Close
Egyedül is megy?

Egyedül is megy?

Éveken át ezt hazudtam magamnak. A szégyen visszatartott attól, hogy megosszam a küzdelmemet másokkal, és mindig, amikor elestem, azt mondtam magamnak, ez volt az utolsó. Innentől kiszállok. Megoldom én. Megoldom ezt egyedül. Azt hiszem, nem lepődsz meg, hogy nem sikerült.

Gondolkodtál már azon, hogy miért van ez? Miért nem merünk megbízni másokban? Miért nem merünk segítséget kérni, amikor NYÍLVÁNVALÓ, hogy egyedül nem tudunk kimászni a gödörből?

Gyakran az az oka, hogy csalódtunk korábban a kapcsolatainkban. Akár családi, akár baráti, akár gyülekezeti kapcsolatokban. Bántottak, cserben hagytak, vagy csak szimplán nem tudták, hogyan segíthetnének. Ezek után „könnyebbnek” tűnik önállóan megoldani a dolgokat. Egyszerűbbnek tűnik, mert nem fognak mások csalódást okozni. Nem kell kockáztatunk.

Ezzel csak az a baj, hogy az „egyedül is megy” egy hatalmas hazugság!

Legyél őszinte. De most komolyan.

Sikerült egyedül megszabadulnod az önkielégítéstől, pornótól?

Én éveken át küzdöttem, és semeddig sem jutottam. A félelem miatt kerültem az őszinteséget a kapcsolataimban, és emiatt évekre csapdába estem ebben a hazugságban. A héten hallgattam egy TED Talkot, amiben Johann Hari arról beszélt, hogy „A függőség ellentéte nem a megtartóztatás. A függőség ellentéte az emberi kapcsolatok.”

Én ezt egy picit átírtam:

A függőség elleni harcban nem a megtartóztatás lesz a fő fegyvered. Hanem az igazi kapcsolatok. Istennel és az emberekkel.

Az igazi gyógyulás nem lehetséges egyedül

Meredeknek tűnik? Pedig a Bibliában is benne van: „Valljátok meg egymásnak vétkeiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok!” Jak 5:16 Észrevetted, hogy itt nem az szerepel, „hogy üdvösségetek/bűnbocsánatotok legyen”? Hanem a gyógyulás. Ami a lelki gyógyulásra is irányul. Ehhez is a közösség kell.

Hívő emberként én úgy gondolom, először is szükséged van arra, hogy személyes, őszinte kapcsolatod legyen Istennel. Olyan módon, hogy nem hagyod Őt ki a küzdelmedből, hanem kéred a segítségét, hogy végleg meg tudj szabadulni.

Mindig.

Akkor is, ha már századjára, ezredjére csúsztál vissza. Itt írtam arról, hogy ez miért nem gáz, a Biblia alapján sem:

Igazi kapcsolatok

Igazi, minőségi emberi kapcsolatokra szükséged van. És itt nem azokra az instakövetőidre gondolok, akik mindig lelkesen válaszolnak a sztoridban feltett kérdéseidre, szavazásaidra. Nem is arra a több száz Facebook ismerősödre, akik igazából lehet kajánul kiröhögnek, miközben beszívecskézik a bejegyzésedet. Nem is azokra, akik folyton csak tiktok linkeket vagy vicces gifeket küldenek viberen/messengeren.

Találkozz emberekkel szemtől szembe, hús vér valóságodban. Beszélgess velük úgy, hogy nincs a kezedben a mobilod. Keresd meg, hogy kik azok, akikre a bajban is számíthatsz, akik úgy adnak tanácsot, hogy azzal neked segítenek, és nem a maguk érdekét szolgálják. Akik akkor is adnak magukból neked, amikor te épp semmit sem tudsz cserébe nyújtani.

Ezek az igazi kapcsolataid. Ők azok, akikkel ha minőségi időt töltesz, az segíteni fog abban, hogy egyre kevesebbet menekülj a pornóba, az önkielégítésbe. Imádkozz, hogy legyen köztük olyan is, akinek el tudod mondani a küzdelmedet is.

Nekem egy ilyen kapcsolat hozta az áttörést. Az indított el a szabadság felé, hogy volt kivel megosztanom a küzdelmemet, aki segített, hogy minden elcsúszás után tudjam rendezni a kapcsolatomat Istennel és ne meneküljek az emberi kapcsolataimból. Nálam rendszeresen jelentkezett az a gondolat, hogy ilyen mocskosan nem vagyok méltó, hogy istentiszteletre menjek. Ebből a hazugságból is a segítőm tudott kirángatni.

Ha nem tudjuk egyedül megharcolni, az azt jelenti, hogy kockáztatnunk kell. Megmutatni másoknak, hogy vannak még bennünk összetört részek, amiknek gyógyulásra van szüksége.

És tudod… Mióta az Arrivera blogot írom, az igazi, minőségi kapcsolataim tudnak róla és hát elég egyértelmű, hogy miért ez a blogom témája. 😅 Egyikük sem reagált ítélkezően. Egyikük sem szólt be. Egyikük sem mondta, hogy a múltam miatt másképp tekint rám.

Szeretnek. Támogatnak. Büszkék rám. Azt kívánják, bárcsak hamarabb tudtak volna róla, mert akkor talán tudtak volna segíteni.

Szóval ez a mai posztom fő üzenete.

Az igazi gyógyulás közösségben történik.

Ha elfogadsz tőlem egy tanácsot: Ne akard egyedül megoldani.

Arrivera. Azt jelenti, sikerülni fog. Ne add fel! Légy bátor! Kérj segítséget!