Close
Ha megrekedtél

Ha megrekedtél

Egy gyakorlati segítség, hogyha úgy érzed elakadtál, és nem tudod, hogyan tovább.

Ha elbagatelizálod a történeted, vagy csak az „emészthető” részeit osztod meg másokkal, akkor a gyógyulás folyamata megreked. Ha megrémít a gondolat, hogy őszintén felvállald, mi történt veled és segítséget kérj, akkor van számodra egy javaslatom.

Írd le őszintén.

Először csak saját magadnak. A lehető legőszintébben fogalmazz.

Ne hagyj ki semmit, amit szégyellsz. Miközben írsz, ne számítson az se, hogy mi a szüleid, barátaid, társad véleménye adott dologról, mit hallottál gyerekkorodtól fogva a gyülekezetben, vagy mit gondolsz, hogyan tennék tönkre ezek az őszinte szavak a rólad alkotott képet.

Akár bevallod, akár nem, ezek a szavak részei az élettörténetednek. Ha nem veszel róla tudomást, akkor ezek uralkodnak rajtad. Ahhoz, hogy uralmat vegyél rajtuk, írd le, anélkül, hogy tekintettel lennél mások érzéseire vagy véleményére. Legyél őszinte és vállald fel, hogy innen jössz. Ez a történeted.

Megvagy?

Hogyha sikeresen kiírtad magadból, akkor imádkozzál ezzel kapcsolatban. Mondd el az egészet kendőzetlenül a Názáreti Jézus Krisztusnak. Add át neki a történeted, a múltadat. Fújd ki azt a levegőt, ami benned ragadt az elmúlt 17, 24, 32 vagy 45 év alatt.

Sírj. Ha kell, kérj bocsánatot. Gyászold meg. Engedd el. A jövődet pedig add át annak, aki a kezében hordozza a sorsodat és akinek jó terve van az életedre vonatkozóan.

És akkor most jön a nehéz része.

Imádkozz és kérd meg Istent, hogy mutasson neked egy olyan személyt, akiben megbízhatsz és aki elég empatikus ahhoz, hogy elmondd neki is a történeted. Ha úgy könnyebb, akkor add oda neki, amit leírtál. Az néha könnyebb, mint elmondani.

Ahogy egy ilyen megbízható ember elolvassa a történeted, onnantól kezdve már nem vagy egyedül. Ha megosztozol a terhen, akkor azt már sokkal könnyebb hordozni és a gyógyulás útján előrehaladni.

Ne engedd, hogy a történeted belédrohadjon.

Szabadság van abban, ha elmondod másnak. A bátorságod túloldalán pedig a gyógyulás, a teljes szabadság vár. Szeretett, értékes ember vagy.

A te történeted számít, drága barátom.