Close
Szexuális integritás – hogyan álljunk a szexhez keresztényként?

Szexuális integritás – hogyan álljunk a szexhez keresztényként?

Normális-e, ha egy hívőnek szexuális vágya támad? Volt-e Jézusnak szexuális jellegű kísértése? Miért kezd el egy nő pornót nézni? Arról írok, hogyan lehetünk úgy egészséges szexualitással rendelkező emberek, hogy az soha nem nyilvánul meg bűnben.

Részt vettem a Covenent Eyesnak egy pásztoroknak, keresztény vezetőknek szóló online előadássorozatán a szexualitásról, pornográfiáról. Az egyik előadó Shannon Ethridge volt, aki több mint két évtizede foglalkozik szexuális tanácsadással, rengeteg könyvet írt és számos tévéműsorban is szerepelt. Az előadásának a főbb gondolatait foglalom össze és egészítem ki ebben a postban (főleg női szempontból).

Frigid jókislányok

Shannon szerint két szélsőség van a nők szexhez való hozzáállásában. Az egyik az, amikor a szexuális gondolataikat és érzéseiket válogatás nélkül meg is élik. Gyakran váltogatják szexuális partnereiket, pornófüggők, szextingelnek (szexuális tartalmú üzeneteket küldözgetnek), flörtölnek olyannal, aki nem a férjük vagy kikezdenek munkatársukkal. Erre egyértelmű üzenete van egy keresztény embernek és erről itt írtam többet, miért ne csináld.

Viszont amikor a keresztény családban nevelt „jókislányok” folyamatosan azt hallják otthon, hogyan fojtsák el teljesen a vágyaikat, az könnyen oda vezethet, hogy később teljesen elszakadnak szexualitásuktól és gondok lesznek a házasságban (Pl: frigiditás, vaginizmus, orgazmushiány, erről részletesebben itt).

A jó helyzet az, amikor egy nőt érdekel és motivál is a szex, de csak a saját férjével, és senki mással.

Ha ezt most egyedülállóként olvasod, ne vágd be a mobilod a sarokba mérgedben. Olvass tovább, kérlek.

Jézus a példa. Ebben is.

Shannon feltette az előadásában azt a kérdést, hogy vajon Jézusnak volt-e része szexuális kísértésben? Voltak-e szexuális gondolatai és érzései? A Zsidókhoz írt levél alapján a válasz egyértelműnek tűnik: „Hiszen nem olyan főpapunk van, aki ne tudna részvétet érezni erőtlenségeink miatt, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan minden megpróbáltatást átélt, a bűnt kivéve.” (Zsid 4:15, SZPA)

Három dolog ezzel kapcsolatban:

 • A szexualitás az emberi mivoltunk része és Jézus igazán emberré lett.
 • Nem lehet megkísértetni vagy a SZPA fordítása szerint megpróbáltatást átélni szexuális területen, ha soha nincs ezzel kapcsolatos gondolat vagy érzés az emberben.
 • Jézus nem volt házas, így nem volt a szexulitásának gyakorlatba ültetéséhez az isteni feltétel.

Ebből következik: hogy Jézus megmutatta, hogy lehetünk úgy egészséges szexualitással rendelkező emberek, hogy az soha nem nyilvánul meg bűnben.

Jézus tehát példát mutatott a szexuális integritásra. Igenis létezik szentség a gyakorlatban. Szingliknek is. Csak a nemi vágyat őrlángon kell tartani.

A következő kérdés, ami felmerül az emberben, hogy „bűn-e minden szexuális tartalmú gondolat és érzés?” Az emberek többsége erre úgy reagál, hogy alapból bűn, kivéve ha az a házastársunkkal kapcsolatos. Erre Shannon azt szokta visszakérdezni, hogy na de akkor „ki is volt Jézus felesége?”

Shannonnak az a véleménye, hogy az embernek támadnak olyan szexuális gondolatai, amik nem feltétlenül a házastársára irányulnak. DE!!!!! Hatalmunkban áll (és felelősségünk is) a gondolatok által felkeltett „energiát”, nemi vágyat

 • szingliként „megfeszíteni” magunkban.
 • házasként becsatornázni a házasságunkba.

Attól, hogy támad egy gondolat valamilyen irányban (pl. egy munkatárs felé), az ne legyen ürügy az embernek, hogy abba az irányba el is mozduljon (flörtöljön, lefeküdjön a munkatársával). Ahogy a Biblia is mondja, ejtsünk foglyul minden gondolatot, hogy engedelmeskedjen Istennek. (2 Kor. 10:5)

A szex akkor most jó vagy rossz?

Egy másik érdekes kérdés, ami sok problémát szül, hogy „mi volt előbb, az ember bukása vagy a szexuális intimitás?”

Nagyon sokan (pl. a katolikus egyházban) azt gondolják, hogyha van nemi vágy az emberi testben, az már eleve bűn. A szex csak utódnemzés céljából adatot a házastársaknak.

A Biblia viszont azt előbb említi, hogy „elhagyván a férfi anyját, apját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek ketten egy testté”, mint hogy a bűnbeesésre sor került volna. Az Énekek Éneke meg a Példabeszédek könyve több képben is megmutatja, hogyan szeresse a férj és a feleség egymást szenvedélyesen.

A szex házastársak között tehát nem a bűn következménye, hanem Isten eredetei terve.

Viszont ha megfosztjuk az együttlétet a szellemi tartalmától, amit Isten adott neki, akkor rosszul használjuk a testünket. Ez káros hatással van a kapcsolatainkra és az önbecsülésünkre is. Mert miután az ember megadja magát a bűnös vágyainak, utána könnyen azt gondolhatja, hogy nem is érdemli meg azt, amit Isten eltervezett a számára.

Arról nem beszélve, hogy a szex nem egyenlő az intimitással. Nagyon sok ember úgy fekszik le a másikkal, hogy az teljesen személytelen. Sőt vannak, akik a szexbe menekülnek az intimitás elől. A testük mögé rejtik az érzelmeiket, a szégyenüket. Azt hiszik, ha valakit fizikailag kielégítenek, nem kell azzal foglalkozniuk, hogy esetleg a másik elutasítja az igazi énjüket.

Miért néznek pornót a nők?

A mai világban a szexuális vágyak káros megélésének (acting out) leggyakoribb formája Shannon szerint a pornónézés. A nőknél is. Az elmúlt években a pornógyártók kifejezetten nőkre fókuszáló tartalmakat kezdtek gyártani, amik sokkal jobban „történetvezéreltek”, így a női agyra is addiktívan hatnak. A legtöbben óriási szégyenként élik ezt meg, általában úgy vélik, ez csak a férfiakra jellemző probléma. Ez nem igaz amúgy, itt írtam róla.

Amikor egy lány/nő először pornót néz, az felizgatja, és olyan érzésekkel tölti el, amit lehet, még soha nem érzett azelőtt. De nem csak pozitív érzéseket él át, hanem negatívokat is. Mert az önkielégítés után szörnyen érzi magát. Azt érzi, hogy ezeknek az oldalaknak a rabszolgája, hogy a pornó egy olyan rablánc, amitől soha nem fog tudni megszabadulni.

Hazugságok hálójában

Shannon négy csapdát említ, ami egy nőt be tud rántani a pornó világába és mindegyiknél megemlíti a következményt, ahova a pornófogyasztás vezethet.

 1. csapda: „Mindenki néz pornót. Nekem sem lesz tőle bajom.” Következmény: „Úgy szégyellem magam. Én vagyok az egyetlen nő, aki ezt csinálja.” Elgondolkodtató, hogy a Sátán, csökkenti egy dolog jelentőségét, mielőtt elkövetünk valamit és túloz, miután megtettük. Előtte az ember azt érzi, csak egy vagyok a tömegből, utána viszont azt, hogy csak velem van a baj. Mindkettő hazugság.
 2. csapda: „Csak kíváncsi vagyok, mit néz a barátom/férjem.” Következmény: „Miért kell a férjemnek ezeket a nőket néznie?” Először a kíváncsiság vezérli a nőt, de utána feltámad benne a bizonytalanság saját magával, a megjelenésével kapcsolatban. Amiatt stresszel, hogy nem elég jó, nem elég szép, nem elég szexi ahhoz, hogy a férjének a vágyát felkeltse. Tehát a férje pornófogyasztását személyes támadásnak veszi. Ez is hazugság, itt írtam erről.
 3. csapda: „A pornóból megtanulhatom, amire a szüleim és a pásztoraim nem tanítottak meg.” Következmény: „Inkább nézek pornót és önkielégítek, mint hogy a férjemmel kelljen együtt lennem.” Kevesebb energiát emészt fel. Megválaszthatja azt, hogy mikor és mennyit. Sokkal inkább azt érzi, hogy ő irányít. Pedig a házasság nem erről szól. Arról nem beszélve, hogy a pornó számos dologban hazudik.
 4. csapda: „A pornó segíteni fog a vágyaim felkeltésében, hogy a férjemmel jobb legyen az együttlétünk.” Következmény: „Már semmi mástól nem izgulok fel, csak a pornótól.” Komoly függőség alakulhat így ki.

Mihez kezdjek a szexuális vágyaimmal?

Változtasd meg a gondolkodásmódodat magadról, az identitásodról, hogy ki vagy te és milyen célból élsz ezen a földön. Ebben a Biblia szavait vedd alapul. Itt készítettem egy gyűjteményt ehhez segítségnek. Ehhez méltón éld a napjaidat. Királyi gyermek vagy.

A második fontos feladat, hogy tanuld meg uralni a vágyaidat, mert ha nem, akkor azok fognak uralni téged. Erről szól a Csúszásgátló sorozat itt a blogon.

A harmadik fontos dolog pedig, hogy ne titkolod a küzdelmedet tovább. Amíg egyedül küzdesz, a szégyen miatt egy leküzdhetetlen óriássá válik az életedben az ellenség. De abban a pillanatban, ahogy elmondod egy olyan személynek, aki szeret és aki támogat téged a harcban, legyőzöd. Erről itt írtam: Hogy mondjam el, hogy küzdök a pornóval?

Ha a saját nemedhez vonzódsz, vagy összezavarnak az érzések egy azonos nemű személy iránt, nem vagy egyedül. Kérj segítséget a pásztorodtól vagy egy megbízható, erős hitű barátodtól. Hogyha valaki szexuálisan közeledett feléd gyerekkorodban, akkor ajánlom, hogy keress fel egy pszichológust. Lehet, hogy szexuálisan bántalmazást éltél át, csak gyerekként nem tudtad nevén nevezni. A gyógyuláshoz valószínűleg segítségre van szükséged.

Mi lesz, ha legyőzöd a pornót?

 • Többé nem fogod magadat rabszolgának érezni egy idő és energiavámpír függőség fogságában.
 • Növekszik a magabiztosságod, mivel érezni fogod, hogy nyeregben vagy. Egyedülállóknak mondom, hogy ez sokkal vonzóbbá is tesz majd.
 • A szexualitásod nem folyik szanaszéjjel, a szexuális energiádat kizárólag a házastársad felé fogod csatornázni, ami nagy áldás forrásává lesz a házasságodban.

Érdemes hát felépíteni és megőrizni az integritásunkat szexuális területen. Egyedülállóként és a házasságban is.


Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál még a blogon, írd meg nekem. Az üzenetedet bizalmasan kezelem.