Close
Miért álmodom hülyeséget? – Még egy kicsit az álmokról

Miért álmodom hülyeséget? – Még egy kicsit az álmokról

Biztos nem vagyok egyedül azzal, hogy foglalkoztat, vajon miért álmodunk bizonyos dolgokról. Különösen nagyon frusztráló tud lenni, ha valamiről azt hittük, már végleg magunk mögött hagytuk (például már jó ideje nem néztünk pornót, nem estünk el önkielégítésben, vagy bármilyen egyéb szexuális bűnben), mégis szexuális jellegű álmunk van. Ez azért is nem mindegy, mert például nekem régen gyakran indult az elcsúszás folyamata egy mocskos álommal, arra rárakódott a szégyen, pörögtem még kicsit rajta, aztán jött a ”hoppá”. Na azért írok, hogy ne legyen se neked, se nekem több ilyen.

Első rész: Mi van, ha „rosszat” álmodom? – olvasói kérdés

Mivel a korábbi posztban már kiemelten foglalkoztam azzal, hogy mit mond erről a Biblia, és mit tudsz tenni, hogy a szellemedet tisztán tartsd, a mai bejegyzésben inkább kicsit fizikai/idegrendszeri megközelítésben írok, hátha segíteni fog ez a szempont is abban, hogy „tiszta” álmaid legyenek.

Mit mond a Biblia?

A nem kattintók kedvéért azért összefoglalom a legfontosabb két állításomat az előző posztból:

 • Maga az álom, vagy az álom közben átélt orgazmus (férfiaknál ezt spontán magömlésnek hívják) nem számít bűnnek a Biblia alapján (Lásd: 3Mózes15).
 • De fontos, hogy az ember megvizsgálja, tett-e olyat, amivel ajtót nyitott ennek. Azaz milyen tartalmat fogyasztottál interneten, filmekben, sorozatokban, videojátékokban, mit olvastál, mit fantáziáltál, milyen emberekkel találkoztál, töltöttél időt és mit csináltatok? Ezekkel kapcsolatban már van felelősséged a Biblia szerint is (Jak 1:13-15). Ajánlom a Csúszásgátló sorozatot, ahol mindegyikről részletesebben tudsz olvasni, plusz arról, hogyan tudod egészségesebbé tenni az életmódodat.

Mit mond a tudomány?

Már többször említettem itt a blogon Dr. Caroline Leaf nevét, aki egy keresztény agykutató és amikor láttam, hogy legutóbbi podcastjában az „Álmok és rémálmok” témájáról beszélt, tudtam, hogy erről majd mindenképpen akarok írni a blogon is.

Tudom, hogy ezt a témát is sok ezotérikus dolog övezi, amivel mindannyian óvatosak vagyunk, ezért is örülök, hogy ő keresztény világnézet alapján, neurológiai szempontból közelíti meg a témát.

Amikor az ember lefekszik aludni, akkor az éjszaka folyamán az agyunk (az elménk és az idegrendszerünk egyaránt) felkészül a következő napra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az agyunknak a tudatalatti része, mint egy porszívó kitakarítja az agyunkat, feldolgozza mindazt, ami aznap történt velünk. De érinthet olyan dolgokat is a múltunkból, amit egy esemény, egy gondolat aktiválhatott a közelmúltban, és ami a tudatalattinkban ott kering.

Ne ijedj meg a „tudatalatti” szótól. Biztos tudod, hogy az agyunk annyi műveletet végez el egyszerre, hogy képtelenek lennénk mindazt tudatosan „megélni”. Gondolj bele, ha csak a lélegzésre nekünk kéne figyelnünk, hogy egyszer se felejtsük el. Mind meghalnánk. Isten találta ki, hogy bizonyos műveleteket az agyunk tudatalatti része végezzen el.

Erdő az agyban

Dr. Leaf „Ki kapcsolta ki az agyamat” című könyvében írja, hogy úgy néz ki egy gondolat, mint egy fa, és annak az ágai. Minél többet gondolod ugyanazt, úgy nő az a gondolatfád, egyre erősebb lesz, és egyre több fához (gondolathoz) kapcsolódik. Akkor van gáz, ha van egy mérgező gondolat, pl: „én semmire sem vagyok jó”, és ez megmérgez minden gondolatot, amit magadról gondolsz.

Számomra hatalmasat ütött, amikor azt olvastam ebben a könyvben, hogy az „elváltozzatok a ti elmétek megújítása által” (Róm 12:2), az egy teljesen konkrét biológiai folyamat az agyunkban. Ha szeretnéd megváltoztatni, hogyan gondolkodsz magadról, vagy uralkodni szeretnél a gondolataid felett, akkor nagyon ajánlom ezt a könyvet. A Patmosban tudom, hogy kapható.

Dr. Leaf szerint ahhoz, hogy a mérgező gondolatokat és a hozzájuk tartozó érzelmeket kipucold magadból, ahhoz tudatosítani kell őket, és megérteni, hogy honnan származnak. Valami hasonlóra van szükség az álmokkal is.

Az agy porszívója

Az emberi agyat Isten úgy teremtette meg, hogy a túlélésre fókuszáljon, mentse az életünket, ahogy csak tudja, illetve az is nagyon fontos az agyunknak, hogy kiegyensúlyozott legyen. Ezt pedig a szeretetben, az elfogadásban találja meg. (Isten szeretet-függő lényeknek teremtett meg minket, hogy mindig szükségünk legyen Őrá, aki maga a SZERETET.)

Amikor alszunk, az agyunknak a tudatalatti része tovább dolgozik, felkutatja azokat a területeket, ahol az agyunk nincs megfelelő egyensúlyban. A mérgező dolgoktól akar megszabadulni, ezt akarja kitakarítani. Dr. Leaf említi azt a szemléletes példát, hogy amikor porszívózunk, és egy nagyon koszos felületet kell feltakarítanunk, akkor porszívóval akár többször is átmegyünk azon a részen. Ezért fordulhat az elő, hogy valamiről többször is álmodsz, vagy sokkal intenzívebben, mint másról.

Nagyon fontos, tudnod, hogy a tudatalattink nem „hozza helyre” a dolgokat, ő csak keres, kutat és megtalálja a dolgokat (felszívja a tartályba), de neked azt még ki kell ürítened, az is lehet, hogy ki is kell mosnod. Ez viszont már tudatosságot igényel tőled, miután felébredtél, és emlékszel is, hogy mit is álmodtál. Tudod, a lelkedet gondoznod kell, mint egy kertet, hogy ne legyen belőle dzsungel.

Akkor most legyünk álomfejtők?

Nem!!!! Nagyon veszélyes, és full okkult vizekre evezel, hogyha különböző álmoskönyvek, szimbólumértelmezések segítségével akarod megfejteni az álmodat.

Salamon is azt mondja, hogy az álmokban sok a hiábavalóság (Préd 5:7) és inkább Istent kell félni.

Egy külső személy kizárólag Isten segítségével tudja megfejteni az álmodat (mint József vagy Dániel sztorijában. És látjuk, hogy ezek elég rendkívüli esetek voltak). Viszont az álomfejtők gonosz forrásból szerzik a tudományukat, és Isten szerint nagyon súlyos bűn az okkultizmus. Szóval csak óvatosan. Nem kell túlmisztifikálni az álmokat. Nem kell elmerülni benne.

Gyakran a gondolatok az álomban összekeverednek, és ezért válnak az álmok olyan zavarossá. Nem kapcsolódnak logikusan egymáshoz és nem is mindig lehet logikusan felvázolni, hogy mi honnan jött.

Viszont ha visszatérő rémálmod van, vagy a témánknál maradva, ha hirtelen „parázna”, tisztátalan álmod volt a semmiből, akkor érdemes egy kis tudatos pucolást is elvégezni.

 • Ha egy exed jön fel az álmodban, akkor lehet, hogy még nem engedted el teljesen érzelmileg. Az egyik gondolatfád maradványa még ott maradt…
 • Ha konkrét bűnödről álmodsz, akkor fontos, hogy azzal kapcsolatban lecsekkold, hogy megtörtént-e a teljes elszakadás.
 • Ha nem csináltál/néztél „olyat”, mégis arról álmodsz, akkor pedig a következőt tudom ajánlani.

Ezt csináld

Én még reggel, ébredés után újra leteszem a „hűségesküt” Istennek imában. Semmi szükségem arra, hogy megint elinduljak a lejtőn. :/

Ilyesmiket szoktam imádkozni:

 • „Uram, kérlek, tisztíts meg minden tisztátalanságtól, paráznaságtól, önkielégítéstől, homoszexualitástól, Gipsz Jakabról való fantáziálásról, …stb…” (1Kor 6:9-11) Konkretizáld, amire/akire emlékszel az álomból.
 • „Én ezeket megbántam és elhagytam. Többé nem tartoznak hozzám, mert Jézus felvitte a golgotai keresztre.” (Gal 2:20) Ha a megtérés még nem történt meg, akkor itt a (re)Start mező. Katt!
 • „Az én testem a tied, Istenem. A Szent Szellem temploma vagyok. Szent és tiszta edényként szeretném hordozni a jelenlétedet.” (1Kor 3, 1Kor6, 2 Tim 2:20-22)
 • „Bocsáss meg minden olyan cselekedetet, amellyel vétkeztem ellened. Ha volt ilyen, de most nem tudom, mi az, mutasd meg nekem, hogy hol hibáztam. Segíts, hogy olyan életmódom lehessen, ami közelebb visz hozzád, és nem eltávolít Tőled.” (Luk 9:23-26)
 • „Kérlek, hogy az alkalmatlan emberektől tarts távol. Azok az emberek észre se vegyenek, akik szexuális tárgyként tekintenének rám, vagy akikhez semmi közöm. Még a gonosz beszédük, tekintetük elől is rejts el.” (Jób 5:21; Luk 11:34; 2Thessz 3:2)
 • Házasoknak: „Én az én férjemhez/feleségemhez tartozom. Másra rá sem nézek. A többi ember kicsit sem érdekel szexuálisan. Hűséges leszek érzelmileg és testileg is. Nem török házasságot.” (7. parancsolat, 1Kor 7, Mt 5:27-28)
 • Szingliknek: „Hiszem, hogy te vagy a házasságszerző, és a megfelelő időben találkozni fogok azzal a személlyel, akivel szerinted a legjobban összeillünk, és akivel együtt követhetünk téged. Én addig is megőrzöm magamat tisztán. Segíts ebben az átszexualizált világban megállni, kérlek.” (1Móz 2:18; Zsolt 119:9-11)

Nyugodtan fogalmazd meg a saját szavaiddal, vagy zárójelben ott találod a vonatkozó részeket a Bibliából, azokkal is imádkozhatsz, magadra vonatkoztatva.

Még egy kis praktikus segítség

Jól fontold meg, mit csinálsz lefekvés előtt. 10-ből 9 ember a telóján pörgeti a feedjét a különböző social médián. Vagy ájulásig darál a Netflixen. Biztos, hogy tudod, azok, akiket nézel, többnyire nem az isteni értékrend szerint élnek. Az öltözködésük, magatartásuk, pózolásuk, beszédük, írásuk is át van valószínűleg szexualizálva. Erre semmilyen szűrőt nem lehet felállítani.

Érdemes nem velük elaludni. Esetleg elalvás előtt elmondhatod azokat a zsoltárokat, amik az álomról szólnak. (Pl: Zsolt 91:5; 127:2; 139:12; Ézs 26:9; 60:2; stb…)

Ajánló: A mobilod, a géped és a szobád

Ajánló: Számít, hogy mit nézel (sorozatok, filmek, videojátékok)

Emellett gondold át, hogy történt-e valami olyan változás az életedben, ami miatt izgulsz, vagy esetleg triggerel valami régi rossz emléket. Felbukkant egy új ember az életedben? Változnak a körülményeid? Aggódsz egy szerettedért? Amiről rossz álmod volt, az Dr. Leaf szerint a belső folyamataidat jelzi, így egy nyom, amin elindulhatsz, egy jelzés, hogy valami még nincs esetleg feldolgozva benned.

Ezeket nagyon ajánlom, hogy beszéld meg a Segítőddel, csak hogy tuti ne kóborolj át az okkult területekre.

Lehet, hogy ez is egy folyamat lesz, de megéri, hogy minden mérgező gondolattól megszabaduljunk.

Ez a teljes csomagot jelenti. Nem csak annyit, hogy abbahagytad az önkielégítést, a pornófogyasztást. Hanem, hogy átveheted a Názáreti Jézus Krisztustól a szabadságot a gondolataid, érzelmeid, sőt még a tudatalattid részére is.

Ne állj meg a szabadság útján!!!

Arrivera, azt jelenti, sikerülni fog. Neked is.