Close
Az intimitás utáni vágy – De mi van a keresztény szinglikkel?

Az intimitás utáni vágy – De mi van a keresztény szinglikkel?

Olvastam egy könyvben, hogy különösen a nők, de egyes férfiak is sokszor azért küzdenek szexuális bűnökkel, mert intimitás után vágynak. Ezen elgondolkodtam. Az én küzdelmemben is nagy szerepet játszott ez. Én is vágytam arra, hogy kötődhessek valakihez. Hogy valaki átöleljen, megértsen és szeressen. De ha az intimitás csak a szexuális kapcsolatban tapasztalható meg és én hívő egyedülállóként nem megyek bele szexuális kapcsolatba házasságon kívül, akkor mi van? Pech, és így jártam? Nem marad más, csak az önkielégítés? Van egy jó hírem, kedves Olvasó. Nem így van.

Mi az az intimitás?

Hiszek abban, hogy azt a vágyat, hogy az embert megismerjék és közösségben legyen a másikkal, az Isten helyezte az ember szívébe.

Mindannyian milliószor hallottuk már Éva teremtésének a történetét. Isten látta, hogy nem jó Ádámnak egyedül, sem az Istennel való személyes kapcsolat, sem az állatok társasága nem volt önmagában kielégítő számára. Ezt mindig úgy olvassuk, mint az első „love sztorit”. De ez a történet nem csak a szerelemről, a házasságról szól. Hanem arról, hogy Ádámnak szüksége volt emberi közösségre. Hogy ne élje le az egész életét magányosan, hanem legyen mellette vele egyenrangú másik személy is, akihez különleges, intim módon tud kötődni.

Intimitás alatt azt a fajta érzelmi közelséget értjük, amikor tudunk, merünk kapcsolódni valakihez. Ez egy közvetlen, bizalmi viszony két ember között, amelyben megnyílunk egymás előtt, mélyen megismerjük a másikat, megbízunk egymásban és készek vagyunk megmutatni a másiknak a sebezhetőségünket.

A mai világ azt sugallja, hogy az intimitás egyenlő a szexszel. Pedig a szex csak az egyik kifejezési módja az intimitásnak a sok közül.

És bár vannak hormonjaink és nemi vágyunk is, de hidd el, ezek nem olyan erősek, mint az intimitás utáni vágyunk. A legtöbb nő, aki szexuális kísértésekkel küzd, igazából nem is a szexre vágyik, hanem a másikkal való meghitt közelségre. Azért mennek bele elkötelezettség nélküli szexbe, hogy valaki átölelje őket és így kapcsolódjanak a másikhoz. Aztán a szex végén elutasítottságot élnek át és undorodnak maguktól.

Ez egy hamis-intimitás. Nagyon vigyázz magadra, hogy a magány miatt ne menekülj ebbe!!!

Az őszinte, jó házasságban élő párok is megmondanák neked, hogy semennyi szex nem képes pótolni az intimitás hiányát. Szóval nézzük meg, hogy milyen formái vannak az intimitásnak.

Az intimitás 4 szintje

Legalább négy szintjét meg lehet különböztetni.

Szellemi intimitás: Ez az, amit az újjászületett hívő keresztények megtapasztalhatnak, amikor az újszövetség részévé válnak az úrvacsora által. Talán veled is előfordult már, hogy a világ egy másik pontján élő kereszténnyel is azonnal megvolt az az érzés, hogy egy családhoz tartozunk. Pedig nem is találkoztatok még soha. Vagy elmész külföldön egy gyülekezetbe, és azonnal „otthon érzed” magad. Az Efézus 4:4-6 leírja, hogy ez min alapul: Krisztus testének egysége, egy Szellem (a Szent Szellem), egy reménység, egy Úr (Jézus Krisztus), egy hit, egy keresztség, egy Isten (az Atya). Ezekben kell megújulni ahhoz, hogy a szellemi intimitásban tudj előrelépni.

Intellektuális intimitás: Amikor az ötleteidet, véleményedet, gondolataidat szabadon megoszthatod a másikkal. Még ha nem is értetek mindenben egyet, ösztönzitek egymást, hogy új dolgokat tanuljatok meg a világról. Ha mást nem is, de legalább azt felfedezitek, hogy adott dolgot lehet teljesen más perspektívából nézni/értelmezni. Tudjátok tisztelni a másik véleményét. Ahhoz, hogy intellektuális intimitásban tudj erősödni, fenn kell tartanod az érdeklődésedet, a kíváncsiságodat a másik iránt.

Érzelmi intimitás: Amikor az ember megosztja akár a legmélyebb érzelmeit, félelmeit, gondolatait is a másikkal. Óriási kockázatvállalás ez, ezért csak akkor lépjük ezt meg, hogyha biztonságban érezzük magunkat, és nem félünk attól, hogy a másik ítélkezni fog felettünk. Ugyanis arra vágyunk, hogy miután megosztottuk magunkból valamit a másikkal, utána ne nézzen más (negatívabb) szemmel ránk. Ahhoz, hogy ebben tudj magasabb szintet lépni, kockázatot kell vállalnod. Őszintének kell lenned. Vállalnod, hogy az vagy, aki. Törékeny ember, aki olykor hibázik. Aki nem tökéletes. De vágyik a kötődésre.

Ha odafigyeltél, ez a három szint egyáltalán nem igényel párkapcsolatot!!!! Három különféle területen is megtapasztalhatod az intimitást anélkül, hogy szükség lenne a szexre.

Vegyük utoljára a fizikai intimitást. Kutatások szerint a fizikai érintés segít a kapcsolatok kiépítésében és csökkenti a magányosság érzését. DE! Ennek is csak egy része szexuális természetű. Ugyanis a fizikai intimitáshoz tartozik az érintés, ölelés, kézszorítás, vállon veregetés, simogatás puszi. Ezek teljesen normális részei a családi, baráti, egyéb kapcsolatoknak is, attól függően, hogy kinek mi fér bele. És persze ide tartozik az ölelkezés, csók és a szex is, amiket keresztényként valóban a házasságon belül tudunk jogszerűen megélni.

Ugye most már látod, mennyire széles skálája van az intimitásnak? Nem igaz, hogy egyedülállóként meg vagy fosztva az intimitás lehetőségétől.

Ez perspektívába helyezi a házasság intézményét. Mióta ezt tudom, én már nem fogom a jövendőbeli házastársamat olyan nyomás alá helyezni, hogy neki kell engem minden téren boldoggá tennie. És nem is fogom azt hinni, hogy egyedülálló emberként nem részesülhetek intimitásból, mert látod, hogy arra a Biblia alapján is több legális mód van.

Honnan tudhatod, hogy a szexuális jellegű küzdelmed egyik gyökere az intimitás utáni vágy?

  • A kísértés akkor a legnagyobb, amikor magányosnak érzed magad. (Lehetsz magányos társaságban is.)
  • Hogyha átgondolod a kapcsolataidat (család, baráti, gyülekezeti, munkahely, iskolai stb.) nagyon kevés közülük olyan, amire azt mondanád, hogy közvetlen, bizalmi kapcsolat.

A következő gyakorlati lépések segíteni fognak a küzdelmedben, hogy egyre ügyesebben tudj ellenállni a kísértéseknek.

Minőségi kapcsolatok kialakítása

Tegyél meg mindent, hogy minőségi baráti kapcsolataid legyenek. Ehhez lehet, hogy ki kell lépned a komfortzónádból, meg kell bocsátanod, extra erőfeszítést kell tenned, és kockáztatnod kell, hogy újra sérülni fogsz. De hidd el, megéri.

Dávid és Jonatán kapcsolatáról azt írja a Biblia, hogy az mélyebb volt egy házastársi szerelemnél is. Ha ennek a mondatnak az olvasásakor kényelmetlenül érzed magad, akkor még mindig főleg szexuális értelemben gondolsz az intimitásra. Egész biztos vagyok benne, hogy a Biblia nem homoszexuális vonzalomról beszél itt.

Keress olyan embereket, akikkel meg tudod osztani a szívedet, és engedd meg nekik, hogy megismerjenek téged. Fontos, hogy legyen olyan a barátod, akinek a személyisége hitelesen képviseli Jézus Krisztust: irgalmas, ugyanakkor az igazság alapján igyekszik élni. Nem támogat minden hülyeségedben, hanem szól, hogyha fejjel mész a falnak. Ne keress tökéletes embert, olyat nem fogsz találni, de az jó, hogyha hibázik, képes bocsánatot kérni és igyekszik megváltozni.

Aktivizáld magad a közösségi életben

Vegyél részt aktívan a gyülekezetednek a közösségi életben. Ahol van közösség, ott feladatok is vannak. A hívők közösségében tudod kamatoztatni azokat a képességeidet, amiket Istentől kaptál. Mindenkinek van ilyen.

Ha extrovertált vagy, köszöntsd az istentiszteletre érkezőket, ha jó vagy matekból, segíts az étel/ital/könyvárusításban. Ha van zenei tálentumod, kérdezd meg imacsoportodat, hogy nem lehet-e dicséreteket is énekelni. (Nincs még imacsoportod? Mi is tart vissza attól, hogy a barátaiddal közösen imádkozzatok?) Ha jó projektmenedzser vagy, akkor segíts a programok szervezésében, kivitelezésében. Ha introvertált vagy, állj be a ruhatárba, ahol fix a feladat és nem kell sokat beszélni. Ha szereted a gyerekeket, segíts istentisztelet alatt a szülőknek vigyázni a gyerekükre.

Ha még nem találtad meg, hogy te miben vagy jó, akkor Jézus egész jó alapot mutatott MINDENKINEK (Máté 25:34-40).

Adj enni az éhezőnek, inni a szomjazónak, ruhát a ruhátlanoknak. Ez lehet jótékonyság és a szegények támogatása. Menj ki konkrétan ételt&ruhát osztani. Ha intimitást keresel, akkor ne csak pénzt utalj. Vagy szervezz vendégséget/hívd meg egy ebédre azokat, akik a környezetedben magányosak és szintén szükségük van kapcsolódásra. Legyél olyan ember, akinek a jelenlétében az emberek bátran megnyílhatnak és elmondhatják, ami a szívükben van.

De átvitt értelemben vonatkozhat az étel az Igével való bátorításra vagy a Szent Szellem kenetének a közvetítésére például bizonyságtevéssel. Nem kell feltétlenül „nagy” csodákra gondolni. Biztos vagyok abban, hogy érintett már meg Isten, tett veled valamit, amiről tudod, hogy Ő volt. Ha az ember ezekről beszél, csillogó szemmel, Isten iránti szeretettel megtelve, az már hat a másikra.

„Aki mást felüdít, maga is üdül.” (Péld 11:25) Ezzel már az evangéliumot hirdeted. Ha találsz egy bátorító verset a Bibliában, küldd át annak, aki feljön a szívedben, hogy talán örülne neki.

Az idegenek befogadását tudod gyakorolni, amikor egy új megtérő csatlakozik a közösséghez. A betegek látogatását magyaráznom sem kell, miért fantasztikus lehetőség.

Egy nagyon fontos dolog a végére

Erről most nem írok sokat, mert erről biztosan minden közösségben, ahova jártok, sok szó van. De ez a legfontosabb. Alakíts ki egy intim, bensőséges kapcsolatot az Úr Jézus Krisztussal. Ne feledd, ő már ott van a szívedben. (Ef 3:17-19) Úgy tudsz neki nagyobb teret adni, ha kipucolod azokat a dolgokat, amik összeférhetetlenek a jelenlétével. Legyél vele őszinte, mondj el neki mindent. Hívd segítségül. És ő veled lesz, a világ végéig. Megígérte.

Nem tudom, hogy meg fogunk-e házasodni a jövőben. Bízom benne. Ahogy kiteszem ezt a posztot, imádkozni fogok azért, hogy ha ez a szíved vágya, adja meg Isten neked. A legnagyobb együttérzéssel. Úgy, hogy én is ebben a cipőben járok. A saját házasságomért is imádkozom.

De ha esetleg mégsem történne meg velünk, akkor sem kell intimitás nélkül maradnunk. Az egyedülálló Pál apostol írta ezt a Filippibelieknek:

„Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.”