hogy a férjemmel jobb legyen az együttlétünk.” Következmény: „Már semmi mástól nem izgulok fel, csak a pornótól.” A legtöbb nő, ha őszinte, tudja, hogy a pornó függőséget okoz nála, és ha házas, akkor ezzel a szexuális energiáit vonja el a férjétől.

Hogy lehet segíteni azoknak a lányoknak, akik a pornóval küzdenek?

Ezt a tervet vázolta fel Shannon a konferencián résztvevő pásztoroknak, szolgálóknak:

 • Tudatosítani kell magadban, hogy normális, ha vannak szexuális gondolataid és érzéseid, de ezeket őrlángon kell tartani, hogy ne aludjon ki teljesen a szexualitásod. Döntsd el azt is, hogy kizárólag a bibliai kereteken beül fogod megélni (a házastársaddal).
 • Meg kell szüntetni a pornóhoz való hozzáférést, hogy a függőség benned „éhen haljon”. (Erről szól a csúszásgátló sorozat itt a blogon.)
 • Keress egy hölgy imatársat vagy bátorító, támogató csoportot, akik segítenek megharcolni.
 • Használj olyan internetes szűrőket, mint a Covenant Eyes. (Itt találsz angol nyelvű összehasonlításokat, hogy melyik program mit tud.)

És mi lesz az eredmény, hogyha legyőzöd a pornót?

 • Többé nem fogod magadat rabszolgának érezni egy idő és energiavámpír függőség fogságában.
 • Növekszik a magabiztosságod, mivel érezni fogod, hogy nyeregben vagy. (Egyedülállóknak mondom, hogy ez sokkal vonzóbbá is tesz majd.)
 • A szexualitásod nem folyik szanaszéjjel, hanem a szexuális energiádat kizárólag a férjed felé fogod csatornázni, ami nagyon nagy áldás forrásává lesz a házasságodban.

Érdemes hát felépíteni és megőrizni az integritásunkat szexuális területen is, az egyedülállóságban és a házasságban is.


Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál még a blogon, írd meg nekem, tudsz anonim módon is és az üzenetedet bizalmasan kezelem.