Close
Az elesés anatómiája

Az elesés anatómiája

Nagyon sokáig azt hittem, hogy az elesés teljesen véletlenszerűen, a körülmények random együttállása miatt következik be. Letudtam azzal, hogy „gyenge voltam”, plusz meg is voltam róla győződve, hogy biztos velem van a baj, és alapból egy rossz keresztény vagyok. „Másoknál tuti nem így megy ez” – gondoltam.

Minden egyes bukás után a legnagyobb erőfeszítés az volt, hogy újra a startvonalra álljak. Tervezek majd erről is írni, mert tényleg nem egyszerű.

Viszont óriási felismerés volt, amikor rájöttem, hogy az elesés nem egy pontszerű esemény, hanem ez is mindig egy folyamat.

Konkrét lépésekből áll. Ha ezeket beazonosítod, akkor már félig nyert ügyed van!!!

Elszabadult tehervonat

Olyan ez, mint egy tehervonat, valaki beindítja a motorját, nagyon lassan elindulnak a kerekek, de még nem is nagyon lehet észlelni a mozgást. Viszont amikor már elér egy bizonyos sebességet, akkor megállíthatatlan. Én olyankor már hiába igyekeztem, tudtam, hogy az elesés kábé elkerülhetetlen. Ezért kulcsfontosságú, hogy lássuk, hol is indul el a vonat, és hol tudunk jó döntéseket hozni, amivel elkerülhetjük az elesést.

Dávid példáján keresztül már írtam a Bibliai megközelítésről, ebben a posztban most egy kicsit a dolog pszichológiáját vizsgálom meg, utána pedig megpróbálok gyakorlati segítséget is adni, linkekkel korábbi posztokhoz, mert sok lett az új olvasó (sziasztok amúgy).

A poszt főleg az önkielégítést járja körbe, de a benne leírtak érvényesek más szexuális bűnökre vagy egyéb kényszeres cselekvésekre is (pl. étkezési területen).

Az első fontos dolog, amit mondani szeretnék, hogy a gondolatok, érzések és a cselekedetek nagyon is összefüggnek.

A kényszeres cselekvésekre a pszichológiában használnak egy folyamatábrát, ami valahogy így néz ki:

Írok két példát, hogy egyértelmű legyen, hogy jelentkezik ez ebben a témában.

Filmnézős példa

 1. Gondolat: „Magányos vagyok. Engem senki sem szeret.”
 2. Érzés: Szomorúság.
 3. Viselkedés: Önjutalmazásként olyan film, sorozat megnézése, vagy regény olvasása, amiben van pár „necces jelenet”. Ezt már izolációban, bezárkózva a szobába vagy a fürdőbe.
 4. Testi érzet: Felébred a nemi vágy, a felizgulást fizikai jelenség is kísér(het)i.
 5. Gondolat: „Nekem soha nem lesz ilyen pasim/csajom, mint ebben a filmben/könyvben.”
 6. Érzés: Frusztráltság, reménytelenség.
 7. Viselkedés: Önkielégítés
 8. Testi érzet: Fizikai megkönnyebbülés és utána szinte azonnali lelkiismeret furdalás
 9. Gondolat: „Megint elbuktam. Rossz keresztény vagyok. Isten soha nem fog szeretni egy ilyen embert.”
 10. Érzés: szégyen és így tovább…

Éééés máris ott van az örvényben az ember.

Instagramos példa

 1. Gondolat: „Egy haverom se ér rá. Nem tudom, mit csináljak ma.”
 2. Érzés: Unalom.
 3. Viselkedés: Céltalan netezés, közben felbukkan valami erotikus poszt az Instán. Ezt ugye izolációban, bezárkózva a szobába vagy a fürdőbe.
 4. Testi érzet: Felébred a nemi vágy, a felizgulást fizikai jelenség is kísér(het)i.
 5. Gondolat: „Semmi bajom nem lesz, ha megnézem, mi van még ezen a hashtagen.”
 6. Érzés: Feszültség.
 7. Viselkedés: Önkielégítés.
 8. Testi érzet: Fizikai megkönnyebbülés és utána szinte azonnali lelkiismeretfurdalás.
 9. Gondolat: „Most már úgyis mindegy, elestem. Akkor most órákon át nézek pornót.” stb…
 10. Érzés: közömbösség, fásultság és így tovább…

Mivel minden ember különbözik, így nem biztos, hogy a te folyamatod pont így néz ki, de azért talán valamennyire ismerősek a lépések. Próbáld összeírni magadnak, hogy nálad milyen folyamat vezet az önkielégítéshez. Ha általánosságban nem jut eszedbe semmi, kezd a legutóbbi alkalommal, amikor elestél.

Szállj ki időben!

A legtöbb ember valahol a 6-7-es lépésnél próbálkozik először az ellenállással, de akkorra már általában megállíthatatlanul elszabadult a tehervonat. Nagyon sokat segíthet a harcodban, ha időben váltasz irányt.

A legjobb, ha már gondolati szinten fülön tudod csípni a dolgot. Pál apostol is azt írja, hogy „Testvéreim, ami csak igazak, ami csak tisztességességre méltó, ami csak igazságos, ami csak tiszta, ami csak kedves, ami csak jóhírű; ha van valami kiváló és dicséretre méltó cselekedet, azon gondolkodjatok.” (Filippi 4:8, SZPA)

Ha jobban megnézed, az 5-ös pont mindkét példában már olyan gondolatot tartalmaz, ami nem felel meg ennek.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy soha nem is lehet semmilyen gázos gondolatod vagy érzésed. Irreális lenne azt mondani, hogy ezt emberként el tudjuk érni ebben a földi életben. (majd odafent ;D)

Őszinte leszek. Az is nehézséget okoz, hogy az ember a gondolatát nem mindig észleli, az nem tudatos. Különösen, ha még nem tanultad meg, hogyan figyelj rá. De az érzések segítenek, mert azok mindig konkrét gondolatokhoz kötődnek, és így felhívják a figyelmet arra, ha valami nem oké. Ha ezt őszintén megfogalmazod magadnak, akkor az segít, mert utána arra tudsz olyan viselkedést választani, ami nem az önkielégítés felé visz majd téged.

A kiváltó gondolatok és érzések legtöbbször az éhséggel, méreggel, magánnyal vagy fáradtsággal állnak kapcsolatban. Nálad melyik a jellemző?

Check-list – ezeket is csekkold le

Rendszeresen étkezel, odafigyelve a tápanyagokra és vitaminokra is? Mozogsz rendszeresen? Alszol eleget? Ezek olyan életmódbeli dolgok, amikről én nem írtam külön, mert rengeteg infó elérhető róla mindenhol, de fontos, hogy tudd, az önkielégítéstől való szabadsághoz kell az is, hogy a tested megkapja azt, amire tényleg szüksége van.

Mérges vagy? Olvastam, hogy nagyon sok fiú azért küzd a pornóval, mert dühös. Mérges az életre, a szüleire, munkaadójára, családtagjaira, Istenre… Ha rád ez vonatkozik, olvass itt erről: Amikor mérges vagy

Magányosnak érzed magad? Nálam ez volt az egyik fő ok, itt írtam róla: Az ólálkodó magány

Szomorú vagy? Ezt is fontos a gyökerénél kezelni, itt találsz hozzá segítséget: Depis vagy szomorú vagy?

Azt érzed, hogy bármennyire is igyekszel, sosem leszel elég jó? Akkor ezt olvasd el: Elutasítottság: amikor félsz, hogy nem vagy elég

Gondot jelenthet, amikor „automatikusan” éled az életedet, nincs benne tudatosság, szervezettség. Így vedd át a robotpilótától a vezetést, hogy ne csússz el

Még egy gondolat, ami ide kapcsolódik, és ez főleg lányokra jellemző. Ha hozzám hasonlóan neked is gondjaid akadnak az álmodozással és a fantáziálással, akkor ha elfogadsz egy jó tanácsot, érdemes azokat már a „fantázia-vonat” legelején lekapcsolni. Éljünk a való világban. Hidd el, hogy megéri. Itt írtam róla: Álmodozás & fantáziák csapdája

Ezek voltak az „elvontabb” dolgok, amik triggerelhetik az elesést. Fontos, hogy ezekkel tisztában legyél, hogy nálad, mik váltják ki, és odafigyelj rájuk. Most térjünk rá a kézzel foghatóbb, praktikusabb dolgokra.

A csúszásgátlók felállítása

Vannak olyan konkrét cselekedetek és körülmények, amik kifejezetten kiváltják az elesést – vagy ahogy a poszt elején írtam, beindítják/felgyorsítják a folyamatot.

Lányoknál különösen oda kell figyelni az ovulációkor és közvetlenül a menstruáció előtt. Ilyenkor a nőkben végbemenő hormonváltozások, egyes testrészek érzékenysége, érzelmi hullámzások mind nagyon fel tudják erősíteni a nemi vágyat. Gondolj vissza, hogy milyen rendszerességgel önkielégítettél eddig. Ha van benne valami rendszeresség, akkor érdemes erre figyelni.

Szexről álmodsz? Ez is elindíthat az önkielégítés felé. Erről itt írtam: Miért álmodom hülyeséget?

A mobil és a számítógép használat is jelenthet külső triggert, ezekre is figyelj oda. Ha rendszeressen számítógépezés vagy mobilozás után szoktál elcsúszni, akkor olvasd el ezt a posztot: A mobilod, a géped és a szobád

Nagyon sok lánynál nem a „durva pornó” vezet önkielégítéshez, hanem a különböző médiatartalmak fogyasztása. (Romantikus regények/írások/wattpad is ide tartozhat.) Fiúknál extrán bejátszanak a „képek”. Ezekről itt írtam: Számít, hogy mit nézel (sorozatok, filmek, videojátékok)

Legyél kíméletlenül őszinte, vizsgáld meg, hogy nálad mikor okozzák a megcsúszást, írd össze őket és oda vezess be csúszásgátlókat.

Például ha az ágyban instázás/tiktokozás után esel bele az önkielégítésbe rendszeresen, akkor ezek lehetnek a csúszásgátlóid:

 • letiltod az összes hashtaget, ami triggerel
 • nem nézed meg az Instát/TikTokot az ágyadban SOHA
 • egyáltalán nem viszed be az ágyba a mobilt
 • az Instagramot/TikTokot kizárólag egy meghatározott időpontban, napi 1x nézed meg
 • letörlöd az appot a mobilodról
 • butatelefont használsz

Teljesen egyedi, hogy kinek milyen erős csúszásgátlóra van szüksége. Van akinek elég egy időszakra, de van akinél fontos a végleges döntés a teljes szabadság érdekében.

Még egy pár gyakorlati tanács

Segít, ha egy külső nézőpontot is igénybe veszel, és megkérdezed a Segítődet, hogyan tudsz magadnak csúszásgátlókat felállítani. Itt találsz ahhoz segítséget, hogyan találj rá az alkalmas Segítőre.

Ne add fel akkor se, ha elsőre nem sikerül megállítani a vonatot. Egy régóta berögzült dologgal szemben harcolsz, és nem csak a szellemi vonzatáról beszélek, hanem a lelkiről is. Ha az agyad megszokta, hogy ebben keres önvigasztalást, időbe telik, amíg „lejössz a szerről”. És hidd el, hogy Isten is türelmes veled.

Olvasd el itt, hogy mit mondott erről Füzér Norbert, aki számtalan fiatal felé szolgált már ifjúsági pásztorként, és nagyon képben van, mekkora harc, hogy szabadok legyünk szexuális területen.

Nem szólhat az ember élete csak arról, hogy mit ne csináljon. Muszáj olyan dolgokkal megtöltened az életed, amivel a méreg, vagy a magány által felszabaduló energiákat becsatornázod valami kreatív, produktív tevékenységbe.

Találj magadnak egy jó hobbit. Ehhez itt találsz segítséget.


Azóta született egy új poszt a témában, praktikus segítséggel, hogyan tudsz egy jó menekülési tervert felállítani magadnak.