Close
Így lásd a folyamatot – Mentor 6. rész

Így lásd a folyamatot – Mentor 6. rész

A MENTOR sorozat egy olyan program, amellyel segítek átgondolni a dolgokat, hogy megtaláld, honnan jönnek az elcsúszások. A hatodik részében arról lesz szó, mennyire fontos, hogy a pornótól, önkielégítéstől való megszabadulást egy folyamatként lásd. Így nem fogod feladni.

Köszönöm, hogy belevágtál ebbe a posztsorozatba. (Ha nem tudod, mi ez, ide kattints.) Remélem, hogy van olyan Segítőd, akivel át tudjátok beszélni ezt a témát is. A beszélgetés valószínűleg még termékenyebb lesz, hogyha elolvassátok mindketten a következő bejegyzést és még a találkozás előtt átfutjátok az itteni kérdéseket.

A témához ezt az írást kellene elolvasni: Ugyanazokat a köröket futod?  (Olvasási idő: max. 5 perc)

A beszélgetéshez a következő lépéseket ajánlom:

Ha jónak látjátok, Jézus Nevében kérjétek meg Istent, legyen jelen Ő is, amíg beszélgettek.

Beszéljétek át, hogy mi az, ami a leginkább megragadott az írásból. Írtál ki belőle valamit magadnak?

Ha bármivel kapcsolatban van kérdés, vagy valami nem volt érthető, beszéljétek meg.

Opcionális beszédtémák

Nézzétek meg, hogy egyetértetek-e a következő állításokkal. Írtam hozzájuk kérdéseket, amikkel tovább lehet gondolni a témát.

Állítás: Isten gyakran egy lassabb sebességfokozatban munkálkodik, mert az tényleges lényegi változásokat eredményez a felületes gyors-kezeléssel szemben.

1. Kérdés: Veled volt olyan, hogy azonnal akartad a változást? Van benned ezzel kapcsolatban csalódottság/harag Isten vagy emberek felé, hogy nem kaptad meg azonnal, amit akartál?

2. Kérdés: Elképzelhető, hogy az alapos, minőségi, tartós eredményhez szükség van több időre?

3. Kérdés: Esetleg több erőfeszítésre részedről? Nem lehet, hogy eddig kicsit tétlenül vártad, hogy valaki elvégezze helyetted a munkát (=tegyen csodát)?

4. Kérdés: Tudsz olyan példát mondani a Bibliából, amikor Isten okkal várt egy ígéret betöltésével, egy imakérés meghallgatásával? Szerinted szemétkedett, vagy volt annak oka, hogy tovább tartott?

5. Kérdés: Tudsz bízni Istenben, hogy nálad is oka van annak, hogy valami folyamat? Ki tudsz ebben tartani?

Állítás: Van, hogy úgy tűnik, hogy egy folyamatban csak körbe-körbe haladsz, pedig közben van egy függőleges irányú mozgás is. 

1. Kérdés: Készen állsz végig járni az utat? Akkor is, ha tovább tart vagy esetleg nehezebb, mint képzelted?

2. Kérdés: Bízol abban, hogy Isten melletted van ebben a folyamatban? Ragaszkodsz hozzá?

3. Kérdés: Elhiszed, hogyha visszacsúszol egy „szintet”, az nem nullázza le a teljes befektetett munkát? Összeszeded magad és haladsz tovább előre?

Következő lépések

Beszélj imában őszintén Istennel minden olyan témáról, amit most átgondoltál. Ha érzed, hogy bűntudatod van, akkor valld meg Istennek a bűneidet és kérj Tőle bocsánatot.

A Segítőddel jelöljetek ki egy dátumot, amikor legközelebb találkoztok, hogy átbeszéljétek a sorozat következő posztját.

Ha úgy érzed, ez most nagyon rövid volt, akkor itt egy olvasnivaló szorgalmi házinak: