Close
9 praktikus tanács, ha nehéz az ünnepi időszak

9 praktikus tanács, ha nehéz az ünnepi időszak

Sokan vannak, akiknek a karácsonyi készülődés nem feltétlenül örömteli, akiknek ez az időszak különböző okokból nagyon kemény. Szeretnék neked segítséget nyújtani, hogy átvészeld ezt az időszakot akkor is, ha úgy érzed, nincs rá erőd. Nem csak egyedülállóknak!

Én, a karácsonyi Grincs

Nekem karácsonykor tört össze a szívem. Azóta is évről évre próbálkozom, hogy felturbózzam magamban az ünnepi hangulatot, de szingliként valahogy azóta sem sikerül igazán. A legtöbb karácsonyi daltól sírhatnékom van, az egész decembert átlengi a melankólia és mindig alig várom, hogy jöjjön az újév.

Önvédelemből már évek óta nem is nézek fel ilyenkor Instára és Facebookra, nehogy szembejöjjön egy romantikus lánykérés a fa alatt, vagy vidám családok egymáshoz illő pizsamában, ahogy az Ikea katalógusba illő karácsonyfa alatt bontják az ajándékokat. A karácsony a szeretet, a család ünnepe. „De hol van az én családom?” – merül fel sokszor bennem a kérdés ilyenkor.

Tudom, hogy másoknak más okból nehezek az ünnepek.

Valakit az ünnep arra emlékeztet, hogy gyerekkorában az egyik szülője ekkor hagyta el. Van, akinek az egyik szerette hunyt el. Van olyan, akinek az elmúlt évben kellet búcsút mondania annak a személynek, akivel mindeddig együtt töltötte a karácsonyt. Van, akinek hatalmas stresszforrás az ünnep, mert olyan toxikus emberekkel kell összezárva lennie, akik folyamatosan gyötrik. Van, aki kikészül a sok tennivalótól, a megfelelési kényszertől. Van, aki nagyon nehéz anyagi helyzetbe került vagy beteg valaki a családjában.

Rengeteg ok miatt lehet most neked nehéz. Szerintem ezért kattintottál erre a posztra. Mert úgy érzed, hogy az ünneplés az utolsó, amit most el tudnál hordozni. Szeretném, ha tudnád, ezzel nem vagy egyedül. Összeírtam neked (és magamnak is) pár dolgot, ami remélem segíteni fog, hogy a következő napok jobbak legyenek, mint amire most számítunk.

1. Tudatosítsd magadban, hogy nem lesz mindig így

Azt hiszem már írtam, hogy az egyik kedvenc igém a Jób könyvében van: „Néha nem látjuk a napot, bár az égen ragyog; de szél fut át [az égen] és kiderül.” (Jób 37:20)

Ha hiszel Istenben, és mindent megteszel, hogy tovább küzdj, akkor nem fogsz örökre beleragadni ebbe az állapotba.

Az ördög szereti elhitetni velünk, hogy ez mindig ilyen rossz lesz. Azért, mert azt akarja, hogy elveszítsd a reménységedet. De ez hazugság. Számos örömmel, békességgel és nevetéssel teli pillanat vár még rád, hogyha hiszel Jézus Krisztusban. Azt mondta Jézus: „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson – én azért jöttem, hogy legyen életük, és túláradó bőségben legyenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor odaadja a lelkét a juhokért” (Ján 10:10-11, SZPA)

2. Csinálj minden nap valamit, amit szeretsz

Találj valami egyszerű dolgot, ami örömöt okoz neked (de nem vezet a bűnben való eleséshez). Nekem ilyen, ha meghallgatok egy olyan dalt, ami mindig mosolyra fakaszt. Mostanában ez az én „lélekgyógyszerem”. Nekem működik az is, hogy teljesen kikapcsolom a mobilomat (legalábbis a netet rajta) és olvasok.

Lehet, hogy neked az válik be, hogy beülsz egy kávézóba és iszol egy finom lattét, sziesztázol egyet délután, veszel egy fürdőt, felhívod az egyik barátodat, vagy elmész kirakatokat nézegetni. Keresd meg, mi fér bele és mi válik be. Régebben csináltam egy jó kis ábrát Instára, most újra kiteszem inspirációnak.

Legyél extrán kedves magadhoz ebben az időszakban.

3. Tervezd meg a következő heteket

Lehet, hogy körülötted mindenki boldognak tűnik, mint aki most éli az életének legszebb napjait, te meg azzal is küzdesz, hogy reggel kikászálódj az ágyból.

Szeretném, ha tudnád, hogy nem vagy a körülményeid áldozata. Bármi is történt veled, bármit is tettek veled mások, bárhogy is érzel most, akkor is van döntési szabadságod.

Eldöntheted, hogy hová mész, és kivel töltöd az idődet az ünnepek alatt. Ne hagyd, hogy a karácsony maga alá gyűrjön, mutasd meg „neki”, hogy ki a főnök. Dönthetsz úgy, hogy bizonyos napokon elmész otthonról, közösségben leszel a szeretteiddel, vagy segítesz és áldás leszel emberek számára. Dönthetsz úgy is, hogy bizonyos napokon otthon maradsz, és Isten segítségét kéred ahhoz, hogy segítsen „átmenni a siralom völgyén” (Zsolt 84:7-8).

Ha elfogadsz egy jó tanácsot, ne az legyen a terv, hogy két héten át, ledarálod az összes sorozatot és filmet a Netflixen a nézős listádról. Nyugodtan tervezz be filmeket/sorozatokat is, de hidd el nekem, rosszul fogod magad érezni, ha két hétig mást sem csinálsz. Igen, személyes tapasztalatból mondom. 😬 Arról nem beszélve, hogy így felettébb nagy eséllyel fogsz olyan dolgokat is megnézni, amit igazából nem kéne.

4. Találkozz a barátaiddal

Ha eluralkodik rajtad „a takarót a fejre húzni és befordulni a fal felé” életérzés, akkor mindenképpen szakítsd ki magad ebből az állapotból, és gyere vissza az életbe. Menj el egy közös programra, vagy hívj át magadhoz valakit. Ebben az időszakban különösen szükségünk van a barátainkra.

Egyedülállóként lehet, hogy nehéz ilyenkor a családos barátokkal találkozni, tök érthető okból, de biztos van körülötted olyan, aki hasonló cipőben jár. Süssetek együtt valami „Nailed it” típusú tortát, ami garantáltan jó buli lesz, vagy nyomjatok le egy Fifát, menjetek el korizni, vagy játszatok turistát a saját városotokban.

5. Menj ki a levegőre, láss napfényt, vegyél mély levegőt

Erre a legnagyobb készülődés és pörgés közepén is tudsz időt szakítani. Irtó banálisnak tűnik, de komolyan működik. Sétálj egy pár percet. Néha ha elsodor az élet, de a nap besüt a kanapémra, odadugom az arcomat az ablakhoz, hogy pár percre feltöltődjek, és ez tényleg feltölt. Olyan különleges decemberünk van, hogy extra sok napfény jut most nekünk Magyarországon.

Lélegezz! Amikor az ember stresszel, akkor nem vesz rendesen levegőt, zilál, sokszor összeszorított állkapoccsal. Lazítsd el az arcizmaidat és végy mély levegőt. Lassan fújd ki. Segíteni fog megnyugodni, akkor is, ha a nagybácsid az egész ünnepek alatt az összeesküvés-elméleteivel terrorizálja a családot. 🙄

6. Segíts valaki másnak

Elképesztő, mennyire igaz, amit a Biblia mond, hogy „aki mást felüdít, maga is üdül” (Péld 11:25). A Károli-korabeli archaikus magyar nyelv nem a balatoni üdülőkről beszél itt, hanem arról, hogyha megvigasztalsz valakit, vagy örömöt okozol másnak, az visszahat rád is. Péter apostol azt írja, hogy „amilyen kegyelmi ajándékot kaptatok, mindannyian azzal szolgáljátok egymást” (1Pét 4:10).

Szakadj ki a saját problémáidból, és fókuszálj arra, hogyan tudnál másnak segíteni.

Lehet ez a srác az Aldi előtt, akinek nincs pénze, hogy kaját vegyen magának, a néni, aki saját maga által sütött rétest árul az aluljáróban. Elmehetsz ételt osztani a rászorulóknak, vagy odaadhatod a már nem hordott kabátodat a haverodnak, akinek nem telik rá. De az is lehet, hogy éppen egy kedves üzenet tőled, egy hívás segít majd annak a barátodnak, aki a kétségbeesés szélén van, és te esetleg nem is tudsz róla.

Isten előre elkészít számunkra olyan jó cselekedeteket, amikre megvan a képességünk és az erőnk, hogy megcselekedjünk ebben az időszakban is (Ef. 2:10).

Nézz magadba és figyelj, mit súg a szíved. Ha hallgatsz arra a bizonyos „belső hangra”, akkor meg fogod tapasztalni, hogy mennyire igaz, „jobb adni, mint kapni.” (Apcsel 20:35)

7. Hozz létre saját, új ünnepi szokásokat

Nagyon sokszor a szomorúságot az okozza, hogy egy korábbi, az ünnephez kötődő hagyományt már nem tudunk megtartani (mert esetleg az illető, akivel együtt ünnepeltünk, már nincs velünk). Nem kell erőltetned azt, ami nem megy neked. Nekem ma már például az év végi kellemes hangulatot nem a tipikus karácsonyi díszek hozzák meg, hanem hogy YouTube-on beteszek egy HD videót egy kandallóval, meg a benne ropogó tűzzel és ráindítok egy jó Spotify listát. Például ezt. 😉

A legtöbb karácsonyi tradíció a család köré összpontosul. Felnőttként szerencsés helyzetben együtt tudunk tölteni pár napot szüleinkkel, a tágabb családdal, de tény, hogy ilyenkor az embert nagyon szíven tudja ütni, ha még egyedülálló.

A Hallmark típusú karácsonyi filmek sem könnyítik meg a helyzetet, amelyek azt sugallják, hogy az ember lányának elég a nagyvárosból a vidékre utazni, ahol a város egyetlen éppkézláb, jóképű szingli pasija pont őt fogja elvinni forrócsokizni, irreális ételcsatát vívni a konyhában mézeskalács sütés közben és máris kész a szerelem. (Ha valaki megfejtette már, hogy ezekben a filmekben felnőtt emberek miért mindig forrócsokiznak a kávézás, teázás, forraltborozás, bármi másozás (sic!) helyett, kérem, ne tartsa magában és írja meg nekem.)

Valószínűleg ezek a filmek is hatnak ránk, amitől növekszik bennünk a várakozás az évnek ebben a szakaszában, hogy valami „varázslatos” dolog történjen.

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy nem a családi állapotod határoz meg téged. Egy fontos része az életednek persze, hogy épp egyedülálló, vagy házas vagy. De nem ez HATÁROZ meg téged. Nem onnantól vagy ember, hogy megházasodsz. Erről Jézus és Pál (mindketten egyedülállóak) nagyon egyértelműen nyilatkoztak. (Lásd: 1Kor 7:8) Na de most nem erről akartam írni, ha érdekel a téma, lovagolj át ide:

Vissza a praktikus karácsonyi tanácsokhoz.

Legyen neked olyan saját ünnepi szokásod, ami neked örömet okoz. Vegyél olyan díszeket, amik neked tetszenek. Lehet húsvéti nyuszis is. Süss valamit. Nem baj, ha nem bejglit. A macaronnal garantáltan elszöszölsz egy darabig. Menj el egy koncertre. Nem baj, ha nem ünnepi. Én Covid előtt rock koncertre jártam decemberben, mert a kedvenc zenekarom valamiért többször ilyentájt járt a városomban. A Covid miatt most koncert helyett a Spotify listámon vannak NAGYON NEM karácsonyi számok. Feel free. 😎

8. Külön tanács az egyedülállóknak

Attól még, hogy nekem mitől nehéz a karácsony, nagyon igyekeztem úgy megírni ezt a posztot, hogy ne csak a „szenvedő szingliknek” szóljon. De ezt a pontot mindenképp érinteni akartam, házasok és jegyesek ugorjanak a következőre. 😉

Ha lesz családi ünneplés a tágabb családdal is, akkor szeretném, ha felkészülnél előre, mert biztosan számíthatsz rá, hogy a távoli másod-unokatestvéred belekérdez, hogy „na és megtaláltad már a nagy Ő-t”?

Azt hiszem, megegyezhetünk, lehet számítani ilyenkor feszengős kérdésekre. De nem kell, hogy a válaszod is feszengős legyen. Reagálhatsz humorral, válthatsz témát, vagy akár megelőzésképpen előre is jelezheted a szingliléted tényét. Ami neked működik. Egy dolgot nem ajánlok, ha egy házas rokon felteszi a kérdést „ és mi van a szerelmi életeddel?”, ne kérdezd vissza, hogy „hát a tiéddel?” Légyszi. Akkor se, ha nagy a kísértés. 😁

A legtöbb érdeklődő amúgy tök jó szándékú. Amikor én a szeretetet és a jóindulatot érzem ki a kérdésből, általában megkérem az illetőt, hogy imádkozzon értem. Ez szinte kivétel nélkül elveszi a beszélgetés élét (bennem is).

Lehet, hogy meg akarják fejteni, hogy miért vagy még egyedül. Ez felvethet benned is önmarcangoló kérdéseket. „Szörnyű ember vagyok?” vagy „A kétségbeesettséget sugárzom magamból?” vagy „Gáz, hogy 10 macskám van?” vagy „100 kilométer sugarú körben van összesen 3 darab keresztény szingli az ellenkező nemből?”

Lehet. Én ezt igazán nem tudhatom. 😀

De mi van akkor, ha egyszerűen még nem jött el az ideje? Mi van akkor, ha Isten szeretne megkímélni egy rossz párkapcsolattól vagy egy válástól, és helyette valami fantasztikusat készített számodra? Csak még várni kell rá. Ha eljön az ideje, hidd el, hogy Istennek elég nagy ereje, sőt „fifikája” van arra, hogy összehozzon téged életed szerelmével. Meg engem is. 😊

Addig se merüljünk el az önsajnálatban, hanem bízzunk Benne. Fejlesszük a személyiségünket és tegyünk hozzá mások életéhez, amennyit csak tudunk.

Innen kanyarodnék az utolsó ponthoz.

9. Nem baj, ha szomorú vagy

Lehet, hogy fogsz sírni a következő napokban. Nem baj. A sírás nem azt jelenti, hogy nem hiszel Istenben. A sírás azt jelenti, hogy van egy dolog az életedben, ami fájdalmat okoz, és megengeded, hogy ez könny formájában kifolyjon belőled. A Biblia nem tiltja a sírást. A sírás jót tesz. Jézus is sírt. (János 11:35)

Én csak egy dolgot kérek tőled. Igen, névtelen, számodra idegen bloggerként is merészelem venni a bátorságot. Kérlek, sose felejtsd el, hogy Isten Igéjében minden problémádra ott van a válasz.

„Sír a lelkem a keserűség miatt; vigasztalj meg a te Igéd szerint!”

Zsolt 119:28

A Biblia az, amin keresztül Isten szól hozzád, amin keresztül át tudod venni a vigasztalását, a szeretetét, a békességét és az Úr örömét is.

Szakíts időt a következő napokban Isten Beszédére. Olvass belőle minden nap. Ez által fog újra feléledni a reménységed az 1-es pontban, hogy nem lesz ez mindig így, ahogy most van.

Ez által fog benned tudatosulni, hogy a karácsony lényege igazából Jézus Krisztus személye. Az, hogy Ő megszületett erre a világra, alapjaiban változtatta meg a sorsod.

Akár szingli vagy, özvegy, elvált, rossz házasságban élő, vagy lehetsz felhőtlenül boldog (legjobb!!!), szívből kívánom neked, hogy a következő két hétben Jézus születésének a ténye reménységgel töltse el a szívedet, mert az volt a kezdete annak a folyamatnak, ami elvezetett a golgotai kereszthez. A megváltáshoz.

„Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ami az ember szívében föl sem merült, azt készítette elő az Isten az őt szeretőknek.”

1Kor 2:9, SZPA

Szívből kívánom, hogy legyenek a következő napjaid tele boldog pillanatokkal. Isten áldjon. Szeretettel: Arrivera


A poszt megírását Karen Jensen Salisbury bibliaolvasási terve inspirálta a Biblia appból. Picit elszakadtam most a blog általános témájától, (néha nem bírom ki 😅), de tavaly írtam az ünnepekről abból a szempontból, hogyan tudod elkerülni a pornóhoz, önkielégítéshez való visszacsúszást. Erről itt olvashatsz: