Close
Így támadja a pornó a gyerekedet 2022-ben: gyakorlati tanácsok szülőknek

Így támadja a pornó a gyerekedet 2022-ben: gyakorlati tanácsok szülőknek

Ebben a bejegyzésben 10 olyan területről lesz szó, ahol a fiatalok a leginkább ki vannak téve a pornó veszélyeinek és mindegyikhez írok olyan gyakorlati tippeket, amelyek segítenek a sikeres harcban a pornóval szemben. Bár a pornóipar nagyon erősen nyomul, de a gyerekeknek igenis fejleszthető az a készsége, hogy ellenálljanak és megvédjék magukat.

A Defend Young Minds szervezet rendszeresen oszt meg a szülőkkel olyan írásokat, amelyek segítséget nyújtanak a gyereknevelésben, hogy a szülők tisztában legyenek azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a gyerekük, és az ő kortársai szembenéznek.

1) A gyerekek két kattintásra vannak a legdurvább pornótartalomtól, amelyet a világ valaha látott

Egy kiskorú nem vásárolhat alkoholt, elektromos vagy hagyományos cigarettát a boltban, mert az eladó felszólítja, hogy igazolja, elmúlt 18 éves. Nem vagyok naiv, és tisztában vagyok azzal, hogy a gyerekek így is hozzájuthatnak ezekhez a dolgokhoz, mégis az elérhetőség korlátozása megnehezíti a dolgukat és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy véletlenül fogyasszanak ezekből az árucikkekből.

Régen a pornó is ebbe a kategóriába esett. Személyivel kellett igazolni az életkort, ha valaki felnőtt tartalmú filmeket akart kölcsönözni vagy bankkártyával kellett rendelkeznie, hogy a neten hozzáférjen. Mára a pornó minden korábbinál durvábbá vált, és soha nem tapasztalt módon elérhető. Nem kell hozzá személyi. Nem kell hozzá bankkártya. Még csak keresni sem kell kifejezetten ahhoz, hogy az ember belebotoljon. (Olvasd el, hogyan vált a pornó a hétköznapok részévé.)

Vannak olyan fiatalok, akik direkt keresnek rá a pornóra, de a legtöbbeket a szexszel kapcsolatos kíváncsiság vezérel, vagy egy ártatlan kereső kifejezés során jutnak el a legkevésbé sem ártatlan találatokra. (Tanúsíthatom, engem egy fekete özvegyről szóló házifeladat dobott el először ilyen oldalra.)

Egy rossz kattintás, és máris explicit pornót néznek. Ha érdekel jobban, hogy minek vannak kitéve a gyerekek, itt egy rövid dokumentumfilm erről angol nyelven. Vigyázat: a videó tartalmaz néhány olyan (nem explicit) illusztrációt, ami egyértelműen utal arra, hogy milyen tartalmakhoz férnek hozzá a gyerekek. (Ha aktív pornófogyasztó/függő vagy, akkor ajánlom, hogy nézd meg. Meg fogja mozdítani a lelkiismeretedet. Ha a visszacsúszás ellen küzdesz, akkor viszont légy óvatos és inkább hagyd ki, mert van benne trigger-veszély. Az mi?)

Mit tehetsz szülőként?

 1. Beszélgess a gyermekeddel a pornográfiáról már kiskorától kezdve és rendszeresen: Rendelkeznie kell egy korának megfelelő (!!!) definícióval a pornóról. Fontos figyelmeztetni, hogy veszélyes, és rendelkeznie kell egy tervvel, hogy mit tegyen, ha találkozik a pornóval. További olvasnivaló: Így beszélgess gyermekeddel a szexualitásról.
 2. Lehet támogatni az Exodus Cry kampányát petíció aláírásával. Azt kívánják elérni, hogy a hatóságok minden pornóoldalt kötelezzenek arra, hogy a felhasználóik igazolják, felnőttkorúak, mielőtt hozzáférnének a tartalomhoz.

2) Egy új generáció, amely azt gondolja, hogy a nemi erőszak normális, beleértve a fojtogatást!

A pornóipar egyre több erőszakos tartalmat gyárt, ami akkor is eléri a gyerekeket, ha ők maguk nem néznek pornót. Hallanak róla a közösségi médiában, az iskolában és egyéb helyeken, ahol a fiatalok olyan dolgokról beszélgetnek, amiket a szüleiknek soha nem árulnának el.

Egy sokkoló adat: egy amerikai fiatal egyetemista lányok között végzett friss kutatás szerint a nők 58%-át fojtogatták már szex közben. „A nők a szex közbeni fojtogatásról először különböző forrásokból hallottak: pornóból, erotikus történetekből, magazinokból, a közösségi médiából, barátaiktól és partnereiktől.”

Egyre több fiatal kísérletezik a fojtogatással, de fogalmuk sincs, mennyire veszélyes ez. Dr. Donald Hilton agysebész ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Először is a fő nyaki ütőérre helyezett bármilyen nyomás érfal repedést idézhet elő, amely a fiatal felnőttek körében a leggyakoribb oka a stroke-nak. Még egy látszólag jelentéktelenül enyhe nyomás is megsértheti az artériát.

Másodszor ha megfosztjuk az agyat az oxigénellátástól – bármennyire kevés időre is, azzal az agyi érkatasztrófát kockáztatjuk. A szex közbeni fojtogatás éppen ezért mindig káros és veszélyes.

Nevetséges azt feltételezni, hogy egy felizgatott állapotban lévő, pornóból tanult férfi képes legyen biztonságosan alacsony mértékű nyomást helyezni a nyaki ütőérre. Adott pillanatban a figyelme egész bizonyosan nem a másik személy biztonságára irányul. Ez a magatartás minden esetben testi sértésnek minősül és nem tekinthető közös beleegyezésen alapulónak, mivel kizárt dolog, hogy a másik fél megfelelően tájékoztatva lett a kockázatokról.”

Mit tehetsz szülőként?

 1. Beszélgess a gyermekeddel a szexualitásról már kiskorától kezdve és rendszeresen: a korának megfelelő részletességgel. Beszélj neki arról, hogy te mit tartasz értéknek, mit jelent számodra a szexuális integritás. Erről itt írtam többet.
 2. Tanítsd meg a gyermekedet, hogy a másik bántalmazása SOHA nem helyes, és ilyen magatartás nem lehet része egy szereteten és bizalmon alapuló kapcsolatnak. Ha lányod van, olvasd el ezt is: Nyolc dolog, amit egy kiskamasz lánynak hallania kell az anyukájától.
 3. Tanítsd meg a különbséget az egészséges szex és a pornóban látható szex között. Erről itt írtam:

3) A „pornó tube” oldalak – kihasználják a gyerekeket

A múlttal ellentétben a mai pornóipar a YouTube-ra hajazó oldalakra tölti fel a tartalmát, és a bevételeit reklámokból és feliratkozásokból szerzi, ezáltal a pornó „ingyen” elérhető.

Sajnos nagyon sok fiatalkorú válik áldozattá azáltal, hogy

 • a tőlük kierőszakolt meztelen képek, vagy videók is felkerülnek ide.
 • vagy az emberkereskedelem áldozataiként felkerülnek a róluk készült nemi erőszak videók.

Szerencsére az elmúlt évben ezzel kapcsolatban a PornHub és a hozzá hasonló oldalak kénytelenek voltak rengeteg tartalmat törölni, de mivel ezek a videók korábban letölthetőek voltak, az Internetről soha nem fognak teljesen eltűnni.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Képezd magad a témában, és olvasd el a következő két bejegyzést: hogyan teszi tönkre a pornóipar a gyerekeket, és miért nem létezik garantáltan etikus pornó.
 2. Beszélgess arról a gyerekeddel, hogy miért fontos, hogy ne küldjön magáról meztelen képeket/videókat senkinek, mert azokat lehetetlen eltűntetni onnantól, hogy az internetre felkerülnek. Tedd egyértelművé, hogy komoly jogi következményekkel jár, ha valaki hozzájárulás nélkül tölt fel ilyet a netre, sőt azokat is bünteti a jog, akik birtokolnak ilyen képeket. Erről itt olvashatsz többet:

4) A közösségi média, ami igazából szex-média

Bár a legtöbben tisztában vagyunk azzal, mennyire időpazarlás a közösségi médián eltöltött idő, mégis sokan nem is tudják, hogy a legnépszerűbb platformokon is csak egy kattintásra van a gyerekekre veszélyes tartalom. 2021-ben kiderült a TikTokról, hogy szexuális tartalmú hirdetéseket ajánl kiskorú felhasználóinak is, és a platformon nagyon elterjedt a szex erőszakos formáinak a népszerűsítése.

Az emberkereskedők továbbra is Facebookon és az Instagramon cserkészik be leggyakrabban kiskorú áldozataikat. A Facebook egy kiszivárogtatott tanulmánya szerint minden harmadik tinédzser lány negatív testképet alkot magáról az Instagram használata miatt. Ennek ellenére a Facebook továbbra is fejleszti az Instagram appját gyerekek számára.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Késleltesd a közösségi média (TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat, stb.) használatát: a legtöbb közösségi média eleve 13 éves kortól engedélyezi a regisztrációt, de minél idősebb korban kezdik el a fiatalok használni őket, annál jobban kifejlett már az agyuk döntésért és mérlegelésért felelős területe.
 2. Ha a gyereked már használja ezeket az applikációkat, javasoljuk ennek az újragondolását. Ha esetleg úgy döntesz, hogy egy ideig felfüggesztitek a használatot, ezt semmiképpen se a háta mögött tedd, mert akkor csak létrehoz egy új fiókot egy olyan eszközön, amit nem ellenőrzöl. Meg kell érteniük a közösségi média veszélyeit.
 3. Az applikáció helyett használjanak böngészőt, amire be vannak állítva szülői felügyeleti eszközök. A legtöbb szűrőprogram ugyanis nem tudja kezelni az appokat, de a böngészőben tud szűrni. Az ilyen programoknak van ingyenes tesztidőszaka, így ki tudod próbálni, hogy a családotok számára megfelelő-e. A Defend Young Minds a Canopy-t és tiniknek a Bark-ot ajánlja. Itt találsz magyar nyelvű ajánlásokat is.

5) Kiskapuk és a szülők megkerülése

Egy anyuka mesélte, hogy 15 éves kamaszfia elkezdett egy új diákmunkát és mindössze egy hét után az önuralma látványosan lecsökkent. Az anya érezte, hogy valami nem stimmel. Bár a férje korábban beállított egy pornószűrőt a fia mobilján, megkérte, hogy járjanak utána. Megdöbbenve látták, mennyi erőszakos szexet ábrázoló tartalmat találtak a készüléken mindössze egy hét alatt. Egy idősebb tinédzser munkatárs ugyanis már az első munkanapon megmutatta a fiúknak, hogyan kerülje meg a szülői szűrőprogramot.

A tinédzserek ismerik a módját, hogyan lehet megkerülni a különböző szülői felügyeleti eszközöket.

Egy rendkívül népszerű módszer a VPN használata (ez a virtuális magánhálózat angol rövidítése). Felnőttek általában arra használják, hogy a céges adataikat védjék, vagy hozzáférjenek a geobannolt (földrajzi alapon korlátozottan elérhető) tartalmakhoz. Ha a VPN be van kapcsolva, akkor nem lehet lekövetni az internetes tevékenységet.

Olyan ártalmatlannak tűnő applikációkat is használhatnak a tinédzserek, ami úgy néz ki, mint egy számológép, de egy kód beütése után megjelenik a privát tárhely. Ezeket a programokat „photo vault” vagy „vault” appoknak hívják és szexuális tartalmú képeket, vagy szöveget lehet mögéjük elrejteni. Itt találsz néhányat felsorolva. Jó, ha tudod, hogy ezeket el lehet úgy is rejteni, hogy nem sorolja fel őket a telefon az applikációk között.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Tudd, hogy egyik megoldás sem teljes körű. Nincs olyan szülői felügyeleti eszköz, amit egy technológiához értő gyerek ne tudna megkerülni. Kezeld ezeket támogató eszközként, de ne erre támaszkodjál teljesen.
 2. Őszintén beszélgess a gyerekeddel arról, hogy miért akarod megvédeni. Végső soron a belső szűrője lesz a legerősebb fegyver a kezetekben, de ahhoz, hogy ez megerősödjön, őszinte és rendszeres kommunikációra van szükség.

6) Fiataloknak ajánlott erotikus irodalom

A legtöbb szülő örül, ha a gyermeke olvas. De nagyon fontos tudni, hogy lányoknál az erotikus írások könnyen kaput nyitnak a hardcore pornó előtt. Sok tiniknek szóló könyvben nincs egyértelmű jelzés arra, hogy szexuális tartalom van benne, és mire egy fiatal odáig eljut, addigra már annyira beszippantotta a történet, hogy mindenképpen el akarja olvasni, mi fog történni. Aztán pedig könnyen eszkalálódik a dolog. (Nekem is innen indult a pornófüggőségem.)

Magyarországon homoszexuális kapcsolatra való utalás már s 12+ korosztálynak szóló könyvben is előfordulhat, csókolózás és szerelem pedig a 14+ kategóriánál. Különösen érdemes vigyázni a 16+ romantikus könyvekkel, mert azok már vágykeltő leírásokat is tartalmazhatnak a szexuális együttlétről. Ilyen ifjúsági irodalom lehet a Könyvmolyképző kiadónál a vörös pöttyös jelzésű könyvek, Pagony Kiadónál a Tilos az Á, Manó Könyveknél a Menő Könyvek, Mórának a LoL és LOL+ sorozatok.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Beszélgess a gyerekeddel arról, hogy mit olvas, és hogy mi az, ami helyes és nem helyes az általa olvasott könyvében. Fontos, hogy merjen kérdezni, ha ilyen tartalomra bukkan egy olyan könyvben, amit elvileg az ő korosztályának ajánlanak.
 2. Nem biztos, hogy mindig pontosan jelölik az ajánlott korosztályt. Olvass ajánlókat, összefoglalókat adott könyvről. Egy gyors keresés a https://moly.hu/ oldalon és a kommentekből már alkothatsz egy képet arról, hogy mennyire túlfűtött szexuálisan egy romantikus könyv, illetve arról is, mennyire való a te gyerekednek.
 3. Ha esetleg a gyermeked iskolájában adnak fel olyan kötelező olvasmányt, ami erotikát tartalmazz, jelezd a tanárának. Szólalj fel szülői értekezleten!

(Hálás köszönet Könyvesmaminak az ehhez a ponthoz nyújtott segítségéért. Kövessétek, ha jó könyveket akartok a gyereketek kezébe adni. Instán is van.)

7) Explicit, szexuális tartalmú vagy erőszakra buzdító zene

A popzene mindig az aktuális kor kultúráját tükrözi, így nem meglepő, hogy mennyi olyan dal létezik, amely az erőszakos szexet népszerűsíti – és ezek a dalok bármelyik gyerek számára elérhetőek, aki használ bármilyen zenei applikációt. Nőkre rákényszerített szex, nemi erőszak, bosszú szex, randidrogok, gyerekekkel szembeni erőszak – egészen megdöbbentő, milyen durva szövegű dalok szerepelnek akár előkelő helyen is a toplistákon.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Beszélgess a gyerekeddel a zene erejéről. Arról, hogy attól még, hogy nem érti az idegen nyelvű dalokat, azok ugyanúgy hatnak. Nézzétek meg együtt a dalok szövegeit. Beszéljetek vele arról, milyen érzést vált ki belőle a hallgatásuk.
 2. Figyelj oda, hogy a gyereked mire táncol. Különösen TikTokon lehet látni sok olyan videót, hogy a gyerekek együtt táncolnak a szüleikkel átszexualizált tartalmú dalszövegre. Azt se felejtsd, hogy a gyereked valószínűleg rákeres majd más táncokra is, amiknek az előadói pontosan tudják, mit jelentenek azok a szövegek.
 3. Gondold át, hogy a gyermeked hogyan, milyen platformon hallgat zenét és annak milyen szűrője van. A legtöbb zene streaming szolgáltatásnak van explicit tartalomszűrője, de azok többnyire szavakra szűrnek, így egy nemi erőszakról szóló dal simán megkerülheti a szűrőket, ha nem pont azokat a szavakat használják benne. Azt se felejtsd el, hogy nagyon sok album borítóján vannak alulöltözött emberek, és egyes borítók pornográfok is lehetnek.

Javasolt applikációk:

Apple music egy viszonylag jó választás tinédzsereknek, mert összeköthető az iPhone Beállítások/Képernyőidő használatánál található explicit tartalom szűrővel.

A Spotifyon-van lehetőség beállítani egy explicit tartalom szűrőt, de ezt egyesével kell felhasználókként és eszközökként megtenni és csak azok a dalok számítanak explicitnek, amiket a felhasználók annak jelöltek. Reméljük, hogy a Spotify Kids minél előbb elérhető lesz Magyarországon is, mert az Amerikában már működő applikáció a Prémium családi előfizetése esetén lehetőséget ad arra, hogy a gyerek a korosztályának megfelelő zenéket tudjon csak lejátszani.

8) „Ha szeretsz, küldesz nekem meztelen képet”, avagy a szexting

A mai gyerekek olyan világban nőnek fel, ahol meztelen képek küldése már teljesen normálisnak számít. A szexting eredetileg egy angol összetett szó, a szex + texting szavakból áll, és szexuális tartalmú üzenet küldését jelenti. Ez lehet írásos vagy képes tartalmú is, de a fiatalok már ritkán küldenek szöveges üzenetet, hiszen azok sokkal könnyebben monitorozhatóak.

Ez több szempontból is aggályos:

A magyar törvények szerint egy 18 éven aluliról készített pornográf felvételnek önmagában már a birtoklása is bűncselekmény. Nem is kell ehhez semmit csinálni egy ilyen fotóval – elég, ha ott van a telefonon, az e-mail fiókban vagy egy chatbeszélgetésben.

A szexuális ragadozók, vagy emberkereskedők gyakran becsapják a fiatalokat, hogy küldjenek nekik egy képet, amivel aztán megzsarolják, hogy küldjenek még explicitebb tartalmat vagy akár találkozzanak is velük, különben elmondják a szüleiknek.

Az átlagos időtartam, ami eltelik a között, hogy egy ragadozó megkörnyékezi fiatalkorú áldozatát és a személyes találkozás között mindösszesen NYOLC NAP!!!

Még ha a fotók olyan személyhez is kerülnek, akiben a fiatalkorú megbízik (egyik barátjához, vagy a párjához), ha a kapcsolat megromlik, ezek a képek gyakran kiszivárognak. Ez után már futótűzként terjed, és soha nem lehet teljesen letörölni az internetről.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Beszélgess a gyermekeddel a meztelen képekről már korán és rendszeresen. Ehhez itt találsz pár tippet: Szexting – Így beszélj róla a gyerekeddel
 2. Az 5-ös pontban már említettem, hogy keress olyan szűrőt, ami segít abban, hogy megakadályozd, hogy a gyermeked ilyen képeket küldjön/fogadjon.

9) Anime és képregény pornó

A képregény eredeti célja a gyerekek szórakoztatása volt, és nem az, hogy bevezesse őket szexuális devianciákba. Erotikus műfajnak számít például az ecchi, a hentai manga vagy hentai anime is.

Fontos egy szülőnek tudnia, hogy ez a műfaj éppen ugyanolyan addiktív és destruktív, mint az „általános” pornó. Mindenféle szexuális fétist bemutat és jó azt is tudni, hogy az Egyesült Államokban már nem is illegális a gyerekek ábrázolása pornográf képregényekben, mivel nem számítanak „igazi gyerekeknek”, akiket ezzel kihasználnának.

Egy személyes megjegyzés: esetemben is úgy alakult a függőséghez vezető folyamat, hogy először a könyvekben kerestem az egyre direktebb romantikus leírásokat, majd következtek az erotikus történetek, amelyet követett a képregény, és onnan jutottam el a „tipikus” pornóhoz. Ezért képviselem ennyire erősen a blogon, hogy fontos már a folyamat elején fülön csípni a dolgot.

Mit tehetsz szülőként?

 1. Tágítsd ki a pornó definícióját magadban, amibe bele kell érteni erotikus vágyat felkeltő képregényeket, animékat is.
 2. Ha szeretnéd, hogy a gyereked szexuális tartalomtól mentes animét nézzen, vegyél részt a kiválasztásában. Ehhez angol nyelven itt, meg itt és itt találsz segítséget.
 3. Állíts fel korhatáros tartalomkorlátozást a streaming szolgáltatódnál (a Netflixen, YouTubeon és a többi platformon is)

10) Videójátékok – kapu a pornóhoz

Sok népszerű játék tárgyiasítja a női karaktereket, ami kihat arra, hogy a lányok hogyan látják magukat és a fiúk mit gondolnak arról, hogyan kell a lányokkal bánni. Még aggasztóbb azonban, hogy az online videójátékozás során a gyermeked idegenekkel kerül kapcsolatba.

Szexuális ragadozók egyik bevált eszköze, hogy az MMORPG – nagyon sok szereplős online szerepjátékokon keresztül küldjenek pornográf tartalmakat, vagy kérjék meg a fiatalkorú játékost, hogy egy másik platformon vegyék fel a kapcsolatot, ahol arra kérik, hogy osszon meg magáról fényképet, vagy személyes információt. (Különösen oda kell figyelni a Discord meghívókra!).

Mit tehetsz szülőként?

 1. Járj utána, hogy milyen játékkal játszik a gyermeked. Ha tudsz angolul, a Common Sense Media oldalán találsz összefoglalót arról, hogy egy adott játék milyen korosztálynak ajánlott, miről szól a játék, és milyen mértékben népszerűsíti a szexet, az erőszakot, tartalmaz káromkodást, alkohol vagy drogfogyasztást. Egy egyszerű YouTube-os vagy Twitch-es kereséssel pedig bele tudsz nézni magába a játékba.
 2. Amennyire lehet, tartsd távol a gyerekedet az olyan videojátékoktól, amikben online játszik idegenekkel, amíg meg nem tanulja, hogy mire kell odafigyelnie.

A témában ajánlom a Csúszásgátló sorozatomból a 3. részt. A „Jó, de mit nézzek, akkor” című posztban írok arról, hogy mi az ami számodra vagy a gyermekedre jó, vagy rossz film, sorozat vagy videojáték.

Te vagy az a személy, aki fel tudod ruházni a gyerekedet olyan eszközökkel, hogy sikeresen meg tudja magát védeni a pornográfiával szemben.

Ez a lista csak a felszínt karcolgatja, mert számtalan módja van annak, ahogyan a pornóipar már gyerekkorban ki akarja nevelni a fogyasztói utánpótlást. Hogyha mindig csak az aktuális trendeket követjük le, akkor egy végtelenített vakondhajszát folytatunk, ami ellen sosem győzhetünk. Biztos ismerős ez a whack-a-mole játék:

Ezért fontos, hogy a gyermekünk átfogó védelmi technikákkal rendelkezzen és megértse a védekező lépések mögötti okokat. Nem elég azt mondani, hogy kerülje el a pornót. Meg kell tanítani, hogyan tud ellenállni a kísértésnek, és hogy már az előtt legyen óvatos, hogy kialakulna benne a függőség.

Tudom, hogy már így is hosszúra nyúltam, de még feltétlenül szeretném ajánlani a következő bejegyzésemet:

Az első reakciódon ugyanis rengeteg múlik. Ott dől el, hogy a gyereked fog e segítséget kérni a küzdelméhez, vagy magányosan próbál megbirkózni a helyzettel, ami nagy eséllyel vezethet éveken át tartó függőséghez.


A poszt megírásához felhasználtam a Defend Young Minds bejegyzését.