Close
Nyolc dolog, amit egy kiskamasz lánynak hallania kell az anyukájától

Nyolc dolog, amit egy kiskamasz lánynak hallania kell az anyukájától

Az arrivera blognak két fő célkitűzése van. (Egyelőre.) Szeretnék segíteni azoknak a lányoknak, akiknek küzdelme van a szexuális tisztasággal, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom a megelőzést is, ami ugye első sorban a szülők feladata. Ha már gyermekkorban kiépül a megfelelő védelem, akkor a kamaszkort és a fiatal felnőtt kort már egészséges módon lehet megharcolni olyan módon, hogy a fiatalok ne kerüljenek függőségekbe.

Nekem még nincsenek gyermekeim, így saját szülői tapasztalatok híján csak azon a szemüvegen keresztül tudok írni, hogy én magam gyerekként/kamaszként hogyan éltem meg ezt az időszakot, illetve a már angol nyelven elérhető forrásokból tudok dolgozni. Tudom, hogy ezek csak kiindulási alapok lehetnek egy saját stratégia kiépítéséhez, hiszen minden gyerek más és más.

Ahogy korábban már szerepelt a blogon, a szexualitással kapcsolatos beszélgetés ideális esetben nem egyszeri, hanem folyamatos, a gyerek fejlődésének megfelelően.

Lacy Bentley, keresztény pszichológus szerint érdemes a következő nyolc dolgot átbeszélni még a kiskamasz korban végbemenő hormonális változások előtt. Lányoknál a serdülés normális esetben 8-13 éves kor között zajlik le. Ennek az időszaknak az elején még általában nagyon nyitottak a kommunikációra, később már sokszor „cikisnek” érzik, így érdemes időben sort keríteni rá.

1. Az a bizonyos havi látogató hamarosan megérkezik, és ez nem rossz dolog.

Minden nő tudja, hogy a menstruáció fájdalmakkal és sokszor kellemetlenségekkel jár, de ugyanakkor egy jelentős biológiai folyamat, ami előkészíti a női testet arra, hogy gyermeke születhessen. A kislányokban ez a vágy nagyon hamar megjelenik a babázások során, vagy ahogy a kistestvérükről gondoskodnak. Így lehet nekik egy pozitív keretet adni, hogy miért is történik ez a változás benne.

Ha esetleg már korábban megkérdez az általad használt higiéniás termékekről, akkor őszintén válaszolj neki a szintjének megfelelően. Ehhez itt találtam tök jó ötleteket, tippeket.

Fontos, hogy a lányod megtanulja a rendszeres és alapos tisztálkodást és legyen nála minden szükséges, ha eljön az idő. Keressetek valami cuki neszeszert, amitől különlegesnek érzi magát, és ugyanakkor tartalmazza azokat a dolgokat, amikre szüksége lehet (pótbugyi, betét, törlőkendő, ilyesmik).

Ha megjön neki, akkor el lehet vinni cukrászdába vagy venni neki valami apró ajándékot. Legyen valami pozitív dolog is kötve ahhoz, hogy a teste felkészül arra, hogy majd anya legyen. Fontos, hogy ne egy traumaként élje meg az első menstruációt. Emellett azt is érdemes megtanítani neki, hogy a testet nem azért kell eltakarni, mert szégyellnivaló. Isten alkotott meg bennünket és a testünket is, és utána azt mondta rá, hogy az jó. A bűn miatt szükséges eltakarni és vigyázni rá, mert érték.

2. A fiúk egyre jobban észre fognak venni.

Fontos felkészíteni a lányodat arra, hogy a fiúk egyre inkább észre fogják venni, különösen, ha fizikai változások is végbe mennek a testében. A lányodnak tudnia kell, hogy ettől még nincs joguk őt cukkolni, kigúnyolni vagy piszkálni. Ha tudja a lányod, hogy hozzád bármikor fordulhat, ha bátorításra, ölelésre van szüksége, vagy esetleges közbeavatkozásra, akkor bátrabban ki fog állni a saját védelmében és őrizni fogja a szexualitás területén felállított határokat.

Sajnos a mai világban teljesen általános a szexuális tartalmú viccelődés, célozgatás és az érintés, amely súlyos esetben nemi erőszakba is torkolhat. A legtöbb fiatal lánynak van ilyen negatív, tapizós élménye a zsúfolt tömegközlekedési eszközökről.

Beszélgess vele a saját szintjén a szexuális zaklatásról, és bátorítsd arra, hogy ilyen esetben mindig forduljon hozzád vagy egy megbízható felnőtthöz. Készítsetek ezekről a személyekről egy listát együtt.

Hangsúlyozd neki, hogy mennyire értékes személy és minden joga meg van arra, hogy kiálljon magáért. Soha ne történjen ilyen, de fontos, hogy tudja, te mindig ki fogsz állni mellette, ha ilyen esetben iskolai vezetőséghez/rendőrséghez kell fordulni.

Nem kell felnőtt fogalmakat használni, elég, ha úgy beszélsz erről eleinte, hogy amikor valaki „bánt”, „cukkol” vagy olyat tesz, ami „nem oké”, én meg foglak védeni. Szuper dolog, ha tudja a lányod, hogy nem úszhatja meg senki, aki úgy ér hozzá, hogy az neki kellemetlen.

3. Sosem fogok elfordulni tőled.

Értesd meg a lányoddal, hogy bármit is mond neked, azt bizalmasan fogod kezelni. Ez persze nem titkolózást jelent a férjed előtt, de a gyerek tudta nélkül nem adod ki a titkait, hanem közösen, egy családként rendezitek a dolgot. Így biztonságban érezheti magát.

Mondd el neki azt is, hogy képes vagy feldolgozni, bármit is tett, anélkül, hogy mondjuk, kitagadnád. Mielőtt még azt gondolnád, hogy nagyon szélsőséges vagyok, az én generációmban több olyan tinédzserkorú lányról is tudok, akit az apja azzal fenyegetett meg, hogy kitagadja vagy elküldi otthonról, ha bizonyos dolgokat csinál. Volt, aki nem csak fenyegetett. Ez a legrosszabb esetben az Úrtól való teljes elszakadáshoz vezetett, vagy pedig titkos élet kiépítéséhez.

Erősítsd meg a lányodban, hogy bármit is mond el neked, nem fogsz annyira kiakadni, hogy elveszít téged. Fontos tudnia, hogy még ha olyan dolgot is tesz, amivel nem értesz egyet, akkor is szeretni fogod. Ez akkor is igaz, hogyha valaki más hatására kerül bajba, vagy más veszi rá arra a dologra, amiről azt gondolja, hogy nagyon kiakadsz majd. Magyarázd el neki, hogy mi a manipuláció (amikor valaki olyan dologra veszi rá, amit nem akar megcsinálni.)

4. Pontosan tudom, mi a szitu.

Meséld el neki, hogy te is tudod, milyen az, amikor beindulnak a hormonok, vagy az érzés az ember gyomrában, amikor meglátja azt a fiút, aki tetszik neki.

Beszélgess vele arról, hogy a szexuális vágy valóban izgalmas és teljesen normális, hogy tinédzserekben és felnőttekben feltámad. Érdemes neki hangsúlyozni, hogy Isten teremtett meg minket úgy, hogy egészséges módon megélhessük a nőiességünket, és hogy mindennek rendelt ideje van (Préd. 3:1). Tanítsd meg neki, hogy ez a rendelt idő majd a házasságban lesz. Amikor érettebb és időszerű, akkor lehet részletesebben belemenni abba is, hogy a csók, az előjáték is csak a házasság keretei között áldás. Minden más nagyobb kárt okoz, mint örömet.

Érdemes beszélgetni vele arról is, hogy tisztában vagy azzal, hogy a korosztályában egyre többször téma a szex vagy akár előkerülhet a pornó is. Ha ezekkel találkozik és váratlan érzéseket kelt benne, te azt is megérted. Lehet, hogy véletlenül fut bele, vagy a barátaival kíváncsiak lesznek és olyan dolgokra kattintanak, amire nem kéne, vagy amiről úgy tűnik, hogy ártatlan dolog. Itt megtalálod, hogy milyen területeken érdemes odafigyelni.

Mondd el neki, hogy nem fogod hibáztatni ezért és segíteni fogsz neki megvédeni magát. A lányodnak tudnia kell, hogy történjen bármi, bátran fordulhat hozzád.

5. Legyenek példaképeid.

Keressetek közösen példaképeket, akikre fel tud nézni. Tanítsd meg neki, hogy különböző területeken ki a pozitív példa számára és mit lehet tőle tanulni. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne legyen piedesztálra helyezve. Nekem például elég nagy megrázkódtatást okozott, amikor az én példaképeimről is kiderült, hogy „csak emberek”. Sokat segít, ha ezt meg tudja beszélni veled.

Ha nincs ilyen példakép a tanárai között vagy a helyi gyülekezetben, akkor tovább kell kutatni a tágabb környezetben, közéletben, irodalomban, történelemben.

6. Ezért csináljuk így.

Beszéljetek arról, hogy a családotokon belül hol húzódnak a határok és milyen védelmi vonalakat állítotok fel. Mond el neki, hogy ez nem arról szól, hogy ne bíznál benne, hanem arról, hogy folyamatosan találkozunk olyan dolgokkal, amik károsak. Ilyen az erőszak, a pornográfia, amik a külvilágból és a technológiai eszközökön keresztül bármikor betámadhatnak. Ezért van szükség korlátokra.

Ha egy ilyen korlát bántja vagy esetleg szerinte nem működik megfelelően, akkor bátorítsd arra, hogy beszéljetek erről és közösen tudjátok megerősíteni vagy enyhíteni a korlátokat. Így tudni fogja, hogy ott vagy neki és segítesz neki megtanulni, hogyan tudja megvédeni magát.

Beszéljetek arról, hogy a példaképeitek hogyan állnának ki magukért abban a konkrét helyzetben? Hogyan reagálnának, ha valaki az engedélyük nélkül érne hozzájuk például.

7. A én dolgom, hogy megvédjelek, amíg megtanulod megvédeni saját magadat.

Fontos, hogy tudja, figyelemmel kíséred, hogy mi történik vele, azért hogy meg tudd védeni mindenkitől (akár az otthonotokban megfordulóktól is).

Legyél őszinte a felállított szűrőkkel kapcsolatban (pl. hogy ellenőrzöd az e-mailjeit, üzeneteit). Mondd el neki, hogy ez olyan, mint amikor a születésnapján a közelben tartózkodsz, miközben a barátaival játszanak, hogy azonnal tudj segíteni, ha valaki bajba kerül vagy szüksége van segítségre.

Esetleg arra érdemes figyelni, hogy ez az óvó figyelem ne legyen annyira szoros, hogy ne tudja megtanulni a társas érintkezéseket és viszonyokat és hogy hol húzódnak a saját személyiségének a határai. Akkor avatkozz közbe, ha tanítani szükséges vagy segíteni kell.

Ha őszinte vagy vele, hogy mindezt azért teszed, mert aggódsz érte, és szülőként ez a felelősséged, akkor nem fogja úgy érezni, hogy mindent titkolnia kell előled.

8. Értékes vagy.

Érdemes megtanítani, hogy a szex nem egy rossz dolog, Isten találta ki, hogy házastársi szövetségben nagy örömöt okozzon a férjnek és feleségnek. A lányod nem egy szexuális tárgy. Egy csodálatos, életrevaló, erős fiatal hölgy. Nem rossz dolog, hogy meg akarja érteni, hogyan működik a teste. Teljesen érthető, hogy kíváncsi.

De mondd el neki, hogy inkább te szeretnéd megválaszolni a kérdéseit, mint hogy online keressen rá, ahol nem biztos, hogy őszinte vagy jó válaszokat fog találni. Magyarázd meg neki, hogy azt akarod, ő és a barátai is tiszteljék és tartsák becsben a saját testüket és a szexualitásukat. A pornó ezt nem taníthatja meg nekik, de te igen.

Ha úgy érzed, túl sok mindent írtam már megint, ne aggódj. Nem egyszerre kell minderről beszélni. Sőt. Csak kezdd el. Haladj fokozatosan, apró lépésekben a saját lányod személyiségére szabva. Egyszerre mindig csak egy téma legyen terítéken.

Hadd ajánljak a figyelmedbe egy szuper kiadványt is a témában, ami segíthet közösen átbeszélni a lányoddal a posztban említett témákat.

Ha szíved szerint halogatnád még a témát, ne felejtsd el, hogy a világból folyamatosan ömlik a szex, és a lányodnak szüksége van rád, hogy felkészítsd és megvédd. Adjon ehhez Isten segítséget neked.