Close
Csúszásgátló 1. rész – A mobilod, a géped és a szobád

Csúszásgátló 1. rész – A mobilod, a géped és a szobád

Ezzel a poszttal indul egy sorozat azokról a triggerekről (környezeti és belső ingerekről) amik eleséshez (önkielégítéshez, pornónézéshez) vezetnek. Azokkal kezdjük, amik legközelebb vannak hozzád: a mobillal, számítógéppel és a szobáddal.

Mielőtt elolvasod a cikket, kérlek, hogy feltétlenül nézd meg ezt a „használati útmutatót”.

Mi a helyzet a szobáddal?

Tedd fel magadnak a kérdést: Melyik helyiség az, ahol a legtöbbet néztél pornót? Nézz körül, és gondolkodj el, hogy mik azok a dolgok ebben a szobában, amik elősegítik a vágyaid felkeltését, pornónézést.

Mi van a faladon? Ha a koliszobád fala tele van aggatva bikinis nők képeivel vagy félmeztelen színészek posztereivel, akkor minden egyes tekintettel, amit rájuk vetsz, arra szoktatod az agyadat, hogy a nőket/férfiakat szexuális tárgyakként lásd. Szabadulj meg a nyilvánvalóan átszexualizált dekorációktól (anime figurák, fehérneműs modellekről készült naptárak… stb.) Lehet érdemes félretenni egy időre az Avengers filmek posztereit, ahol a Fekte Özvegy vagy a többi női karakter van alulöltözött ruhában.

Még ha nem is keltenek vágyat benned ezek a konkrét képek, akkor is érdemes eltenni őket, mert azt erősítik benned, hogy az emberi test fő funkciója a szex. Tegyél ki inkább olyan dekorációt, ami arra emlékeztet, amiért küzdesz, amiért szívesen megszabadulnál a pornófüggőségtől (képek a családodról, barátaidról, vagy olyan dekortárgyak, amik inspirálnak arra, amivé szeretnél válni.)

Figyelj arra, ha folyton be vannak húzva a függönyeid. Ezáltal olyan környezetet teremtesz, ami a titkolózás légkörével veszi körbe a szobádat. Döntsd el, hogy minden reggel, felkelés után elhúzod a függönyöket, felhúzod a redőnyt, esténként pedig felkapcsolod a villanyt, míg ébren vagy.

Asztali gépek, laptopok

A legelső tanács, amit a témában biztosan hallhattál már, hogy helyezd a laptopodat, számítógépedet olyan helyre, ahol mások is láthatják. Megoldás lehet, ha közös használatú szobában tartod az eszközt eleve, vagy ha a saját szobádban van, akkor is a képernyője mindig az ajtó felé nézzen, hogyha bárki bejön, lássa, hogy mit nézel.

Ha elfordítod a monitort, vagy beviszed az ágyadba, vagy felteszed a fülest, akkor az legyen neked egy stoptábla. Ez egy pont, ahol még időben megállhatsz. Miért is nem hallhatja más, hogy mit nézel? Ne tartsd a fülhallgatód az ágyad mellett (vagy ott, ahol pornót szoktál nézni). Ha fel kell állni és el kell menni érte, az már lehetőséget ad neked, hogy átgondold, biztosan ezt akarod-e. Ugyanebből a megfontolásból tartsd máshol azokat a tárgyakat, amiket az önkielégítéshez használnál. Ha az ágyban, a laptopon való filmnézés indít el az elesés felé, változtass a filmnézési szokásaidon.

Hackeld meg a gépedet és kapcsold ki a privát böngészés funkcióját. Az Interneten találsz erről leírásokat, de ha nem mersz egyedül belenyúlni a beállításokba, kérj technikai segítséget egy olyan barátodtól, aki ért a programozáshoz. Keress olyan szűrőprogramot, ami megtiltja a felnőtt tartalmakhoz a hozzáférést. Ezek többsége fizetős, de többnyire van pénz-visszatérítési garancia, ha nem vagy elégedett.

Gránát a zsebben

A mobilunk a kezünk ügyében van mindig és mindenhol. Van, hogy észre sem vesszük, szimplán unalomból vesszük elő és egy „agyhalott”, passzív állapotban görgetjük. Ha ebben az állapotban fogadjuk be a vágykeltő ingereket, akkor lehet, hogy már csak arra eszmélünk, megint elestünk.

Állítsunk fel magunknak olyan extra lépéseket, amik során van lehetőségünk feleszmélni a tudattalan cselekvésből.

Ha esténként beviszed a mobilt az ágyba, és általában utána alakulnak rosszul a dolgok, ne vidd be a mobilt a hálószobádba, vagy ne az ágyad mellett tedd töltőre. Az ébresztőórára van más megoldás is, ugye tudod? Ha házas vagy, tedd a házastársad éjjeliszekrényére a mobilodat. Ezzel növeled az esélyét annak, hogy felébreszted, ha éjszaka kiosonnál a mobiloddal pornót nézni.

Gondold át, hogy milyen appok vezetnek észrevétlenül az eleséshez. Milyen tartalmat követsz vagy keresel rá hashtag alapján? Instán rengeteg szexuális tartalom található. Arról meg korábban beszéltünk, hogy minden embernél máshol húzódik a határ. Gondold át, te hol feszegeted a határaidat. Ha tudod, hogy egy app használata eleséshez vezet, húzz védőkorlátokat. Tilts le felhasználókat, vagy kövesd ki őket.

Az algoritmust egész idáig tanítottad, hogy mi érdekel téged. Ha szakítani szeretnél a fogyasztási szokásaiddal, újra kell tanítanod. Jelöld be azokat a tartalmakat, amiket nem akarsz többet látni. Ha az esküvői fotós/ruhás profilok láttán, vagy akár egy konkrét ismerős boldogságtól túltengő posztjaitól fordulsz be mindig, kövesd ki egy időre. Ha egy konkrét téma kelt fel benned vágyakat, azokat ne nézd.

Állíts be időkorlátot az appra, csak annyit használd egy nap, amennyire tényleg reálisan szükséged van. Ha nincs más megoldás, tarts szünetet a „cinkes” app használatában és töröld le a mobilról úgy, ahogy van.

Állítsd be, hogy a felnőtt tartalomhoz jelszót kelljen beírni. (Találsz segítséget Andoridra, itt Apple termékekre.) Ez a jelszó legyen egy olyan, ami elgondolkodtat, hogy tényleg akarsz-e továbblépni.

Ha már kitűzted, hogy mi a célod a szabadsággal, ki is tehetsz valami olyan képet/szöveget a képernyődre, ami erre emlékeztet. Erről bővebben itt volt szó.

Van, akinek tényleg az segít, ha egy időre teljesen lejön az okostelefonról. Vizsgáld meg, hogy rád ez igaz-e. Legyél brutálisan őszinte magaddal. Nyilván ha a munkádhoz kell, nem fogod tudni lecserélni egy buta telefonra. De vehetsz egy fülest, vagy okosórát, hogy a munkával kapcsolatos üzenetek, hívások elérjenek, de másban ne jelentsen folyamatos kísértést.

Az elesés és a vágykeltő cselekedetek között mindig van valamennyi idő. Fontos, hogy ez idő alatt ne a megszokások vezessenek, hanem tudatosítsuk magunkban, hogy csúszós úton járunk, és a szakadék felé közeledünk. Állítsd fel magadnak a Csúszásgátlókat. Segíteni fognak még időben megállni.

Ha már csak azon a ponton eszmélsz fel, hogy megnyitottad, amit nem kellett volna, akkor fogd menekülőre. Ahogy József is elmenekült Potifárné elől, emlékszel? Van az a szitu, amikor tényleg futni kell. Ha érzed, hogy most gáz van, akkor tedd le a mobilt, csukd be a gépet, állj fel, menj ki a fürdőszobába, mosd meg az arcod. Menj el sétálni. Tegyél be dicséretet. Beszélgess valakivel. Hívd fel a Segítődet.

Csinálj valamit, ami kizökkent a folyamatból!