Close
A kútnál

A kútnál

Van egy történet a Bibliában egy nőről, aki egy teljesen hétköznapi cselekedet közben találkozott Jézussal. Vizet hozott a kútról. A legtöbben így emlékeznek rá. Én nagyon tudtam vele azonosulni. Ez a nő pont azon ment keresztül, amin én. Ő szerelemfüggő volt, én pornófüggő. De igazából mind a kettő csak a felszínen kibújó gyom. A probléma gyökere a szívünkben volt.

A mai napig emlékszem, amikor erről a történetről hallottam a függőségek szempontjából, mert az volt a reménység első hangja számomra.

Hogy igenis van kiút a pornóból, az önkielégítésből. Még nekem, lányként is.

A héten eszembe jutott, amikor erre a dalra bukkantam.

🎵 Még csak egy kislány voltam, amikor hallottam egy történetet a Bibliából / Egy összetört szívű nőről, aki a világ megmentőjével találkozott / Azt hittem, ez is csak egy sztori, amiből a prédikátorok olvasnak / De most itt ülök itthon, egyedül / A vörösbort iszogatom és azt hiszem, az a nő talán én vagyok 🎵

Ez a bizonyos bibliai szereplő úgy találkozott Jézussal Szamáriában, hogy bőven volt szenny a múltjában. Volt öt férje, és akivel együtt élt éppen, az a hatodik pasija volt, akihez hozzá sem ment (itt tudod elolvasni a sztorit). Talán azért volt egyedül a kútnál és nem a többi nővel, mert a társai megvetették a múltja miatt. Biztos, hogy nagyon vágyott arra, hogy valaki szeresse.

Hogy valaki betöltse az űrt a szívében.

🎵 Ma este úgy érzem magam, mint az a nő a kútnál / Azon agyalok, hogy szerethet-e engem valaki, ha én sem tudom magam szeretni / De Te úgy akarsz engem, ahogy vagyok és ez kész őrület / Talán épp ez az, amitől olyan nagy dolog a kegyelem 🎵

De Jézus azonnal meglátta, hogy ebben a nőben is ott volt a vágy, hogy valaki szeresse és elfogadja. Próbált több párkapcsolatot is, hogy hátha megtalálja bennük azt, amit keres, de a sztoriból kiderül, hogy csak traumákat szerzett, és a szerelem/a szex nem tudta megadni neki azt, amire igazán vágyott.

Mivel éppen egy kútnál voltak, Jézus jó közel-keleti szokáshoz híven képes beszéddel azt mondta ennek a nőnek:

Mindenki, aki ebből a vízből iszik, újra szomjas lesz. De aki abból a vízből iszik, amelyből én adok majd neki, az soha, semmiképpen nem szomjazik meg többé, hanem az a víz, amelyet adok neki, szökellő víz forrásává lesz benne az örök életre.

János 4:13-14

Jézus rámutatott arra, hogy ennek a lánynak olyan dolgok vannak az életében, amik csak ideiglenes enyhülést hozhatnak, de tartósan nem teszik boldoggá. Újra és újra rá fog függni. Sok minden lehet ez amúgy. Cigi, vörösbor, drog, szex, sorozatok, insta, pornó… kinek mi?

Mik foglalják el a szívedben az első helyet? Mik azok a dolgok, amikkel kielégíted magadat?

És most légy őszinte magaddal. Ezek ténylegesen, tartósan kielégítik a szíved mélyén lévő vágyakat? Azt a vágyat, hogy szeretett, elfogadott ember légy és tartozz valahová? Mert igazából ez mindenkinek a legnagyobb hajtóereje.

🎵 Csak bámulom az üres üveget, és mintha a szemem sarkából megpillantottam volna Őt / A mélypontomra lenyúlt és élő vízzé változtatta ezt a vörösbort / És megtanított újra szeretni / Mert ma este úgy érzem magam, mint az a nő a kútnál / Azon agyalok, hogy szerethet-e engem valaki, ha én sem tudom magam szeretni / De Te úgy akarsz engem, ahogy vagyok és ez kész őrület / Talán épp ez az, amitől olyan nagy dolog a kegyelem 🎵

Jeremiás prófétán (2:13) keresztül is azt mondja Isten, hogy „Elhagytak engem, az élő vizek forrását, hogy kutakat ássanak magoknak; és repedezett kutakat ástak, amelyek nem tartják a vizet.”

Ne hidd, hogy a pornóval összekötött önkielégítés majd eloltja a szomjadat és lecsillapítja a lelked vágyódását. Erre csak Isten képes. A jó hír viszont az, hogy ez számodra is karnyújtásra van.

Jézus ugyanúgy szeret téged, mint azt a nőt a kútnál, és ha akarod, ad neked olyan vizet, ami örök. Ami élet.

🎵 És ez már nem csak egy sztori, amit olvasok / Én magam is megtapasztaltam és hiszek 🎵


Hogyha szeretnéd meghallgatni az eddigi TGIF dalokat, akkor itt találod a Spotify, itt pedig a YouTube listámat. A címkére kattintva pedig előjön az összes TGIF poszt, ha egy kis bátorításra szorulsz. „Keményebb” zenéket kedvelőknek van egy új lista is. TGIF: Thank God It’s Friday – Hála Istennek, péntek van. Ez a rovat neve.