Close
Biztos muszáj elmondanom valakinek? – MENTOR 5. rész

Biztos muszáj elmondanom valakinek? – MENTOR 5. rész

A MENTOR sorozat egy olyan program, amellyel segítek átgondolni a dolgokat, hogy megtaláld, honnan jönnek az elcsúszások, miért nem sikerült még elhagyni az önkielégítést és a pornófogyasztást. Az ötödik részében arról lesz szó, hogy vajon tényleg szükséges az, hogy valakinek elmondod, mivel küzdesz és segítséget kérj, vagy ez egy olyan dolog, amit ha eléggé akarsz, akkor saját erőből képes leszel megtartóztatni magadat.

Köszönöm, hogy belevágtál ebbe a posztsorozatba. (Ha nem tudod, mi ez, ide kattints.) Remélem, hogy van olyan Segítőd, akivel át tudjátok beszélni ezt a témát is. A beszélgetés valószínűleg még termékenyebb lesz, hogyha elolvassátok mindketten a következő bejegyzést és még a találkozás előtt átfutjátok az itteni kérdéseket.

A témához ezt az írást kellene elolvasni: Egyedül is megy?  (Olvasási idő: kb. 8 perc)

A beszélgetéshez a következő lépéseket ajánlom:

  1. Ha jónak látjátok, Jézus Nevében kérjétek meg Istent, legyen jelen Ő is, amíg beszélgettek.
  2. Beszéljétek át, hogy mi az, ami a leginkább megragadott az írásból. Írtál ki belőle valamit magadnak?
  3. Ha bármivel kapcsolatban van kérdés, vagy valami nem volt érthető, beszéljétek meg.

Opcionális beszédtémák

Nyugodtan beszéljétek át, hogy egyetértetek-e a következő állításokkal. Írtam hozzájuk kérdéseket, amikkel tovább lehet gondolni a témát.

Állítás: A függőség elleni harcban nem a megtartóztatás lesz a fő fegyvered. Hanem az igazi kapcsolatok. Istennel és az emberekkel.

1. Kérdés: Volt, hogy úgy gondoltad, ha eléggé akarod, akkor képes leszel ellenállni a kísértésnek? Sikerült? Ha nem, hogy érezted magad utána? Ez szerinted lehet annak a jele, hogy rossz az irány és nem a magányos küzdelem lesz a szabadság felé vezető út?

2. Kérdés: Érzel csalódottságot azzal kapcsolatban, hogy Isten eddig még nem szabadított meg? Szerinted az Ő hibája? Gondoltad már azt, hogy Isten csak másokkal akar jót tenni, veled nem? Szerinted ez a gondolat összhangban van a Bibliával? (Kis segítség: Róm 2:11; Máté 5:45 de a János 3:16-17-el együtt!)

3. Kérdés: Nem lehet, hogy ott van a hiba, hogy eddig rosszul próbálkoztál? Olvasd el lassan, figyelmesen a következő bibliai verset:

“Valljátok meg egymásnak vétkeiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok!” Jak 5:16 

Szerinted miért írja azt Isten Beszéde, hogy szükség van az egymással való közösségre ahhoz, hogy igazán meggyógyuljunk? Nem lehet, hogy tényleg ennyire egyszerű az igazság, és hogy ez a kulcs? Készen állsz arra, hogy kipróbáld azt a verziót, amit a Biblia mond feltételül a szabaduláshoz? Nem a kiskapukat keresve, hanem úgy igazán?

4. Kérdés: Érzel csalódottságot azzal kapcsolatban, hogy emberek eddig nem tudtak segíteni neked a küzdelmedben? (Pl: Miért nem vették észre a szüleid, hogy baj van? Miért nem tudtak a pásztoraid úgy segíteni bűnvalláskor, hogy végleg szabad légy?) Szerinted direkt csinálták, vagy csak azért, mert esetleg nem tudták, hogyan tudnak jól segíteni? Kell, hogy megbocsáss nekik? Esetleg lehet, hogy nem bennük volt a hiba?

5. Kérdés: Kell, hogy megbocsáss magadnak?

Állítás: Ha nem tudjuk egyedül megharcolni egy dolgot, az azt jelenti, hogy kockáztatnunk kell. Megmutatni másoknak, hogy vannak még bennünk összetört részek, amiknek gyógyulásra van szüksége.

1. Kérdés: Volt, hogy egy belső hang ezekhez hasonlókat mondott neked?

  • „Senki más nem küzd ezzel, csak én.”
  • „Az én problémám sokkal rosszabb/szégyenteljesebb, mint bárki másé.”
  • „Ha őszinte leszek, el fognak ítélni/kigúnyolnak/megvetnek az emberek.”
  • „Magamra vagyok hagyva, és ez nem is fog megváltozni.”

Tényszerűen megvizsgálva (+ a blogot olvasgatva) mennyi igazságtartalma van ezeknek az érzéseknek?

2. Kérdés: Ha a legjobb barátod/szeretett ismerősöd/egyetlen házastársad/jófej pásztorod odajönne hozzád és elmondaná, hogy van egy olyan terület az életében, amin irtózatosan küzd, totálisan ki van készülve és neki ez egyedül nem megy, segítségre van szüksége, akkor mit csinálnál? Kiröhögnéd? Cikiznéd, hogy csak ő ilyen szerencsétlen? Elmondanád mindenkinek? Vagy MINDENT megtennél, hogy segíts neki?

Nem lehet, hogy ez működik pont fordítva is?

3. Kérdés: Mi tart vissza attól, hogy segítséget kérj? Mitől félsz? Ez mennyire valid?

Csináltam neked egy Insta-posztot: https://www.instagram.com/p/CkQZMUBowMP/

Következő lépések

Beszélj őszintén Istennel minden témáról, amit most átgondoltál.

Ha érzed, hogy meg kell bocsátanod embereknek/magadnak, akkor ezt tedd meg mindenképpen. Mondd el Istennek a Mi Atyánk imának azt a sorát: „bocsásd meg bűneimet, ahogyan én is megbocsátok mindenkinek, aki ellenem vétkezett. (Név szerint sorold fel, ha többen vannak.) Megbocsátok magamnak is.”

Döntsd el, hogy segítséget fogsz kérni. Kérd meg, hogy mutassa meg Isten, ki lenne számodra a megfelelő személy, akit megkérsz.

Ehhez itt találsz segítséget:

Hívd fel/keresd meg az illetőt és beszélj meg vele egy találkozót! Ha segítség kell ahhoz, hogyan fogj hozzá, itt írtam arról, hogyan tudod elmondani.

Ha már alapból egy Segítővel beszélitek át a MENTOR sorozatot, akkor ezen a main gyorsan haladtatok. 😁 Jelöljetek ki egy dátumot, amikor legközelebb találkoztok, hogy átbeszéljétek a sorozat következő posztját.