Close
Mitől esel el? – Bevezető a Csúszásgátló sorozathoz

Mitől esel el? – Bevezető a Csúszásgátló sorozathoz

Korábban Dávid király történetén keresztül írtam arról, hogy a bűn elkövetése soha nem derült égből villámcsapásként történik. Mindig egy folyamat. Ha meg tudod találni, hogy mik azok a kiváltó okok, amik nálad eleséshez (önkielégítéshez, pornónézéshez) vezetnek, akkor még időben fel fogod ismerni, hogy rossz úton jársz.

Ezek a kiváltó okok, vagy más néven triggerek, mindenkinél különbözőek. Vannak külső környezeti ingerek, amik az interneten, más embereken keresztül érnek, és vannak, amik belülről származnak (pl: érzelmek vagy a stressz miatt). Mivel rengeteg ilyen trigger lehet, mindet egy posztban nem tudnám összefoglalni, ezért egy sorozat keretében fogom őket végigvenni.

Lesznek olyanok, amik lehet, nagyon randomnak tűnnek, mert neked nem ott támad be ez a dolog, de remélem, érinteni fogok olyan területeket is, amikre ráismersz, hogy ott bizony tudsz többet tenni azért, hogy az ellenség ne törjön be a falaidon.

Készítettem ehhez is egy „feladatlapot”, amit ki tudsz nyomtatni magadnak. De elég egyszerű, úgyhogy nyugodtan csinálhatsz egyet magadnak is.

INNEN TUDOD LETÖLTENI:

Ha van olyan trigger, amiről szívesen olvasnál, nyugodtan írd meg nekem.

Használati útmutató

A sorozatban leírt tanácsok előtt szeretném elmondani, hogy ezek nem mindenki számára kötelező törvények, vagy szabályok. Nincs olyan vers a Bibliában, hogy “ne legyenek néked okoseszközeid”. Vannak olyan emberek, akiknek az segített a pornóval való szakításban, hogy tényleg megváltak az okostelefonjuktól egy időre. De ezt nem lehet mindenkire kötelezően kiszabni, mert abból törvénykezés lenne. Ugyanez igaz minden területre, amit érinteni fogok.

Keresd meg, hogy neked személyesen mit jelentenek Jézus szavai, hogy „ha a te szemed botránkoztat meg téged (azaz csábít bűnre), vájd ki azt és dobd el magadtól.” Mik azok a dolgok az életedben, amik kiváltják/elősegítik a pornófogyasztást, az önkielégítést? Ezeket írd össze magadnak, és keress rájuk reális, megvalósítható megoldást. Ebben a sorozatban olvashatsz olyan tippekről, amik másoknak beváltak, remélem, találsz köztük olyat, amit tudsz majd alkalmazni.

Azt ajánlom, hogy szánj a szokásosnál egy kicsit több időt ezekre a bejegyzésekre. Keress magadnak egy nyugis órát, amikor nem zavar senki. Készíts elő papírt, tollat és ha lehet, akkor némítsd le a telefonodat, hogy ne zavarjanak meg az üzenetek sem.

Javaslom, hogy mielőtt nekiállsz, imádkozz egyet és kérd meg Istent, hogy mutassa meg, neked mik azok a területek az életedben, ahol szükség van stoptáblák felállítására. A legjobb, ha ezeket utána átbeszélitek a Segítőddel.

A sorozat részei:

A mobilod, a géped és a szobád

Számít, hogy mit nézel (sorozatok, filmek, videojátékok)

Jó, de mit nézzek akkor?

Így készülj az ünnepekre, hogy ne csússz el – karácsonyi különkiadás

Így harcolok lányként az önkielégítéssel szemben – vendégposzt

Amikor a blog miatt csúszol el