Close
Így kezeld a negatív érzelmeidet

Így kezeld a negatív érzelmeidet

Keresztényként hajlamosak vagyunk a negatív érzelmeinkkel egy kicsit mostohán bánni. Bennünk van, hogy „az Úr öröme az erősségünk”, meg hogy ”le ne menjen a nap a haragunkkal”, ezért sokszor megpróbáljuk elfojtani azt, amit érzünk, mert úgy gondoljuk, keresztényként az nem „helyes”. Pedig Isten nem véletlenül adott nekünk érzelemvilágot.

Ha elfojtod a negatív érzéseidet, azok garantáltan „kicsapnak” előbb-utóbb, mint a fedő alatt forrásban lévő leves. Ha ezt a blogot olvasod, akkor lehet, hogy éppen önkielégítésben. Tehát fontos megtanulni a negatív érzelmek jó kezelését ahhoz, hogy a függőségeddel is szakítani tudj.

Az első lépés, hogy azonosítsd be pontosan, hogyan is érzel. A legtöbben csak az „alapérzéseket” tudják magukban megfogni: „olyan szomorú vagyok” vagy „vidám vagyok”. Próbáld ezt meg kicsit árnyaltabban meghatározni, mit is érzel pontosan és az mennyire erős érzés. Ez kis tanulással tök jól ki tudod majd alakítani.

Nézd itt van egy tök jó összefoglaló táblázat az érzelmekről: (forrás)

Meg van, hogy is érzed magad???

Megoldókulcs a negatív érzelmeidhez

Ha pedig be tudod határozni, hogy mit is érzel, akkor arra állíts fel egy egészséges megoldási módszert. Pár példát mutatok a thebraincoach oldaláról.

Ha mérges vagyok         

Megállok, amíg ki nem tisztul a fejem és higgadtan tudok reagálni, nem az érzelmeim által vezérelten. Erről itt meg itt írtam többet.    

Ha elborítanak a tennivalók

Listába leírom, hogy miket kell elvégeznem és fontossági sorrend szerint haladva egyszerre csak egy pontra fókuszálok. Erről itt írtam többet, és különösen aktuális lesz az évvége közeledtével.                   

Ha bizonytalannak érzem magam

Dolgozni fogok azon, hogy el tudjam fogadni magamat, a hibáimmal együtt. Tudatosítom magamban, hogy értékesebb vagyok annál, mint amennyire becsülöm magamat.

Ha elutasítottnak érzem magam

Elfogadom, hogy ez tényleg rossz érzés, de nem engedem, hogy ez az érzés megemésszen. Az elutasítás egy új irányt/újratervezést jelent, aminek jó lesz a végkimenetele. Olvass többet.

Ha elbátortalanodtam

Kedves leszek magammal, és emlékeztetem magam arra, hogy legalább próbálkozom. Ebből a gondolatból erőt merítek.

Ha stresszelek

Arra fogok fókuszálni, amire van ráhatásom, és elengedem azt, amit úgy sem tudok befolyásolni.

Ha elcsüggedek

Elismerem, hogy szomorú vagyok, és csinálok valamit, ami örömöt okoz. Tippek itt meg itt.

Ha úgy érzem, nem vagyok elég

Emlékeztetem magamat az erősségeimre, és apró lépéseket teszek azért, hogy javítsak azokon a területeimen, ahol még tudok fejlődni. Erről itt írtam többet.   

Ha magányos vagyok

Videóhívást indítok vagy találkozok olyan személlyel, akit szeretek, és akivel törődöm és aki ezt viszonozza is. Olvass többet.

Ha izgulok

A jelenre fókuszálok, és mély levegőket veszek, hogy szabályozni tudjam az idegrendszeremet.

Itt vagy egy képben összefoglalva, amit le tudsz menteni a telefonodra, hogy kéznél legyen, ha kell.

Arrivera. Azt jelenti sikerülni fog.