Close
Így legyél „egyben” szexuális téren is – MENTOR 4. rész

Így legyél „egyben” szexuális téren is – MENTOR 4. rész

A MENTOR sorozat egy olyan program, amellyel segítek átgondolni a dolgokat, hogy megtaláld, honnan jönnek az elcsúszások, miért nem sikerült még elhagyni az önkielégítést és a pornófogyasztást. A negyedik részében azt fogjuk tanulmányozni, hogy keresztényként mihez kezdjünk a nemi vágyainkkal és hogyan tartsuk kordában őket, hogy áldás forrásává váljanak az életünkben és ne rabláncokká.

Köszönöm, hogy belevágtál ebbe a posztsorozatba. (Ha nem tudod, mi ez, ide kattints.) Remélem, hogy van olyan Segítőd, akivel át tudjátok beszélni ezt a témát is. A beszélgetés valószínűleg még termékenyebb lesz, hogyha elolvassátok mindketten a következő bejegyzést és még a találkozás előtt átfutjátok az itteni kérdéseket.

A témához ezt az írást kellene elolvasni: Szexuális integritás – hogyan álljunk a szexhez keresztényként? (Olvasási idő: kb. 10 perc)

A beszélgetéshez a következő lépéseket ajánlom:

  1. Ha jónak látjátok, Jézus Nevében kérjétek meg Istent, legyen jelen ő is, amíg beszélgettek.
  2. Beszéljétek át, hogy mi az, ami a leginkább megragadott az írásból. Írtál ki belőle valamit magadnak?
  3. Ha bármivel kapcsolatban van kérdés, vagy valami nem volt érthető, beszéljétek azt is át.

Opcionális beszédtémák

Nyugodtan beszéljétek át, hogy egyetértetek-e a következő állításokkal. Írtam hozzájuk kérdéseket, amikkel tovább lehet gondolni a témát.

Állítás: A szex házastársak között nem a bűn következménye, hanem Isten eredetei, JÓ terve. Viszont ha megfosztjuk az együttlétet a szellemi tartalmától, amit Isten adott neki, akkor rosszul használjuk a testünket. Ez káros hatással van a kapcsolatainkra és az önbecsülésünkre is. 

1. Kérdés: Volt olyan, amikor rosszul/rosszra használtad a testedet? Ha igen, beszéld át a Segítőddel, mik voltak ezek a cselekedetek és milyen károkat okoztak az életedben, kapcsolataidban.

2. Kérdés: Milyen hazugságok miatt mentél bele ezekbe a szituációkba? A bejegyzésben felsorolt csapdák közül estél-e bele valamelyikbe?

3. Kérdés: Érezted már úgy, hogy a szexuális múltad miatt nem érdemled meg, hogy Isten szeressen/megbocsásson/hogy jó házasságod legyen? (Ha még nem beszéltétek át a MENTOR sorozat első részét, akkor azt mindenképpen ajánlom pótolni ebben a témában, de egy kis segítség: Zsolt 103:8-13; 1 János 4Ef 1:4-7)

Állítás: Isten eredeti tervében a szexben van élvezet, játékosság, szabadság, egymáshoz kapcsolódás, szépség, szerelem, hűség, szövetség, elkötelezettség, intimitás és mindez szégyen nélkül.

Szingliknek

1. kérdés: Szerinted érdemes a házasságot megvárni a szexszel? Mi történik, hogyha megalkuszol az elveiddel ezen a területen? Sorold fel a pro és kontra érveket is.

2. kérdés: Milyen motívumból vársz a szexszel házasságig? Félelemből?  Félsz a nemi betegségektől, a váratlan terhességtől vagy attól, hogy összetörik a szívedet? Vagy attól, hogy Isten megbüntet? Vagy azért vársz, mert elhiszed Istennek, hogy szeret és jót készített számodra?

3. kérdés: Szerinted az önmegtartóztatás garancia a boldog házasságra, a csodálatos nemi életre, a szép nagy családra?

4. kérdés: Mi van neked az első helyen? A házasság vagy Isten? Mitől várod a boldogságot?

5. kérdés: Ha kibírod szex nélkül a nászéjszakáig, akkor jutalmat érdemelsz? Akkor megérdemled, hogy végre neked jó legyen? Vagy azért a jövendőbelidre is gondolsz, hogy neki mit adhatsz majd? (Olvasd el a Házasoknak adott „házit” lejjebb.)

És a végére egy brutális 6. kérdés: Mi van ha valamiért úgy alakul, hogy nem házasodsz meg? Megengeded, hogy ez éket verjen közéd és Isten közé? (Az én válaszom, ha érdekel)

Házasoknak

Házi feladat: Olvasd el az Ef 5:28-31-t:

A férjek kötelesek úgy szeretni saját feleségüket, mint a saját testüket. Aki szereti a feleségét, saját magát szereti. Hiszen a saját testét soha senki nem gyűlöli, hanem táplálja és ápolja, ahogy az Úr is az egyházat, mert az Ő testének vagyunk a tagjai (testrészei), amely az Ő testéből és az Ő csontjaiból való. Ezért elhagyja majd az ember az apját és anyját, ragaszkodik a feleségéhez és ketten egy testté lesznek.

1. kérdés: Milyen mértékben jelennek meg a fenti állításban felsorolt dolgok és ez a bibliai vers a te házaséletedben?

2. kérdés: Hogyan tudsz még többet adni a házastársadnak, hogy neki jó legyen? Beszélgess vele erről! Ha elakadásaitok vannak, akkor kérjetek segítséget szakembertől, vagy hallgassátok együtt végig a Hit Rádió Tiszta Szex című sorozatát.

Következő lépések

Kezdd el a gyógyulás folyamatát azzal, hogy őszintén beszélsz Istennek minden témáról, amit most átgondoltál. Mondd el neki őszintén, hogy hol akadtál el, miben van szükséged segítségre és változásra. Kérj erőt ahhoz, hogy képes legyél változtatni.

Ne passzívan várd, hogy Isten majd megoldja. Tegyél konkrét lépéseket a szabadság felé.

Ha érzed, hogy bűntudatod van, akkor valld meg Istennek a bűneidet és kérj Tőle bocsánatot.

A Segítőddel jelöljetek ki egy dátumot, amikor legközelebb találkoztok, hogy átbeszéljétek a sorozat következő posztját.