Close
A házasság nem oldja meg az önkielégítést? – vendégposzt

A házasság nem oldja meg az önkielégítést? – vendégposzt

Egy kedves olvasóm ezt kérdezte: „Amikor bűnvalláson voltam önkielégítés miatt, azt mondta a szolgáló, hogy akinek ezzel baja van házasságon kívül, ez nem szűnik meg azzal sem, hogy megházasodik. Igazából én ezt őszintén nem értem. Mert szerintem ez inkább megint az, hogy nem kezeljük helyén a szexualitás iránti vágyat, hiszen Pál is azt mondja, hogy háborúsága van az embernek a testében. Igazából utána is ugyanazt a vágyat fogja az ember érezni, csak lesz egy partnere, akivel kölcsönösen örömet szereznek egymásnak – ergo ez a probléma megoldódik. Legalábbis ez lenne a logikus magyarázat. Nem?”

Ez a kérdés biztosan foglalkoztat sok fiút is, így megkérdeztem egy kedves férfi ismerősömet, aki rendszeresen foglalkozik keresztény fiatalokkal és nagyon jól megfogalmazta a lényeget a Biblia alapján.

„Pál apostol is megközelíti ezt a kérdést ebből a szemszögből: „De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni.” (1Kor 7:9). Mivel az önkielégítés függősége démonikus függőség, ezért a házasságkötés természetesen nem oldja meg a problémát a szabadulás tekintetében (hiszen a házasságkötéstől nem szabadul meg senki gonosz szellemektől).

Ugyanakkor egy olyan fiatal esetében, aki küzd az önkielégítés ellen és vannak rendszeresen tiszta periódusai (vagyis van hite a szabadulásban és rendszeresen meg is szabadul), de nem elég erős még a szelleme ahhoz, hogy megtartsa a szabadságát (mert az újjászületett szelleme nem képes teljes mértékben uralkodni a vágyain), nagyon nagy segítség az, ha a szexualitásra való jogos vágy, legális keretek között be van töltve.

Ilyen esetben azonban a házasság elején érdemes az újjászületett szellem megerősítésére nagy hangsúlyt tenni ebből a szempontból is, hogy az ember szelleme megtanuljon a jogos vágyak felett is uralkodni, hiszen házasságban is vannak biológiai okokból olyan időszakok, amikor nem lehet szexuális életet élni.

Ezért nem kockázatmentes ilyen körülmények között házasodni, de egy házasságban amúgy is sok kockázatot vállal az ember. A lényeg, hogy ne áruljon zsákbamacskát ezen a területen se, hanem megfelelő időzítéssel ez a terület is legyen átbeszélve a két fél között (ebben érdemes személyesen is tanácsot kérni).

Az a legjobb, ha az ember meg tud szabadulni házasság előtt, de Pálnál is látható, hogy mivel reális volt, számba vette ezt a lehetőséget is, és nem kezelte kizáró okként a dolgot.”


Nagyon szépen köszönöm a vendégírást. Minden szavával egyetértek. Remélem, sokatok számára bátorítólag hat. Itt elolvashatod az én válaszomat, ami a lányok szemszögéből vizsgálja tovább a kérdést.