Close
„Nem akartam ilyen ember lenni” – sikersztori

„Nem akartam ilyen ember lenni” – sikersztori

Mandy még gimis korában egy ártatlan Google kereséssel bukkant pornóra, és olyan szinten rákattant, hogy szinte minden nap pornót nézett. Tudta, hogy meg kell gyógyulnia ebből ahhoz, hogy az élete rendeződjön. Rájött, hogyha Istent akarja követni, akkor ahhoz szüksége van segítségre. A CBN interjúját fordítottam le magyar nyelvre.

Az angol nyelvű interjút itt tudod megnézni:

Riporter: Ha jól tudom, volt az életednek egy szakasza, amikor pornófüggő voltál. Hogyan kezdődött nálad? Mikor néztél először pornót és hogyan vált ez függőséggé az életedben?

Mandy: Keresztény családban nőttem fel, hetedikes koromban befogadtam az életembe Jézust. Tudtam, hogy szeretem Istent. Azért kezdem ezzel, mert emberek nagyon gyakran érzik azt, hogyha pornóval küzdenek, akkor ők nem is keresztények igazából. Szerintem ez nem ilyen egyszerű.

Elsőéves gimis voltam, amikor egy ártatlan Google keresésnél, véletlenül találkoztam a pornóval. Felkeltette a kíváncsiságomat és teljesen beszippantott.

A gimis évek alatt nem csak alkalmanként néztem, hanem majdhogynem minden nap. Folyamatosan bujkáltam. Ha nem volt senki a közelben, akkor azonnal a laptopomhoz ültem, hogy pornót nézzek. Mindeközben borzasztóan frusztrált, hogy olyan dolgot csinálok, amit nem akartam. De fogalmam sem volt, hogyan hagyhatnám abba.

Szerettem Istent. Olyan életet akartam élni, ami méltó Hozzá. Mégis csak az egyetem első éve alatt sikerült megszabadulnom.

Riporter: Mi hozta el számodra a fordulópontot?

Mandy: Egy keresztény egyetemre mentem továbbtanulni, ahol monitorozták az internethasználatot. Ha valaki rákeresett például a Victoria Secret fehérneműire, már az feltűnt a rendszerben. Emiatt tudtam, mi történne, hogyha meglátogatnám a szokásos weboldalakat. Tudtam, hogy képtelen lennék elviselni azt a szégyent, hogy a barátaim, a szobatársam, – emberek, akiket nagyon tiszteltem – megtudnák, hogy mivel küzdök.

Eldöntöttem, hogy ebből a körülményből megpróbálom a legtöbbet kihozni. De teljesen beparáztam, hogy mi lesz akkor, ha hazamegyek és egyedül maradok. Hiszen otthon nem volt meg ez a védőháló. Nem volt ilyen ellenőrzőrendszer.

Tudtam, hogy meg kell találnom a gyógyulást ebből. Függetlenül attól, hogy miért alakult ki ez a probléma. Meg kell gyógyulnom. Mert ez az ember nem én voltam. Nem az a keresztény, akivé én válni akartam. Nem ilyen feleség akartam lenni.

Végül leültem három másik lánnyal, beszélgettünk és sikerült megnyílnom előttük.

Ha Istent akarjuk követni, akkor csak egy darabig tudunk elmenni egyedül.

Szükségünk van segítségre ahhoz, hogy követhessük Istent, hogy meggyógyulhassunk, vagy megszabadulhassunk, ha küzdünk valamivel.

Közösségre lettünk elhívva, így teremtett meg minket Isten.

Én évekig próbálkoztam egyedül. A szégyen, a félelem és a bűntudat miatt nem mertem segítséget kérni.

De ez volt a választóvonal számomra. Hogy megengedtem másoknak, hogy belelássanak az életembe, és hogy velem együtt küzdjenek.

Riporter: Mik azok a dolgok, amikkel felhagytál, hogy meg tudd őrizni a szabadságodat?

Mandy: Az egyik legfontosabb, hogy miket nézek. Nagyon tudatosan odafigyelek, hogy ne nézzek olyan filmeket/sorozatokat, amiben meztelenség vagy durva szexjelenet van.

Gondolj bele, ha ilyet nézel, annak mi a haszna? El kellett döntenem, hogy meghozom ezt az áldozatot. Tudom, hogy rengeteg jó sorozat van, amiket szívesen néznék, hiszen nagyon érdekesnek hangzik a sztori. Mégsem nézem őket, mert tudom, hogyan hatna rám.

Nem azt jelenti, hogyha megnéznék egy ilyet, akkor egy csettintésre azonnal pornófüggő lennék megint. Nem. Azért hozom meg ezeket a döntéseket, mert tudom, hogyha kinyitom ezt az ajtót, akkor ott másnak is megnyitom magamat.

Gondold át mindig, hogy amit csinálsz, azt tudod-e Isten dicsőségére csinálni.

Ha nem, akkor valószínűleg jobb, ha nem csinálod.

Riporter: Az egyház lehet az a hely, ahol az emberek helyreállnak és meggyógyulnak a szexuális bűnök következményeiből. Mégis látjuk, mennyi ember küzd szexuális területen az egyházon belül is. Mi is, mindketten követtünk el bűnöket szexuális területen.  Szerinted hogyan válhat az egyház egy olyan hellyé, ahol az emberek meggyógyulnak?

Mandy: Szerintem az első lépés elismerni, hogy egyikünk sem tökéletes. Mindannyiunknak szüksége van Istenre. Lehet, hogy én más bűnt követtem el, mint te, de attól még a bűn az bűn. Nagyon gyakran azt látjuk, hogy vannak olyan bűnök, amik olyan „egyértelműek”.

Ha egy ember elköveti, akkor azt mindenki észreveszi az egyházban, és megállapítja, hogy „hát igen, amit tesz, az tönkreteszi a saját vagy mások életét.” Könnyű erre az emberre ujjal mutogatni, hogy „hú de gáz az az ember.”

Pedig az az igazság, hogy Jézus ugyanúgy meghalt azért az emberért, mint érted. Nem számít, hogy egy gyilkos vagy egy erőszaktevő, vagy egy pletykás ember a gyülekezet utolsó sorában.

Jézus mindannyiunk bűnéért meghalt.

Ezért az egyháznak az a feladata, hogy elmondja mindenkinek: „Jézus szeret téged. Jöjj Hozzá, úgy ahogy vagy.” Az evangélium nem azt mondja, hogy először állj helyre, és aztán gyere Jézushoz. Pont arról tanít minket az evangélium, hogy először fogadd be Jézust a szívedbe, és ő majd elvégzi a többit.

Nem nekünk kell helyreállítani az életünket. Ezt Jézus tudja megtenni a Szent Szellem ereje által.

Riporter: A kultúránkat teljesen áthatja a szex, a pornográfia. Mit üzennél annak, aki küzd azzal, hogyan tudja ilyen körülmények között megőrizni a tisztaságát?

Mandy: Minden nap egy tudatos döntést kell hozni, hogy a mai nap is Krisztusért fogok élni.

Lehet, hogy tegnap hibát követtél el. De döntsd el, hogy a ma más lesz.

Tudom, hogy nem egyszerű. Áldozatokkal jár. Nemet kell mondani olyan dolgokra, amik nem hasznosak. Tedd azokat a dolgokat meg a mai napon, amik támogatnak abban, hogy egyre közelebb kerülj Jézus Krisztushoz. Ha egy dolog nem ebben erősít, akkor gondold át, hogy min kell változtatnod.

Gondoljunk bele, hogy az aranyat és a gyémántot is tűzben tisztítják meg. Mindent bele kell helyezni a tűzbe, hogy meglássuk, megmaradnak-e. Az Istennel való járás folyamatos tűzpróbákat tartalmaz. Lehet, hogy vannak olyan baráti kapcsolatok, amikből ki kell szállni. Vagy elszakadni olyan sorozatoktól, amiket amúgy szeretsz, vagy olyan dolgoktól, amiket élveznél, de elcsúszáshoz vezetnének.

Gondold át, melyik ér többet: ezek, vagy a kapcsolatod Istennel.

És még egyszer hadd ismételjem magamat. Nem kell ezt az utat egyedül bejárnod. Legyen neked is egy Segítő kapcsolatod, ahogy nekem is volt éveken át. Ott volt nekem ez a szűk baráti kör, akik bátran feltehettek nekem bármilyen kérdést.

Nem könnyű. De annyira megéri. Hosszútávon ez az, ami működik.