Close
Kit válassz Segítődnek?

Kit válassz Segítődnek?

Az angolban van egy szó, amit használnak arra a személyre, aki segít abban, hogyan ne ess vissza ugyanabba a bűnbe, mint előtte, és ez az „accountability partner”. Ez magyarul egy olyan személyt jelent, aki felelősségre vonhat, elszámoltathat azzal, hogy hol tartasz a teljes és végleges szabadság felé vezető úton. Viszont ezek annyira erős szavak, hogy nem találtam őket alkalmasnak, így jött a Segítő, ami szerintem tökéletesen leírja, hogy miről kell szóljon ez a viszony.

Különbség van egy Segítő és a között a pásztor/pap között, akinek bűnvallást teszel, vagy akihez gyónni jársz. A bűnvallás/gyónás során kinyitsz egy ablakot a másik előtt, hogy belásson az életedbe, és bejöjjön a világosság. Ez nagyon fontos, mert spirituális szempontból megnyitja a lehetőséget a bűnbocsánat átvétele előtt, és erről itt részletesebben írtam. Ez tényleg az első lépés.

Az „Accountability” vagy Segítő viszony viszont másról szól. Ekkor megnyitod egy személy előtt az ajtót, hogy bejöjjön és segítsen feltakarítani a mocskot. Pásztorlási tapasztalatok szerint az önkielégítéstől/pornófogyasztástól való tartós és teljes szabadsághoz ez elengedhetetlen. (Ha nem csodaszerű szabadulás történik, hanem folyamatról van szó.) És ugye ne felejtsük el Jézus intelmét arról, hogy a kitakarított házat azután meg is kell tölteni tartalommal (Lukács 11:24-26).

Lehet a pásztorod a segítőd is egyben, ha van rá kapacitása.

Azért fontos kiépíteni egy megbízható ismerősöddel egy pártfogói, segítői kapcsolatot, hogy segítsen neked megállapítani, hogy az önkielégítés/pornófogyasztás mögött milyen fizikai/lelki okok állnak (például stressz, depresszió, saját bizonytalanságunk, rossz szokás, stb…) és segítsen ezekhez megfelelő kezelési módot találni.

Egy jó Segítő kapcsolat jellemzője, hogy túlmutat a pornográfián/önkielégítésen. A Segítőd ismer téged és te is őt, meg tudod osztani vele a céljaidat, az álmaidat. Meg tudod vele beszélni a szokásaidat: a rosszakat, mint a pornófogyasztást, de a jó hobbikat is, amikkel ezt kiválthatod. Nagyon fontos, hogy a Segítő kapcsolatban ne azon legyen a fókusz, hogy mit tettél, hanem hogy ki vagy és kivé akarsz válni.

Kell egy barát ehhez a harcodhoz. Aki ismeri azokat a terheket, amik nyomnak és aki melléd áll, bátorít és ha esetleg szétzuhannál, akkor összekapar. Ha meg akarsz végleg szabadulni a pornótól/önkielégítéstől, akkor szükséged van valakire, vagy valakikre, akik társadul szegődnek ezen az úton. A Segítőd egy nagyon fontos személy lesz az életedben, akivel nem csak a küzdelmedről fogsz beszélni (ami már önmagában elég nagy kihívás), de a céljaidról és az előrehaladásodról is.

Hogyan válassz Segítőt?

Ha szerencséd van, miközben olvastad ezeket a sorokat, felmerült már benned egy vagy két személy neve, aki szóba jöhet. De a legtöbb ember számára ez nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy ennyire nem bízol meg senkiben. Ez ne bátortalanítson el! A legtöbbször szükség van valamennyi időre, hogy ez a fajta bizalom kialakuljon. Keress akkor valakit, akiről el tudod képzelni, hogy Segítő legyen számodra a jövőben. Ha eleve úgy állsz hozzá, hogy akit felkérsz Segítődnek, biztos, hogy ítélkezni fog, akkor te magad esel az ítélkezés csapdájába.

Lányoknál különösen jellemző, hogy minden potenciális Segítő jelölttel szemben támasztanak valami ellenérvet. Mivel a fiúknál 10-ből 9 fiú küzd(ött) ezen a területen, nagyobb eséllyel találnak olyan Segítőt, aki saját maga is átment ezen a küzdelmen. Lányként előfordulhat, hogy emiatt irigyled a fiúkat, akik biztos, nagyon könnyen átlendülnek ezen a nehézségen (nehogy azt hidd, amúgy) és úgy vagy vele, hogy neked viszont nincs senki, aki segíthetne, mert „ez annyira ritka probléma lányoknál”.

Ez nem igaz. Nagyon sok lány kér segítséget, akik szintén küzdenek ezen a területen. Söpörd félre azokat az ellenérveket, amik igazából a félelmedből táplálkoznak. Arra figyelj csak, hogy ne olyan hölgyet válassz, aki biztos, hogy nem fog tudni segíteni (például mert 3-4 kisgyerek mellett nincs rá ideje). Ne lőj öngólt magadnak azzal, hogy olyat kérsz meg, akiről előre garantálható, hogy nemet fog mondani.

Nem kell addig várnod, amíg eszedbe nem jut a „tökéletes Segítő-jelölt”. Nincsen tökéletes ember. A bizalmadat Istenbe helyezd, ne emberekbe. Előfordulhat, hogy a Segítőd csalódást okoz, vagy megbánt. Lehet, hogy az első próbálkozás nem fog összejönni, és újabb Segítő előtt kell majd megnyílnod. De ha ez az út a teljes és tartós szabadsághoz, akkor megéri, nem?

Imádkozz, és kérd Istent, hogy mutassa meg, kihez fordulhatsz. Ő megígérte, hogy „aki keres, az talál.”

7 szempont, amik segítségedre lehetnek a keresésben:

  1. A Segítőd legyen istenfélő, legyen azonos a bibliai világnézete a tiéddel, aki tud azonosulni a spirituális céljaiddal is, hogy növekedjél Krisztusban.
  2. Legyen megbízható. Nagyon személyes dolgokról fogsz vele beszélgetni. Győződj meg róla, hogy nem pletykás.
  3. Legyen olyan, aki ösztönöz arra, hogy jobb emberré válj, de közben nem ítélkezik. Tudjon erőskezű lenni veled, ha arra van szükség, de szeretetből és ne ítélkezésből.
  4. Legyen megpróbált, érett személy, aki számodra hitelesen helyt állt az élet fontos területein. Fontos, hogy tiszteld. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy pásztornak kell lennie, vagy legalább 30 évvel idősebbnek nálad. Legyen stabil, jó keresztény, ez a lényeg.
  5. Ha házas vagy, akkor legyen ő is házas. Egy egyedülálló nem valószínű, hogy teljes mértékben érteni fogja a helyzetedet. (Ez nem feltétel, de azért jó, ha így van.)
  6. Jó, ha van közös pont az érdeklődési körötökben. Ez sem feltétel, de ideális, ha vannak közös témáitok, és segíthet abban, hogy hasznos, új időtöltést találj magadnak.
  7. Végül utolsóként a legfontosabb. A Segítőd legyen mindenképpen azonos nemű veled. Férfiak és nőket egyaránt küzdhetnek a pornófogyasztással/önkielégítéssel, de gyakran különböző hatással van rájuk. Ezenkívül ha egy férfi és egy nő közeli kapcsolatba kerül egymással, az gyakran félreértéshez vagy visszaéléshez vezethet. Több bajod lehet belőle, mint amiben most vagy, különösen, ha valamelyikőtök már házas. Semmiképpen sem ajánlom.

Kit ne válassz?

Nem ajánlott olyan Segítőt választanod, aki még saját maga is aktívan küzd a pornóval/önkielégítéssel.

Ha házas vagy, akkor azt ajánlom, hogy ne a házastársad legyen az egyedüli Segítőd a harcban. Természetesen joga van tudni az előrehaladásodról annyit, amennyit ő szeretne, de ne vidd bele őt olyan helyzetbe, hogy a küzdelmed, az esetleges visszacsúszásaid folyamatosan bántsák őt. Az sem jó, ha a bébiszitterednek érzi magát.

Olvass erről még:

Lányok kérdezik: Hogy mondjam el, hogy küzdök a pornóval?

Ezeket lehet elrontani, amikor segítséget kérsz

Világosságban járás – Miért fontos?

Így mondd el a társadnak, hogy küzdesz a pornóval


Nemsokára írok majd arról, hogyan nézzen ki egy beszélgetés a Segítőddel. De ha már tudod is, ki legyen az, ne várj rám. Tanulmányozd át ezt a bejegyzést, és a benned megszületett döntéssel, válaszokkal máris tudjátok kezdeni.

Írtam egy posztot a segítőknek is arról, hogy vállalják-e az ilyen jellegű felkérést. Ezt nyugodtan megoszthatod azzal, akit megkérnél.

A bejegyzéshez felhasználtam a Covenant Eyes és a Focus on the Family angol nyelvű segédanyagait is. A képek forrása: unsplash.com