Close
Újragondolt újévi fogadalmak

Újragondolt újévi fogadalmak

Nem tudom, hogy vagy vele, de nekem szinte sosem sikerült megtartanom egy újévi fogadalmamat sem. Nagyjából azért, mert ha az embernek van egy rossz szokása, akkor arról lejönni sokszor visszacsúszásokkal jár. És amikor az ember megcsúszik, akkor úgy érzi, elbukott, az egész évet lehúzhatja a vécén. Nem csak a szexuális jellegű dolgokra gondolok. Olyan egyszerű fogadalmat is nehéz betartani, hogy „minden nap fogok Bibliát olvasni.”

Ha becsúszik egy nap, hogy nem sikerül, annyira végletekben gondolkodom, hogy utána hajlamos vagyok feladni és úgy tekinteni az egész évre, mint egy hatalmas buktára. Ha esetleg te is úgy érzed, hogy ez a fajta újévi fogadalom mindeddig nem vezetett sikerre, akkor szeretnék egy másik módszert javasolni.

Nekem ez sokkal sikeresebb és gyümölcsözőbb évekhez vezetett.

Mi lenne, ha egy átfogóbb célt tűznél ki magad elé? Ami arról szól, hogy ki szeretnél lenni a következő év végén? Ehhez az kell, hogy ne a konkrét cselekedetekre fókuszálj, hanem arra, hogy mi a célod? Miért akarsz minden nap edzeni? Miért akarsz kevesebb alkoholt inni? Miért akarod abbahagyni az önkielégítést? Miért akarsz minden nap Bibliát olvasni? Mi a célod vele?

A következő pár napban fókuszálj arra, hogy összeírd azt, milyen ember akarsz lenni. Milyen tulajdonságaidat szeretnéd megerősíteni? Ezt a célt tűzd ki magad elé jövőre. Hogy a karaktered ebbe az irányba fejlődjön a következő évben. Így nem egy betarthatatlan szabályrendszert hozol létre, amibe kábé bele van kódolva a bukás.

Például ne az legyen a fogadalmad, hogy „jövőre nem fogok pornót nézni”. Hanem gondold át, miért akarod abbahagyni. (Ehhez segítséget itt találsz.) Ha mondjuk azért, mert lenullázza a bizalmadat Isten felé, akkor legyen az a célod, hogy „a következő évben jobban akarok bízni az Úrban”. Ha károkat okoz az emberi kapcsolataidban, akkor az legyen a célod, hogy „jobb barát/házastárs/szülő leszek a következő év végére”. Ahogy Pál is írja:

Testvéreink, arra kérünk és buzdítunk titeket az Úr Jézusban, hogy amint átvettétek tőlünk, hogyan kell Istennek tetsző életet élnetek – ahogyan éltek is -, ebben még inkább növekedjetek!

1Thesz 4:1, SZPA

Érzed a különbséget? Ha tágabb a célkitűzés, ez egyfelől mindvégig emlékeztetni fog arra, hogy miért akarsz jobb ember lenni másfelől pedig teret ad a kegyelemnek is, ha esetleg megcsúsznál.

A megtisztulás és a megszentelődés ugyanis mindig egy folyamat.

De van egy csodálatos ígéretünk:

Meg vagyok győződve arról, hogy aki e hasznos munkát elkezdte bennetek, be is fogja fejezni a Krisztus Jézus napjáig.

Fil 1:6, SZPA

Ne egyedül harcolj

Legyen a következő év az, amikor beavatsz egy megbízható embert a környezetedben, hogy küzdesz szexuális területen. Legyen ez a személy olyan, aki jól ismer téged, szeret téged, és segíteni akar neked a szabadság felé vezető úton. Járjál a világosságban, és akkor a függőség kötelei meggyengülnek és a bilincsek letörhetővé válnak. Ha szabad akarsz lenni, ez lesz a csodafegyvered.

Ne vesztegess el még egy évet az életedből magányos farkasként való küzdelemben. Ha eddig nem ment egyedül, ez után sem fog.

Legyél bátor, engedd el a büszkeségedet és jönni fog a változás!

Még egyszer mondom: ha ketten közületek összhangban vannak minden dologgal kapcsolatban, amit csak kérnek, meglesz nekik mennyei Atyámtól.

Máté 18:19, SZPA

Még egy kis praktikus segítség

Nagyon tudom ajánlani, hogy jövőre válassz magadnak egy jó hobbit, ami leköti az idődet és energiáidat. Arra figyelj, hogy ez ne olyan tevékenység legyen, ami téged az önkielégítéshez vezet. Javaslom, hogy ne kelljen közben monitort nézni. Erről bővebben itt tudsz olvasni.

Tanulj meg olvasni a tested figyelmeztető jeleiből. A legtöbb ember, aki dolgozik a pornótól, önkielégítéstől való szabadságán, be tud számolni arról, hogy mindig voltak fizikai jelei annak, hogy hamarosan elcsúszás várható.

Ez lehet „tiltott irányba” elkalandozó gondolat, feszültség bizonyos izmaidban vagy a váratlanul jelentkező zaklatottság. Lányoknál felléphet ez időszakosan is, amiről itt írtam többet. De az is lehet, hogy neked teljesen más jelek jelzik előre a csúszásveszélyt. Gondolkodj ezen most az év elején, keresd meg és tanuld meg időben felismerni.

Legyen menekülési útvonalad. Gondolati szinten is, de fizikailag is. Fontos, hogy már előre készen állj, ha olyan szituációba kerülsz, ami téged triggerel (azaz belelök a pornónézésbe, önkielégítésbe). Találj ki olyan stratégiákat, amik elvonják a figyelmedet és megváltoztatják a gondolataid irányát. Erről szól a Csúszásgátló sorozat.

A legsikeresebb sportcsapatok is akkor győznek, ha jól tudnak védekezni. Állíts fel már az év elején egy sikeres védelmi stratégiát.

Szívből drukkolok neked!


Ha tovább olvasnál, ezt a posztomat ajánlom: