Close
Így készülj az ünnepekre, hogy ne csússz el

Így készülj az ünnepekre, hogy ne csússz el

Ez most kivételesen nem egy receptekkel, dekorációval, ajándékvásárlással kapcsolatos írás lesz, de talán legalább annyira fontos, így ráfordulva az ünnepekre. A karácsony már a járvány nélkül is meglehetősen stresszes időszak egy nő számára, nem beszélve az idei nehezített pályáról. Az ünnepi készülődés, ajándékvásárlás, feszültség növekedése a családban majdnem mindenkit érint. Az egyedülállóknak ez egy különösen nehéz időszak, a tanulóknak pedig még ott van a vizsgaidőszak is. Az ember hajlamos ilyenkor az önvigasztalás rossz, egészségtelen formájába menekülni. Ez megnyilvánulhat evészavarokban (túlevés, bulimia), túlzott alkoholfogyasztásban, túlköltekezésben, vagy a pornóhoz/önkielégítéshez való visszacsúszásban.

Első lépés: készülj fel már előre

Nem lesz minden tökéletes

Az első legfontosabb üzenet, hogy a tökéletesség ebben a földi életben nem elérhető. 😅 Az ünnepek miatt az ember hajlamos engedni a nyomásnak, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie. De biztos tapasztaltad már, a való élet általában zűrös, de azért így is tele van csodálatos pillanatokkal. Különösen, ha megtalálod a káoszban a humorérzékedet és el tudsz engedni dolgokat.

Készülj fel előre, hogy valószínűleg nem minden fog a terved szerint haladni. Semmi baj. Legyél irgalmas magaddal szemben (is). Ha az segít, írj magadnak előre listát a teendőkről. Nem biztos, hogy mindennek bele kell férni idén. Nyugodtan engedj el a listáról pár dolgot. Elvégre 2020 nem egy szokványos év.

Ne legyél éhes

Biztos mulatságosnak találod, hogy szóba hozom az éhséget, hiszen karácsonnyal kapcsolatban legtöbbünknek inkább a falánksággal kell megküzdenie. De simán előfordulhat, hogy azért nem eszel, mert az ünnepi étkezésekkor „úgyis sokat fogsz”, vagy mert az előkészületek/tanulás miatt egyszerűen megfeledkezel róla.

Sokszor az éhség is elcsúszáshoz vezethet. Figyelj oda, hogy mit jelez a tested. Ha megfosztod magadat az ételtől, akkor az lehet, hogy más destruktívabb formához vezet. Ha igyekszel figyelni az alakodra, akkor készíts egészséges harapnivalót napközbenre, amit nyugodt szívvel tudsz úgy is enni, ha a főétkezés este lesz.

Figyelj a levezetésre

Előfordul, hogy annyira ráfókuszálunk magára az ünnepre, hogy nem igazán foglalkozunk azzal, hogy mi lesz utána. Pedig ott marad a sok mosatlan a vacsora után, a széttépett, üres csomagolópapírok és az eldobozolandó dekorációk. Az átlagos életünkhöz képest van egy nagy érzelmi kiugrás, ami után a visszazuhanás a „szürke hétköznapokba” megviseli a lelket. Ez lehet egy olyan trigger, ami kiváltja a függőségbe való visszacsúszást.

Ne felejtsd el tudatosítani, hogy amit érzel, az első sorban belőled fakad. Az elvárásaidból, a gondolataidból, a hozzáállásodból, a reakcióidból, a múltadból, emberekkel és az Istennel való kapcsolatodból. Ezekkel úgy is tudsz foglalkozni, ha a környezetedben, családodban nem változnak még kellő ütemben a dolgok. Ha kell, beszéld át ezeket valakivel. Segíteni fog kiereszteni a gőzt és feldolgozni az esetleges sebeket.

Második lépés: állj készenlétben, ha jön a kísértés

Az eddigiekben átvettük a stresszforrásokat, amiket jó tudatosítani magunkban, de teljesen kikerülni lehet, hogy nem tudod őket.

Itt van néhány gyakorlati tipp arra, hogyan enyhítsd a stressz-szintedet az ünnepek alatt.

Olvass jót

Ha szeretsz olvasni, akkor legyen egy pár jó könyv a közeledben. Lehet ez egy jó regény, vagy épp hogy nem-regény, ami bővíti az ismeretedet egy témában, de hé, akár elolvashatod a blogon is azokat az írásokat, amikre még nem volt időd. És persze ott a Biblia is.

Érdemes már előzetesen kizárni azokat a könyveket (például a romantikus regényeket), amik felébresztik a szexuális fantáziálást benned.

Mielőtt elkezded az olvasást, legyen terved arra, ha váratlanul „olyan” jelenettel találkozol a könyvben. Ilyenkor tarts szünetet, menj el sétálni (ha nincs még este 8 óra), játssz egyet az állatoddal, vagy valahogy akaszd meg az olvasást egy kis időre. Ha nincs más megoldás, menj és mosd meg az arcodat. Ha visszaültél a könyv mellé, ugord át azt a fejezetet, vagy azt a pár oldalt, ami triggerel téged. Legyél szabad arra is, hogyha ez többször is előfordul, akkor letedd azt a könyvet és ne fejezd be. Mondhatod, hogy „ez most nem nekem való.”

Zárójeles megjegyzés, de ha a romantikus vígjátékok is a fantáziálást vagy a vágyakozást ébresztik fel benned, akkor ne engedj annak az elsöprő mennyiségű romkomnak, ami elárasztotta most a Netflixet. Nézz, inkább Reszkessetek betörőket vagy valami más műfajú karácsonyi filmet. Az olvasásra ajánlott tippet alkalmazd a filmeknél is, ugorj át jelenetet vagy kapcsold ki teljesen, ha valami nem tesz jót.

Kicsit szállj le a social mediáról

Az egyik leghatékonyabb fegyver a stressz csökkentésére, ha egy kicsit lekapcsolódsz az online felületekről. Ebben az időszakban mindenki a legszebb oldalát mutatja magáról a családjáról a Facebookon és az Instagramon. Ez növelheti benned a stresszt és az elvetettséget, azt az életérzést, hogy neked nem elég jó/szép az életed.

Ne felejtsd el, hogy azok, amiket látsz, kiragadott pillanatképek és nem a valóságot mutatják. De ezt persze nehéz tudatosítani magadban folyamatosan, szóval ezért tanácsolom, hogy inkább töltsd az idődet offline az ünnepek alatt. És ha magát az okostelefont is elteszed messzire, akkor csökkented annak is az esélyét, hogy gyenge pillanatodban pornóoldalakra tévedj.

Mozogj valamit

A testmozgás közben endorfin termelődik, ami nagyon jó módszer a stressz csökkentésére. Ha hozzám hasonlóan a futást te is büntetésként élnéd meg, akkor találj valami helyettesítő mozgást. A séta is számít ám. 😉 Tegyél be egy jó zenét főzés közben és táncolj rá, vagy két tétel között csinálj egy pár gyakorlatot, amire még emlékszel a tesióráról.

Tegyél jót másokkal

Van az a bibliai rész, hogy „A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül.” (Péld 11:25, SZPA). Szerintem ez különösen igaz erre az időszakra. Ha te magad esetleg magányos vagy, és úgy érzed, senki sem törődik veled, keresd meg, hogy te hogyan tudsz „felüdíteni” más embereket. Van az a bibliai törvényszerűség, hogy „ki mit vet, úgy arat.”

Hiszek abban, hogyha te megkeresed azokat az embereket, akik magányosok, egyedül vannak, és akár csak egy üzenettel, telefonhívással, vagy aprósággal kifejezed a törődésedet, az számodra is segíteni fog kitörni a magányosságból.

Ha egyedülálló vagy, és igyekszel vigyázni a szüleidre ezért például nem mész haza a családdal ünnepelni, akkor is próbálj meg programot szervezni más egyedülállókkal. Vagy kérdezd meg a családos ismerőseidet, hogy nem tudsz-e segíteni nekik a készülődésben, vigyázni a gyerekekre, amíg ajándékokat vásárolnak, vagy a főzésben/sütésben.

Ha teheted, ne maradj egyedül.

Kívánom, hogy legyen egy győztes időszak az elkövetkezendő pár hét. Nagyon drukkolok neked.

Ha szeretnél további tanácsokat olvasni, hogyan tudod elkerülni a megcsúszást, akkor ajánlom figyelmedbe a többi Csúszásgátló posztomat. Különösen aktuális lehet a filmekkel, sorozatokkal kapcsolatos rész, mert ilyenkor az átlagnál többet néz belőlük az ember.


Született egy új ünnepi témájú poszt is azóta: