Close
Segítőkedd #06 – Alkalmas vagyok segítőnek?

Segítőkedd #06 – Alkalmas vagyok segítőnek?

Ha valaki felkér Segítőjének, két dolgot gondolj át legelőször. Az első, hogy kedveled-e az illetőt. Ha ugyanis nem bírod annyira, akkor nagyon nehéz lesz türelmesnek lenned vele, amikor nehézségei támadnak.

A másik fontos szempont, hogy te jelenleg szabad vagy-e a pornótól, az önkielégítéstől. Ha még jómagad is küzdesz ezen a területen, akkor először koncentrálj a saját gyógyulásodra. Az nem baj, ha korábban harcoltál ezzel. Kifejezetten segíteni fog a másiknak, hogy a saját sztorid miatt átérzed, min megy keresztül. (Péld. 14:25)

Ha neked sosem volt ezzel problémád, és el sem tudod képzelni, hogyan tudnál segíteni, ne aggódj, minden héten írok majd erről. De ha elolvasod az eddigi posztokat, akkor is el tudsz már indulni. Főleg, hogyha benned van a Szent Szellem, aki hiszem, hogy elvezet minden igazságra (János 16:13).

Mit jelent Segítőnek lenni?

Az angolban van egy szó, amit használnak arra a személyre, aki segít abban, hogyan ne essen vissza az ember ugyanabba a bűnbe, mint előtte, és ez az „accountability partner”. Ez magyarul egy olyan személyt jelent, aki felelősségre vonhat, elszámoltathatja a függőségben szenvedőt azzal, hogy hol tart a teljes és végleges szabadság felé vezető úton. Viszont ezek annyira erős szavak a magyarban, és nem is írják le olyan jól a kapcsolat lényegét, hogy ezért utalok rá inkább a Segítő szóval.

Sokkal jobban van dolga a kettőnek, mint az egynek. Mert ha elesnek is, az egyik felemeli a társát. Ha az egyiket megtámadja is valaki, ketten ellene állhatnak annak.” (Préd 4:9-12) Itt rólad beszél a Biblia, aki segítesz annak, aki elesett, vagy akit megtámadtak. Ez ugyanaz, mint amikor valakinek megmossuk a lábát (János 13:14), vagy amikor hordozzuk a terhét (Galata 6:2). Megtisztelő feladat, amit a Názereti Jézustól kaptunk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  1. Azt, hogy őszintén törődsz azzal, aki a segítségedet kérte.
  2. Rendszeres találkozókat beszéltek meg, és ehhez tartjátok is magatokat. Ez ebben az időszakban (a COVID vírus miatt) lehet online találkozó, vagy telefonhívás is.
  3. Rendszeresen imádkozol azért a személyért, aki a segítségedet kérte.

Hogyan lesz sikeres a segítségnyújtásod?

  1. Ténylegesen időt szánsz a másikra. Amikor beszéltek, a teljes figyelmeddel rá fókuszálsz. Előfordulhat, hogy eleinte a figyelmes hallgatásé lesz a fő szerep.
  2. Imádkozol a találkozó előtt, hogy Isten adjon szavakat a szádba és használjon téged.
  3. Szeretettel és irgalommal, de az igazságot szólod. Ha szükséges, akkor felteszed a nehéz kérdéseket is. „Hűségesek a szerető barát osztotta sebek.” (Péld. 27:6, SZPA)

Egy dolgot ne felejts el Segítőként.

Nem a te felelősséged, hogy a segítséget kérő eljut-e a teljes és tartós szabadságra.

Ez az ő döntésén és eltökéltségén múlik. Te támogatni, segíteni tudod ezen az útján.


Írtam egy posztot, ami a függőségben szenvedőknek szól, hogy milyen szempontok szerint tudnak segítőt választani. Van benne egy pár szempont, ami fontos a sikeres Segítő kapcsolathoz, például hogy azonos nemű legyen a két fél. Mindenképp ajánlom elolvasásra.