Close
Miért van, hogy folyton visszaesek? – MENTOR 7. rész

Miért van, hogy folyton visszaesek? – MENTOR 7. rész

A MENTOR sorozat egy olyan program, amellyel segítek átgondolni a dolgokat, hogy megtaláld, honnan jönnek az elcsúszások, miért nem sikerült még elhagyni az önkielégítést és a pornófogyasztást. A hetedik részében azt fogjuk tanulmányozni, hogy mik azok a dolgok, amik téged újra és újra visszalöknek ebbe a kényszeres szokásba. Szeretnék segíteni, hogy fel tudj állítani egy győztes stratégiát, ami meggátolja, hogy visszacsússz.

Köszönöm, hogy belevágtál ebbe a posztsorozatba. (Ha nem tudod, mi ez, ide kattints.) Remélem, hogy van olyan Segítőd, akivel át tudjátok beszélni ezt a témát is. A beszélgetés valószínűleg még termékenyebb lesz, hogyha elolvassátok mindketten a következő bejegyzést és még a találkozás előtt átfutjátok az itteni kérdéseket.

A témához ezt az írást kellene elolvasni: Az elesés anatómiája (Olvasási idő: kb. 10 perc, kiegészítő írások: egyéni)

A beszélgetéshez a következő lépéseket ajánlom:

Ha jónak látjátok, Jézus Nevében kérjétek meg Istent, legyen jelen ő is, amíg beszélgettek.

Beszéljétek át, hogy mi az, ami a leginkább megragadott az írásból. Írtál ki belőle valamit magadnak?

Ha bármivel kapcsolatban van kérdés, vagy valami nem volt érthető, beszéljétek azt is át.

Opcionális beszédtémák

Nyugodtan beszéljétek át, hogy egyetértetek-e a következő állításokkal. Írtam hozzájuk kérdéseket, amikkel tovább lehet gondolni a témát.

Állítás: Az elesés nem egy pontszerű esemény, hanem ez is mindig egy folyamat.

1. Kérdés: Érezted már te is úgy, hogy képtelen vagy megállni az önkielégítés utáni vágyat, mert az erősebb az akaraterődnél?

2. Kérdés: Nálad hogy néz ki az eleséshez vezető folyamat? Mire tudsz visszaemlékezni a legutóbbi alkalomnál, hogy történt?

3. Kérdés: Milyen gondolataid, érzelmeid voltak? Történt esetleg veled valami? Külső vagy belső inger ért?

4. Kérdés: Mit csináltál? Mibe „menekültél”?

5. Kérdés: Milyen fizikai tünetet tapasztaltál?

6. Kérdés: A fenti folyamatban melyik lépcsőfoknál lehetséges szerinted megállni? Készíts egy tervet, hogy legközelebb már ezen a ponton résen tudj lenni.

Állítás: Az érzések segítenek, mert azok mindig konkrét gondolatokhoz kötődnek, és így felhívják a figyelmet arra, ha valami nem oké.

1. Kérdés: Van olyan általános, rád jellemző életérzés, ami elől az önkielégítésbe menekülsz? Mi ez? (A bejegyzésben felsorolt lehetséges okok: méreg, magány, szomorúság, alkalmatlanság érzés, robotpilóta üzemmód, fantáziavilágba menekülés. De persze nálad lehet más is. Vagy lehet több mindennek a kombinációja.)

2. Kérdés: Hogyan tudod megváltoztatni a Biblia alapján a gondolkodásmódodat ezen a területen, hogy az érzelmeid is megváltozhassanak?

Állítás: Vannak olyan konkrét cselekedetek és körülmények, amik kifejezetten kiváltják az elesést, beindítják/felgyorsítják a folyamatot.

1. Kérdés: (lányoknak) A hónapnak abban a szakaszában megfigyelhető, hogy erősebben jön a kísértés? Milyen egyéb „megoldás” jöhet szóba az önkielégítés alternatívájaként?

2. Kérdés: A mobilozási szokásaid okozhatják az elesést? Milyen alkalmazások a neccesek? Mit tudsz tenni, hogy elkerüld a triggereket? Készíts konkrét tervet és vidd is véghez. Segít, ha van egy „elszámoltató” partnered, akinek elmondod mit tervezel és megkéred, hogy kérdezzen rá, hogy megy.

3. Kérdés: Hogyan tudod a laptopot, mobilt úgy használni munkára, feladatokra, szórakozásra, hogy az ne vezessen eleséshez? Kell e változtatni az internethasználatodban?

4. Kérdés: Lehet összefüggés, hogy milyen sorozatot-filmet nézel, mivel játszol, vagy mit olvasol és az önkielégítés között? Milyen határokat tudsz magadnak húzni, amik segítenek abban, hogy ne ess bele a szakadékba? Ehhez itt találsz még konkrét segítséget: Mit nézhetek?

Állítás: Nem szólhat az ember élete csak arról, hogy mit ne csináljon. Muszáj olyan dolgokkal megtöltened az életed, amivel a felszabaduló energiáidat becsatornázod valami kreatív, produktív tevékenységbe.

1. Kérdés: Mi az a tevékenység, ami inspirál és megfelelő kikapcsolódást nyújt, miközben nem vezet elesésbe? Ha nincs ilyen, keress!

Következő lépések

Beszélj imában őszintén Istennel minden témáról, amit most átgondoltál. Mondd el neki őszintén, hogy hol akadtál el, miben van szükséged segítségre és változásra. Kérj erőt ahhoz, hogy képes legyél változtatni.

Ha érzed, hogy bűntudatod van, akkor valld meg Istennek a bűneidet és kérj Tőle bocsánatot.

Ne passzívan várd, hogy Isten majd megoldja. Tegyél konkrét lépéseket a szabadság felé. Lépj fel határozottan magaddal szemben. Jézus is azt mondta, hogy jobb az embernek áldozatot hozni azért, hogy az üdvösségét megtarthassa.

A Segítőddel jelöljetek ki egy dátumot, amikor legközelebb találkoztok, hogy átbeszéljétek a sorozat következő posztját.